• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

<div> jako przycisk.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,352 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2015 w HTML i CSS przez A_C Użytkownik (880 p.)
Jak zrobić by całe pole <div> było przyciskiem, które by aktywowało akcje w JS'e, a nie przerzucało nas na inną podstronę. Tak jak to jest w przypadku linku. Czyli link z div'a stał się przyciskiem aktywujący jedynie zadanie na stronie.

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 14 sierpnia 2015 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
wybrane 14 sierpnia 2015 przez A_C
 
Najlepsza

Div nie powinien być przyciskiem, bo nie jest do tego przystosowany. A co z focusowaniem? A co z obsługą przy pomocy klawiatury? A co z przedstawianiem się jako przycisk? A co ze stylowaniem?

Przycisk to button, więc wypada ostylować button.

komentarz 14 sierpnia 2015 przez A_C Użytkownik (880 p.)

Na początku myślałem o czymś takim;

<div id="nazwa_div">

 <a id="przycisk1" href="#">Napis</a>
	  
 </div>

Lecz teraz nie wiem, czy to jest prawidłowe.

komentarz 14 sierpnia 2015 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Najlepiej jest użyć button. Można go de facto całkowicie przestylować - wystarczy usunąć border i background i w sumie dostaniemy jedynie jego zawartość.

komentarz 14 sierpnia 2015 przez A_C Użytkownik (880 p.)
Czyli jak się domyślam, każdy przycisk (button) ma tak jakby fabrycznie przypisane pewne wartości (jego wygląd), my musimy nadać mu Id i w CSS'e pozmieniać mu te wartości.
komentarz 14 sierpnia 2015 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Niekoniecznie id, ale tak - trzeba pozmieniać.

Bardziej się rozchodzi to, w jaki sposób przeglądarka obsługuje przycisk niż to jak on wygląda
komentarz 14 sierpnia 2015 przez A_C Użytkownik (880 p.)
Więc jak go określić w CSS'e skoro nie zawsze potrzebne jest Id? Czyli jak dostać się do jego „fabrycznych” ustawień by móc je pozmieniać.
komentarz 14 sierpnia 2015 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)
button{
border: 1px solid #000;
background-color: #fff;
outline: none;
}

Chyba tyle Ci wystarczy

komentarz 14 sierpnia 2015 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Wszystko dobrze, ale nie wyłączałbym outline! http://outlinenone.com

0 głosów
odpowiedź 14 sierpnia 2015 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Dlaczego tak chcesz kombinować?

Czytałem, gdzieś nie wiem czy to potwierdzone ale... Divy, jako przycisk czasami mogą się bugować i nie być odczytywane jako element 'klikalny'
komentarz 14 sierpnia 2015 przez A_C Użytkownik (880 p.)
Więc zapytam też inaczej; czy można wystylizować tak przycisk by zlał się z div'em w którym on jest ustawiony? Tak by ukazywał się jedynie napis na tym przycisku. Napis, który nie będzie stały, będzie się zmieniał za każdym razem gdy go uruchomimy ten przycisk.
komentarz 14 sierpnia 2015 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Czasami? Zawsze się bugują…

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,071 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w HTML i CSS przez evilblade Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 953 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2020 w HTML i CSS przez sopll Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 355 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2017 w HTML i CSS przez wgnsy123 Początkujący (410 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...