• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Div jako ramka

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,438 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2017 w JavaScript przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)

Witam

Jaki mam wprowadzić kod aby div

<div id="center"></div>

ignorował podany wyżej podany

<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css">

i ogółem wszystko ma ignorować co nie jest w środku diva , coś na wzór ramki , bardzo mi na tym zależy

komentarz 13 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

Bardzo przepraszam, ale nie rozumiem co znaczy:

ignorował podany wyżej podany

 Co znaczy, że div ma wszystko ignorować?

komentarz 13 listopada 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)

Chodzi mi by ignorował

<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css">

 

komentarz 13 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

Jeśli chcesz nadpisać style css, które dołączasz w zewnętrznym pliku to stosujesz styl lokalny, np.:
 

<div id="center" style="margin: 10px; color: red;"></div>
podałem przykładowe style

O to chodzi?

komentarz 13 listopada 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
edycja 16 listopada 2017 przez SzukającyPrzygód

Chodzi mi aby div

<div id="ramka"></div>

swoim działaniem przypominał funkcjonowaniem ramkę , czyli jak na stronie index.html jest podane do diva 

<div id="center></div>

w pliku style.css 

#center {
width:1000px;
height:400px;
background-color:orange;
}

a w divie ramka będzie dopisane

<div id="ramka"><div id="center"></div></div>

to ma ignorować wszystko co było podane w style.css

komentarz 13 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

No to nadajesz temu divowi id (tak, jak już masz), ale polecam stosować klasy, i potem piszesz w pliku css style dla tej klasy i już:
 

<div class="nazwa_klasy"></div>

plik css
 

.nazwa_klasy {
//tutaj style, np. background-color: white;
}

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 listopada 2017 przez Yashe Dyskutant (7,720 p.)

Zamiast robić div o "id" przypisz mu atrybut "class" :

<div class="center"></div>


Chodzi mi np. strona cała jest niebieska i div nie ma ignorować style nadalu w pliku .css dla całej strony , tym samym w rezultacie będąc biały będzie div

 Plik css:
 

body
{
     background-color: blue;      // nadajemy kolor niebieski dla całej strony
}

.center
{
     background-color: white;     // nadajemy kolor diva na biały
}

 

1
komentarz 14 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
A nawet jeśli dla jakiś potrzeb nadajesz ID to nie rób identyfikatorów typu "center", "left" itp. Za chwilę wejdziesz w tematykę RWD lub po prostu zechcesz zmodyfikować layout i nazwa id przestanie mieć sens. Lepiej nadawaj nazwy w stylu "company-logo" co np. od razu świadczy, że jest to logo. A gdzie i jak jest ono ustawione to już kwestia CSS.
komentarz 14 listopada 2017 przez Yashe Dyskutant (7,720 p.)
Dobrze mówisz, warto od początku uczyć się dobrze, ale sądzę, że kolega który napisał ten wątek dopiero zaczyna zabawę z HTML+CSS.. więc nazywanie divów "center", "left", "div1" etc. to typowy proces, który sam zauważy, że powoduje błądzenie w kodzie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 155 wizyt
pytanie zadane 28 października 2022 w HTML i CSS przez michalMonster Początkujący (390 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 3,327 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2015 w HTML i CSS przez A_C Użytkownik (880 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 565 wizyt
pytanie zadane 18 września 2020 w HTML i CSS przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,080 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...