• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Div jako ramka

Ultraszybki serwer VPS NVMe START
0 głosów
84 wizyt
pytanie zadane 13 listopada w JavaScript, jQuery, AJAX przez SzukającyPrzygód Obywatel (1,040 p.)

Witam

Jaki mam wprowadzić kod aby div

<div id="center"></div>

ignorował podany wyżej podany

<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css">

i ogółem wszystko ma ignorować co nie jest w środku diva , coś na wzór ramki , bardzo mi na tym zależy

komentarz 13 listopada przez shotokan Stary wyjadacz (12,530 p.)

Bardzo przepraszam, ale nie rozumiem co znaczy:

ignorował podany wyżej podany

 Co znaczy, że div ma wszystko ignorować?

komentarz 13 listopada przez SzukającyPrzygód Obywatel (1,040 p.)

Chodzi mi by ignorował

<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css">

 

komentarz 13 listopada przez shotokan Stary wyjadacz (12,530 p.)

Jeśli chcesz nadpisać style css, które dołączasz w zewnętrznym pliku to stosujesz styl lokalny, np.:
 

<div id="center" style="margin: 10px; color: red;"></div>
podałem przykładowe style

O to chodzi?

komentarz 13 listopada przez SzukającyPrzygód Obywatel (1,040 p.)
edycja 16 listopada przez SzukającyPrzygód

Chodzi mi aby div

<div id="ramka"></div>

swoim działaniem przypominał funkcjonowaniem ramkę , czyli jak na stronie index.html jest podane do diva 

<div id="center></div>

w pliku style.css 

#center {
width:1000px;
height:400px;
background-color:orange;
}

a w divie ramka będzie dopisane

<div id="ramka"><div id="center"></div></div>

to ma ignorować wszystko co było podane w style.css

komentarz 13 listopada przez shotokan Stary wyjadacz (12,530 p.)

No to nadajesz temu divowi id (tak, jak już masz), ale polecam stosować klasy, i potem piszesz w pliku css style dla tej klasy i już:
 

<div class="nazwa_klasy"></div>

plik css
 

.nazwa_klasy {
//tutaj style, np. background-color: white;
}

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 listopada przez Yashe Bywalec (2,540 p.)

Zamiast robić div o "id" przypisz mu atrybut "class" :

<div class="center"></div>


Chodzi mi np. strona cała jest niebieska i div nie ma ignorować style nadalu w pliku .css dla całej strony , tym samym w rezultacie będąc biały będzie div

 Plik css:
 

body
{
     background-color: blue;      // nadajemy kolor niebieski dla całej strony
}

.center
{
     background-color: white;     // nadajemy kolor diva na biały
}

 

1
komentarz 14 listopada przez Tomek Sochacki Pasjonat (20,950 p.)
A nawet jeśli dla jakiś potrzeb nadajesz ID to nie rób identyfikatorów typu "center", "left" itp. Za chwilę wejdziesz w tematykę RWD lub po prostu zechcesz zmodyfikować layout i nazwa id przestanie mieć sens. Lepiej nadawaj nazwy w stylu "company-logo" co np. od razu świadczy, że jest to logo. A gdzie i jak jest ono ustawione to już kwestia CSS.
komentarz 14 listopada przez Yashe Bywalec (2,540 p.)
Dobrze mówisz, warto od początku uczyć się dobrze, ale sądzę, że kolega który napisał ten wątek dopiero zaczyna zabawę z HTML+CSS.. więc nazywanie divów "center", "left", "div1" etc. to typowy proces, który sam zauważy, że powoduje błądzenie w kodzie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 675 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2015 w HTML i CSS przez A_C Użytkownik (850 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 121 wizyt
pytanie zadane 21 września 2016 w JavaScript, jQuery, AJAX przez ShadoWs Bywalec (2,100 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 84 wizyt
pytanie zadane 14 grudnia 2015 w JavaScript, jQuery, AJAX przez SebekMakaron Obywatel (1,290 p.)

41,548 zapytań

80,592 odpowiedzi

159,504 komentarzy

19,827 pasjonatów

Przeglądających: 137
Pasjonatów: 5 Gości: 132

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...