• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Nie dostałem się na studia - co robić?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
4,501 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
zamknięte 6 stycznia 2020 przez Arkadiusz Waluk
Dzisiaj ostatecznie dowiedziałem się że nie dostałem się na studia. Zabrakło mi niestety niecałego punkta na maturze żeby zostać zakwalifikowanym.

W związku z tym zwracam się do was o poradę ponieważ średnio wiem co teraz ze sobą zrobić. Jestem nieco załamany ale to pewnie niedługo przejdzie. Pytanie teraz co robić dalej.

W przyszłości bardzo chciałabym zostać programistą. Wybierałem się na studia informatyczne na politechnice.

Czy ktoś z tutaj obecnych był w podobnej sytuacji albo po prostu jest w stanie mi poradzić co mógłbym teraz ze sobą zrobić?

Ukończyłem liceum z rozszerzeniami mat inf więc nie mam tytułu technika pozwalającego mi łatwiej zdobyć jakaś pracę w interesującym mnie zawodzie.

Zastanawialem się nad jakimiś kursami, choć wiem że te informatyczne są raczej drogie a mój budżet jest dość ograniczony.

Nie negowalem jednak różnych innych mniejszych kursów które dałyby mi jakieś przydatne umiejętności, a przy okazji nie obdarlyby mnie że wszystkich pieniędzy. Zwróciłem np uwagę na kurs wystąpień publicznych. Może są jeszcze jakieś inne które ktoś z was mógłby mi polecić?

Oczywiście zamierzam poprawić maturę choć wcale nie napisałem jej tragicznie, tak więc zamierzam się do niej jeszcze uczyć, oraz zamierzam kontynuować naukę Javy i może nabazgrolic projekcik albo dwa.

Poza tym raczej nie mam konkretnych planów więc byłbym strasznie wdzięczny za waszą pomoc. Mieszkam w Katowicach więc może ktoś zna jakieś ciekawe lokalne możliwości?

Z góry przepraszam że tekst jest pewnie trochę trudny do czytania ale pisze to pod wpływem silnych emocji, a one raczej nie opadną dopóki nie ułoże sobie jakiegoś planu działania, nie będę wiedział co robić.
komentarz zamknięcia: -
1
komentarz 13 lipca 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
tak z ciekawosci, jakie studia wybrales i gdzie?
komentarz 13 lipca 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
W czym programujesz? Umiesz już coś w tej dziedzinie, czy dopiero raczkujesz?
komentarz 13 lipca 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
edycja 6 stycznia 2020 przez Arkadiusz Waluk
Rejestrowałem się na studia na politechnikę Wrocławska i Śląska na kierunek informatyka. Najbardziej pogrzebało mnie to że moje wyniki w zeszłym roku zapewniłyby mi studia na obu uczelniach i to że sporym zapasem punktowym dlatego nie zostawiłem sobie, zapewne z głupoty, jakiegoś ostatniego koła ratunkowego, ale tak jak mówię, byłem pewny przyjęcia. Tymczasem progi, zwłaszcza we Wrocławiu, względem zeszłego roku są po prostu nieporównywalne.

Arkadiusz, uważam że znam całkiem nieźle c++a choć niestety nie znam żadnej konkretnej biblioteki. Jeśli chodzi o Javę - zawsze bardzo chciałem robić aplikacje mobilne, dlatego postanowiłem zacząć naukę tego języka w kierunku Androida. Ale tutaj dopiero raczkuję.
komentarz 13 lipca 2017 przez xdmik23 Gaduła (3,000 p.)
w Katowicach chociażby na UE masz jakąś infę ukierunkowaną na BigData i w tym przypadku studia mogą Cię wiele nauczyć więc warto spróbować.Napisz dokladnie jakie masz wyniki to bedzie latwiej cos dobrac
komentarz 13 lipca 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
Wyniki są w komentarzu do jednej z odpowiedzi.
komentarz 6 stycznia 2020 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

@Sinnley, nie usuwamy w taki sposób treści postów na forum.

9 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 13 lipca 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Jeśli czujesz, że już coś umiesz to bym się nie przejmował i szukał pracy/stażu.

