• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co robić? Jak się bardziej rozwinąć?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
354 wizyt
pytanie zadane 14 grudnia 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)

Witam, jestem teraz w sytuacji w jakiej był chyba każdy. Programować zacząłem jakieś 2 lata temu. Po pół roku po bawieniu się skryptami w batch i scratch'em wziąłem się za C++. Podwójnie skończyłem kurs P.MZ by wynieść więcej informacji i wszystko utrwalić. Po tym kursie oczywiście nie wiem wielu rzeczy. Zacząłem studiować książkę C++ Szkoła Programowania (w tej chwili jestem na Typach złożonych). Już teraz odkrywam wiele informacji o których wcześnie nie miałem pojęcia. Wieżę też że książka nauczy mnie  w odpowiedni sposób programowania OOP. (Teraz już z programowania obiektowego prawie nic nie pamiętam, co najwyżej stosuje klasy, konstruktory i coś z szablonów). "Porządne" przeanalizowanie książki myślę że może mi zająć pond rok. (z wyliczeń 4 ale oczywiście biorę pod uwagę fakt że w wakacje będę więcej działał). W tej chwili jestem w pierwszej klasie szkoły średniej. Mój dylemat dotyczy tego czy rozdrabniać się i zdobywać potrzebną wiedzę z c++ (bo często dostrzegam braki w mojej wiedzy z c++ oraz przeraża mnie jego "rozległość"). Czy może bardziej iść w kierunku praktycznych technologii (np uczyć się HTML/CSS równocześnie studiując książkę). Bo gdy ją skończę to będę potrzebną wiedze by rozwijać się w C++ z czystym sumieniem (nie tak jak nie dawno pisałem brudny i nieładny kod w SFML). A może uczyć się równocześnie np. Builder C++ i poznawać ważne rzeczy z książki (bo zaznaczam żę już o c++ podstawy podstaw znam). Jak na razie nie pisze nic szczególnego, tam poznaje nowe rozdziały i najwyżej robię proste algorytmy (np ONP, parsery) zadania ze spoj'a itd... Bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)

1
komentarz 14 grudnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. Wybierz jeden jezyk i sie zdecyduj. C++ czy moze jednak WEB

2. Buildera sie pomija, jest stary nie wspierany ani nic. Warto spojrzec na QT creator albo wlasnie SFML.

3. Zawsze bedziesz widzial braki w tym jezyku, sam napisales C++ jest ogromny i potrafi zaskoczyc profesjonalistow w rozwiazaniach itd, dlatego masz miedzy innymi dokumentacje z ktorej korzystasz
1
komentarz 14 grudnia 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Buildera C++ (chyba wersja 6 jeśli dobrze pamiętam) to ja uczyłem się, ale w czasach jeszcze przed-studenckich... czyli bardzo dawno temu :) Piszę o tym, abyś zweryfikował, czy to na pewno dobry kierunek w dzisiejszych czasach...

html/css warto poznać choćby w podstawowym stopniu, ale wg mnie tylko jeśli planowałbyś związać się z aplikacjami webowymi, ale wtedy nie wiem czy dla back-endu lepszy nie byłby C# i .NET zamiast C++. Nie znam dobrze C++ więc nie wiem na ile się one różnią, to musisz sam sprawdzić.

A może po prostu postaw sobie za cel stworzenie jakieś większej aplikacji, np. rozbudowana aplikacja TODO dla własnych potrzeb z bazą danych, różnymi funkcjonalnościami itp.? Nauczysz się projektować kompleksowo większą apkę i możesz poznać szeroki zakres, od bazy aż do layout użytkownika. No i tak na marginesie to warto uczyć się od razu GITa (dobry poradnik na: https://git-scm.com/ również PL).
komentarz 15 grudnia 2017 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
Dzięki, a czy jest jakaś biblioteka do aplikacji okienkowych do c++ nie wymagająca dużej wiedzy z programowania obiektowego? Oczywiście tylko na teraz bo programowania OOP się uczę. Nie mam też na razie jakiejś bardzo popularnej biblioteki. Po prostu uczę się z książki a przy okazji coś bym mógł tam napisać (dla własnych potrzeb). Czy winApi jest mądre?
komentarz 15 grudnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
WinApi jest biblioteka rozwijana pod systemy windows, osobiscie nie preferuje pisania tylko pod Windowsa, ale czasami jest sie zmuszonym, a na koncu przerabia sie niektore funkcje pod inny system.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Windows_API

Polecam QtCreator jako ID, a biblioteka to:qt.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Qt

No i chyba SFML, masz mozliwosc zrobenia okienka, nie wiem jak allegro, ale chyba tez :)

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 190 wizyt
+1 głos
9 odpowiedzi 4,560 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...