• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Div jako ramka

0 głosów
207 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2017 w JavaScript, jQuery, AJAX przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,090 p.)

Witam

Jaki mam wprowadzić kod aby div

<div id="center"></div>

ignorował podany wyżej podany

<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css">

i ogółem wszystko ma ignorować co nie jest w środku diva , coś na wzór ramki , bardzo mi na tym zależy

komentarz 13 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (34,980 p.)

Bardzo przepraszam, ale nie rozumiem co znaczy:

ignorował podany wyżej podany

 Co znaczy, że div ma wszystko ignorować?

komentarz 13 listopada 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,090 p.)

Chodzi mi by ignorował

<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css">

 

komentarz 13 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (34,980 p.)

Jeśli chcesz nadpisać style css, które dołączasz w zewnętrznym pliku to stosujesz styl lokalny, np.:
 

<div id="center" style="margin: 10px; color: red;"></div>
podałem przykładowe style

O to chodzi?

komentarz 13 listopada 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,090 p.)
edycja 16 listopada 2017 przez SzukającyPrzygód

Chodzi mi aby div

<div id="ramka"></div>

swoim działaniem przypominał funkcjonowaniem ramkę , czyli jak na stronie index.html jest podane do diva 

<div id="center></div>

w pliku style.css 

#center {
width:1000px;
height:400px;
background-color:orange;
}

a w divie ramka będzie dopisane

<div id="ramka"><div id="center"></div></div>

to ma ignorować wszystko co było podane w style.css

komentarz 13 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (34,980 p.)

No to nadajesz temu divowi id (tak, jak już masz), ale polecam stosować klasy, i potem piszesz w pliku css style dla tej klasy i już:
 

<div class="nazwa_klasy"></div>

plik css
 

.nazwa_klasy {
//tutaj style, np. background-color: white;
}

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 listopada 2017 przez Yashe Mądrala (7,370 p.)

Zamiast robić div o "id" przypisz mu atrybut "class" :

<div class="center"></div>


Chodzi mi np. strona cała jest niebieska i div nie ma ignorować style nadalu w pliku .css dla całej strony , tym samym w rezultacie będąc biały będzie div

 Plik css:
 

body
{
     background-color: blue;      // nadajemy kolor niebieski dla całej strony
}

.center
{
     background-color: white;     // nadajemy kolor diva na biały
}

 

1
komentarz 14 listopada 2017 przez Tomek Sochacki VIP (109,750 p.)
A nawet jeśli dla jakiś potrzeb nadajesz ID to nie rób identyfikatorów typu "center", "left" itp. Za chwilę wejdziesz w tematykę RWD lub po prostu zechcesz zmodyfikować layout i nazwa id przestanie mieć sens. Lepiej nadawaj nazwy w stylu "company-logo" co np. od razu świadczy, że jest to logo. A gdzie i jak jest ono ustawione to już kwestia CSS.
komentarz 14 listopada 2017 przez Yashe Mądrala (7,370 p.)
Dobrze mówisz, warto od początku uczyć się dobrze, ale sądzę, że kolega który napisał ten wątek dopiero zaczyna zabawę z HTML+CSS.. więc nazywanie divów "center", "left", "div1" etc. to typowy proces, który sam zauważy, że powoduje błądzenie w kodzie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 993 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2015 w HTML i CSS przez A_C Użytkownik (870 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 59 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 102 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2017 w HTML i CSS przez wgnsy123 Początkujący (410 p.)
Porady nie od parady
Forum posiada swój własny chat IRC, dzięki któremu będziesz mógł po prostu pogadać z innymi Pasjonatami lub zapytać o jakiś problem. Podstrona z chatem znajduje się w menu pod ikoną człowieka w dymku.IRC

54,454 zapytań

98,348 odpowiedzi

202,301 komentarzy

26,749 pasjonatów

Przeglądających: 322
Pasjonatów: 15 Gości: 307

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...