C++:
https://www.pracuj.pl/praca/c%2b%2b;kw/Katowice;wp
https://www.linkedin.com/jobs/search/?keywords=C%2B%2B&location=Katowice%2C%20woj.%20%C5%9Bl%C4%85skie%2C%20Polska&locationId=pl%3A8216
https://4programmers.net/Praca?q=c%2B%2B&city=katowice

Java:
https://www.pracuj.pl/praca/java;kw/Katowice;wp
https://www.linkedin.com/jobs/search/?keywords=java&location=katowice&locationId=pl%3A8216
https://4programmers.net/Praca?q=java&city=katowice
https://www.olx.pl/praca/katowice/q-java/

Myślę, że coś się znajdzie ;) Zazdroszczę dużego miasta, ja niestety mieszkam w takiej trochę dziurze jeśli chodzi ogólnie o IT i z ofertami z branży jest bardzo ciężko, ciągle rozważam przeprowadzkę.
komentarz 13 lipca 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
edycja 6 stycznia 2020 przez Arkadiusz Waluk
Myślę że do końca wakacji postaram się cisnac w naukę Javy i postaram sie w tym czasie uatrakcyjnić dla pracodawców i jak dobrze pójdzie od września czy października może coś się znajdzie. Jeśli chodzi o naukę do matury to tutaj powinno być na spokojnie, bo po prawdzie uważam że jestem raczej przygotowany, niestety pechowo rozchorowałem się przed egzaminami i pisałem je w goraczce, no a to niestety nie poprawiło mojej koncentracji.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jakie rzeczy poza znajomością języka i potrzebnych bibliotek powinienem umieć? Wiem że chyba warto mieć coś wspólnego z algorytmami, wzorcami projektowymi i pewnie jeszcze trochę tego jest, a ja tak średnio się orientuję.
komentarz 13 lipca 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Arkadiusz - ty chyba jesteś od webdev o ile sie nie myle? Czy znając Javę (głównie pod Androida/Desktop) dużo pracy mnie czeka żeby nauczyć się Javy EE, nie mając dużego doświadczenia z webdevem? Bo z tego co przeglądałem oferty pracy większość dotyczy Javy EE.
komentarz 13 lipca 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
@Sinnley powiem Ci, że Javy ani C++ totalnie nie znam więc w tych dziedzinach nie pomogę. Ale ogólnie podstawa to język angielski, git, wzorce projektowe, testowanie itp.

@KubenQPL tak, jestem od webdevu, ale Javy nie znam (siedzę głównie w PHP). Trochę ciężko mi więc powiedzieć ile trzeba czasu żeby nauczyć się Javy EE, sorki :P
1
komentarz 21 lipca 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Zazdroszczę dużego miasta, ja niestety mieszkam w takiej trochę dziurze jeśli chodzi ogólnie o IT i z ofertami z branży jest bardzo ciężko, ciągle rozważam przeprowadzkę

@Arkadiusz Waluk

Spróbuj wysłać CV do firm z większego miasta i zaznacz, że chcesz pracować zdalnie lub 3/4 zdalnie. Jeśli przejdziesz pomyślnie rekrutację, to może przez np. tydzień byłbyś na wdrożeniu w siedzibie firmy, a potem mógł pracować z domu. W branży IT można przecież pracować z drugiego końca świata. Myślę więc, że lepiej przez większość lub 100% czasu pracować zdalnie, ale w języku/technologii którą lubisz niż szukać pracy w mieście, w którym krucho z ofertami, które Ciebie interesują :) Zawsze lepsze to niż całkowita przeprowadzka.

komentarz 21 lipca 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Tylko czy praca zdalna na sam start to jest dobry pomysł? Wiesz, chciałbym trafić do jakiegoś zespołu i możliwie jak najwięcej czerpać od nich wiedzy, a nie klepać zdalnie jakieś małe zleconka czy coś. Tak, pewnie są zespoły w całości zdalne, ale nie wiem czy to to samo co na żywo, obok siebie. Dlatego zależy mi raczej na pracy na miejscu. Także no nie wiem, rozważam sobie powoli różne warianty :) Ale dzięki za radę.
komentarz 21 lipca 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Odpisałem Ci na PW.
+1 głos
odpowiedź 13 lipca 2017 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Ja bym się tam jakoś z tego powodu nie przejmował. Studia nie uczą za bardzo praktycznego programowania, więc i tak podczas studiowania trzeba samemu siedzieć i się tego uczyć. Sam studiów nigdy nie skończyłem i już raczej nie skończę, bo mi to do niczego potrzebne nie jest. Zawodowo zajmuję się programowaniem, którego się sam nauczyłem korzystając z darmowych kursów w sieci, to nie jest nic trudnego, żeby samemu przerobić kilka kursów, zrobić kilka własnych projektów, które w jakimś stopniu działają. Jeżeli ma się już co pokazać co się samemu zrobiło, można ubiegać się o jakieś staże, czy stanowiska juniorskie z czym w Katowicach czy okolicach nie powinieneś mieć najmniejszych problemów. Nie ma się co załamywać tym, że się nie dostałeś na studia, one wcale, aż tak bardzo Cie nie premiują na rynku pracy, a przynajmniej jakoś bardzo nie premiują, jeżeli nie chcesz pracować w korpo.
komentarz 13 lipca 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
edycja 6 stycznia 2020 przez Arkadiusz Waluk
Tak więc zamierzam w dalszym ciągu uczyć się Javy i coś z tego wyciągnąć. W końcu przynajmniej nie mogę narzekać na brak czasu.

Co sądzisz o kursach o których wspominałem? Już nie mówię o tych programistycznych bo na takie z pewnościa mnie nie stać, ale może jakieś inne. Jesteś w stanie coś polecić ?
+1 głos
odpowiedź 21 lipca 2017 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
Idź do roboty, im szybciej zdobędziesz doświadczenie tym bardziej otwarte ręce będą mieli pracodawcy. ;)

Nieważne jakie masz wykształcenie.
0 głosów
odpowiedź 13 lipca 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Jeśli coś potrafisz to idź na staż.
0 głosów
odpowiedź 13 lipca 2017 przez xdmik23 Gaduła (3,000 p.)
A mogę spytać jaki wynik uzyskales z matur?Bo na pewno na wielu uczelniach jeszcze sa wolne miejsca,nauka programowania na wlasna rękę i tak jest niezbędna,ale papier też warto mieć.Kto wie co będzie za kilka lat...
komentarz 13 lipca 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
Matura podstawową z matematyki 92, roz 58, infa roz 62, angielski roz 82 podstawowy 96, polski podstawa 83
komentarz 13 lipca 2017 przez xdmik23 Gaduła (3,000 p.)
szalu nie ma ale z takimi wynikami możesz spokojnie kandydować na AGH na inżynierię obliczeniową,na infę analityczną na UJ(bardzo dobra),informatyki na PK na 2 wydzialach na lajcie,ale za to z 3 może być lekki problem,chociaż się okaże.Napisalem tylko o Krk bo o tych uczelniach wiem najwięcej.Na wiekszosci politechnik raczej nie ma wiekszych wymagan niż 60 procent z rozszerzenia.Wystarczy tylko podzwonic do komisji w sprawie dokladnych warunkow rekrutacji i mozecie sobie cos ciekawego znalezc chyba na kazdej polibudzie poza Warszawska,Wroclawska,AGH i to chyba koniec
komentarz 13 lipca 2017 przez xdmik23 Gaduła (3,000 p.)
poza tym,żeby skonczyc studia nie musicie dobrze programować.Rozumiem Wasz zapal,ale lepiej skupic sie na tym pod koniec studiow,bo narazie Was niezle przypaluja z matmy i fizyki,bo zakladam ze z fizyki nie umiecie totalnie nic skoro nawet matma lezy.Nie zrozumcie mnie zle,nie krytykuje Was tylko mam wrażenie,że zajeliscie sie na dobre programowaniem a olaliscie nauke do szkoly,glownie do matmy(fizy tym bardziej) i jak się nie opamiętacie to będzie Wam cięzko nawet na najbardziej prymitywnym kierunku
0 głosów
odpowiedź 13 lipca 2017 przez gremlin Dyskutant (7,600 p.)
A to nie jest koniec 1 etapu? Bo często jest tak, że jest kilka etapów ponieważ przyszli studenci zapisują się na 2/3 uczelnie i na każdej na 2/3 kierunki, dostali się np. na 3 różne kierunki i wybierają jeden, więc na pozostałych zwalniają się miejsca. W terminarzu na politechnice wrocławskiej widzę jakieś 5 terminów rekrutacji ale nie wiem czy to właśnie o to chodzi, jeżeli brakło Ci tak mało to z drugiego etapu masz spore szanse się jeszcze dostać moim zdaniem. Chyba, że jest to jakoś inaczej teraz rozwiązane to wybacz :)
komentarz 13 lipca 2017 przez xdmik23 Gaduła (3,000 p.)
oczywiście,że tak jest.Może na te "najlepsze" informatyki już nie ma więcej wolnych miejsc,ale jednak jest wiele uczelni,gdzie miejsc na pewno nie brakuje. Papier zawsze się przyda,nieważne jakiej politechniki.Ważne żebyś sam się rozwijal i mial duże umiejętności.
komentarz 13 lipca 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
Problem w tym, że nie mogę się już rejestrować na żadną inną znana mi uczelnie.
komentarz 13 lipca 2017 przez xdmik23 Gaduła (3,000 p.)
jak to nie?
komentarz 13 lipca 2017 przez xdmik23 Gaduła (3,000 p.)
na AGH rekrutacja trwa co tydzień
1
komentarz 13 lipca 2017 przez xdmik23 Gaduła (3,000 p.)
poza tym są ludzie,którzy nie zdali matury i dopiero we wrześniu rozpoczną rekrutację.W ogole to może nawet dostaniesz się na to co chciales,bo miejsca sie pewnie zwolnią.Bralem udzial w rekrutacji na AGH,więc wiem jak jest
komentarz 13 lipca 2017 przez gremlin Dyskutant (7,600 p.)
mi raczej chodziło o tą samą uczelnie i ten sam kierunek tylko tak jakby drugi termin który zazwyczaj robią, czasami też robią coś takiego jak listy rezerwowe żeby nie robić drugiego terminu rekrutacji i zgarniają tych co 'prawie' się dostali za pierwszym razem, bo tak jak mówię, nawet geniusz zapisuje się na kilka uczelni z reguły i na kilka kierunków, jak się dostanie wszędzie to miejsca się pozwalniają tu i tam które zajął dostając się
0 głosów
odpowiedź 13 lipca 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Jestem w podobnej sytuacji, ja z kolei nie dostałem się na politechnikę śląską przez dziwny system rekrutacji (kolejność wybranych kierunków się liczy) gdzie ludzie z mniejszą ilością punktów się dostali tylko dlatego że wyżej w swojej liście dali informatyke na wydziale matematyki stosowanej.

Ja od dłuższego czasu programuje na aplikacje mobilne a od roku na zlecenie, więc rozglądam się za stażem/pracą i wysyłam CV do roznych firm w okolicach katowic

Edit: jeszcze w zapasie złożyłem papiery na UE tylko nie jestem pewien czy tam chce iść.
komentarz 13 lipca 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
No właśnie! I to dobitnie wskazuje to co podkreślam. Rekrutacja, a studiowanie to dwie różne rzeczy. Nie oceniaj więc tego, czy ktoś będzie sobie radził na studiach po jego wynikach matur. Zwłaszcza, że szkolny program przykładowo matematyki ma wiele elementów, które nie dokońca liczą się na studiach takich jak AiR czy Informatyka. Takie działy to np. prawdopodobieństwo, konbinatoryka, czy większość geometrii, głównie płaskiej, ponieważ skupia się ona głównie na znajomości pewnych twierdzeń i ich stosowania w zadaniach, ale poza takimi zadaniami ich użyteczność jest znikoma (mówie z perspektywy osoby zainteresowanej informatyką, pewnie jakiś architekt potrafiłby zrobić użytek z twierdzenia o siecznej czy innych takich twierdzonek). A zadania z tych działów przecież też są punktowane. I co teraz ma zrobić ten biedny automatyk, który uczył się twierdzenia o siecznej i jego zastosowania godzinami, robił zadania, tylko po to by zrobić takie zadanie na maturze, a potem po dostaniu się na studia nie miał już nigdy powodu by z niego skorzystać?
komentarz 13 lipca 2017 przez xdmik23 Gaduła (3,000 p.)
ale widzisz,ja akurat do geometrii nie przykladalem dużej uwagi tylko bardziej na inne zagadnienia.W jakim stopniu opanowales rachunek rozniczkowy?Ja osobiscie jestem zadowolony ze na studiach bede mial analize a nie jakies durne figury
komentarz 13 lipca 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
Analiza matematyczna i matematyka dyskretna to moje ulubione działy matematyki. Ponieważ chciałem jednak napisać ta maturę względnie dobrze to starałem się nie wybiegać bardzo naprzód, ale myślę że znam rachunek różniczkowy i całkowy na znośnym poziomie, choć raczej podstawowym.
komentarz 13 lipca 2017 przez xdmik23 Gaduła (3,000 p.)
a fizyka jak?
komentarz 13 lipca 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
Z podejścia licealnego, wzorkowego, jestem kiepski, bo nauczyciel fizyki który prowadził u mnie w szkole lekcje nie bardzo do mnie przemawiał i ciężko było mi się skupić na lekcji. Między innymi dlatego nie zdecydowałem się na zdawanie jej na maturze. Miałem za to przez rok w drugiej klasie korki ze znajomym fizykiem, wykładowca na uczelni, niestety nie pamiętam jakiej i on przedstawił mi sposób opisywania fizyki jaki jest stosowany na uczelni oparty o rachunek różniczkowy i całkowy, od niego zresztą się tego co na ten temat wiem głównie dowiedziałem, no i z tego myślę że mam dobre podstawy, od których można wyjść.
0 głosów
odpowiedź 21 lipca 2017 przez choinka765 Początkujący (300 p.)
I jak z tymi studiami? Wybrałeś już coś?
Ja też nie dostałam się na pwr, mimo zaliczenia studium talent z matematyki. Wybieram się na pg na matematykę stosowaną. Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy. Z fizyką u mnie też kiepsko.
Na jaki wydział informatyki na pwr chciałeś iść ?
komentarz 21 lipca 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
WPPT - informatyka. Zdecydowałem się na http://www.polsl.pl/Wydzialy/RAu/Strony/makrokierunek.aspx

Nie wiem czy na stałe, ale wygląda interesujaco.
0 głosów
odpowiedź 21 lipca 2017 przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
A można wiedzieć jakie miałeś wyniki?  Za rok piszę maturę i chciałbym wiedzieć na co mnie stać.  Jeśli nie to oczywiście nie nalegam :)
komentarz 21 lipca 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
Matura podstawową z matematyki 92, roz 58, infa roz 62, angielski roz 82 podstawowy 96, polski podstawa 83. Mogło być lepiej, ale grypa nie wybiera. Postaraj się nie zachorować na mature ;p
komentarz 21 lipca 2017 przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
Heh ja marzę o takich wynikach xd
1
komentarz 21 lipca 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
Masz cały rok. Mi dojście do takich wyników, gdzie uważam, że mogło być znacznie lepiej, gdyby nie choroba, zajęło jakiś niecały miesiąc w miare intensywnych przygotowań przed maturą (nie byłem zbyt pilnym uczniem, a już z pewnością nie systematycznym), a uważam się raczej za średniaka. Jeśli zacząłbyś regularnie robić zadania od początku września jestem przekonany, że wyniki >90 są bez problemu w zasięgu. Przy założeniu, że będziesz się starał robić zadania ze zrozumieniem i ciekawością, a nie na zasadzie mechanicznym, przerobienia tylu podobnych zadań, że jak coś w tym stylu znajdzie się na maturze to zrobisz z zamkniętymi oczami. Matura nie zawsze jest schematyczna, czego dobitnym przykładem było zadanie "Cukier" z tegorocznej matury z informatyki. Ale masz cały rok. Na spokojnie dasz rade :)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 268 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 655 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...