• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Notepad++ Bład w skrypcie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,206 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2017 w C i C++ przez maonthe Początkujący (270 p.)
zmienione kategorie 12 listopada 2017 przez maonthe

Witam jestem bardzo początkujący w tematyce programowania nie było mnie na kilku lekcjach i już nie ogarniam za bardzo, mam napisać skrypt pokazujący czy po wprowadzeniu liczby,  jest ona dodania ujemna czy równa 0

skrypt pisany w notepad++

oto skrypt

<DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8" />
</head>
<body>

void isPositive(int x) {
  if( x > 0 ) {
    System.out.println("liczba " + x + " jest dodatnia");
  } 

  if( x == 0 ) {
    System.out.println("liczba " + x + " jest równa zero");
  }

  if( x < 0 ) {
    System.out.println("liczba " + x + " jest ujemna");
  }
}

</body>
</html>

 

2 odpowiedzi

–1 głos
odpowiedź 12 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Kolego a Ty nie masz tego czasem napisać w Java, a nie w JavaScript? Wnioskuję np. po system.out..
komentarz 12 listopada 2017 przez maonthe Początkujący (270 p.)
mam napisać to w notepad za pomocą konstrukcji if i else lecz za każdym razem nie działa mi niestety a w jakiś poradnikach znalazłem taki :
komentarz 12 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Ale nas średnio interesuje, czy ty masz napisać to w notepad, ST3, Vimie, czy Emacs. Nas interesuje język w którym masz to napisać.

Napisałeś kod Javy w miejscu, w którym należy pisać kod JavaScript.

Java i JavaScript to dwa różne języki!

komentarz 12 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
??? To czy napiszeszw notepad++, notatniku czy w IDE nie ma żadnego znaczenia, tak na prawdę to tego nawet wykładowca nie ma jak sprawdzić.

Ponawiam pytanie w jakim języku chcesz to napisać bo pytanie czy ma to być odpalane w przeglądarce, konsoli, coś kompilowanego itp. itd.? A instrukcje if to są chyba w każdym języku programowania :)
komentarz 12 listopada 2017 przez maonthe Początkujący (270 p.)
W przeglądarce , po wpisaniu liczby ma wyskoczyć jaką wartość ma liczba

język C
komentarz 12 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Skomentuję to tak: surprise

Czyli dowiedzieliśmy się, że piszesz w języku notepad, w miejscu gdzie pisze się kod języka Javascript pisałeś kod Javy, a na końcu nam mówisz, że miałeś pisać kod w języku C? 

komentarz 12 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Język C + przeglądarka internetowa + początek nauki programowania?... Coś mi się tu nie zgadza. Owszem, jest coś takiego jak WebAssembly, ale nie bawiłem się tym i nie wiem czy to na pewno by rozwiązało problem ale bardzo wątpię abyś miał w to brnąć.

A może ma to być po prostu apka konsolowa?
komentarz 12 listopada 2017 przez maonthe Początkujący (270 p.)
Dobra powiem jeszcze raz, na Lekcjach pracujemy tylko w notepad++ to są totalne początku wyświetlanie text ostatni był prompt if i else i mam własnie dzięki temu napisać skrypt mówiący o liczbie czy jest dodania ujemna czy równa 0 siedzę nad tym od godzinki i nie mogę wymyślić bo skrypt nie wyświetla się w przeglądarce niestety
komentarz 12 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Czyli jeszcze raz: Masz napisać aplikację przeglądarkową, w której zrobisz pole input do wpisania liczby i w innych miejscu (np. element <p>) masz podać znak liczby (ujemna/dodatnia)?

A skrypt obsługujący zdarzenie zmiany inputa okodować w JavaScript?

O notepad++ nie pisz bo to nie ma akurat żadnego znaczenia, rozmawiajmy o języku programowania, a nie edytorze.
komentarz 12 listopada 2017 przez maonthe Początkujący (270 p.)
Tak , Podaje dowolną liczbę za pomocą input w przeglądarce i ona stwierdza czy jest dodatnia czy ujemna czy równa 0 , język szczerze nie mam pojęcia jaki wiem że używaliśmy komendy typu if else prompt input document.write byłem pewien że to C
komentarz 12 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

To ja już nic nie rozumiem crying

W takim razie język w którym masz pisać jest JavaScript. Nie Java, Nie C, nie notepad++. JavaScript.

komentarz 12 listopada 2017 przez maonthe Początkujący (270 p.)

Jeśli javascript mogę pisać w notepad++ to tak indecision

komentarz 12 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Chodzi Ci o coś takiego: https://codepen.io/anon/pen/gXWRyZ?editors=1111 ??

Napisane na szybko na IF'ach. Na początek nauki taki kod powinien przejść. Jakby co to pisz to wytłumaczymy Ci konkretne jego elementy.
komentarz 12 listopada 2017 przez maonthe Początkujący (270 p.)

Wow dzięki wielkie! :D Na tej stronce działa bez zarzutu tylko nie wiem dlaczego jak wprowadzam liczbę w przeglądarce typu firefox nie wyświetla jaka to liczba bo niestety skrypt muszę pokazać na firefox  

 

 

komentarz 12 listopada 2017 przez maonthe Początkujący (270 p.)
Tzn. Po wpisaniu np 3 pole znak liczby pozostaje pusty
1
komentarz 12 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Z bardzo prostego powodu... Nie podpiąłeś skryptu. wink

Proponuję przeczytać najpierw jakikolwiek kurs, bo robisz błędy, których być nie powinno wcale.

komentarz 12 listopada 2017 przez maonthe Początkujący (270 p.)

aaa racja :D wiem o co chodzi dzięki wielkie za pomoc laugh

komentarz 12 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Albo wrzuć skrypt w HTML w znaczniki <script>...</script>. Fakt, że lepiej oddzielać HTML od JS i CSS ale przy tak prostym zadanku można to połączyć (chyba, że warunki zadania określają jakoś inaczej).
komentarz 12 listopada 2017 przez maonthe Początkujący (270 p.)

myślałem że pójdzie łatwo próbowałem podpiąć za pomocą

<script type="text/javascript">

i

<script type="typ">

<script>

kończąc każdy </script>

lecz wtedy otrzymuje puste okno :c nie wiem dlaczego dziwne chyba że mieszam języki

komentarz 12 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Wklej nam swój cały kod.
komentarz 12 listopada 2017 przez maonthe Początkujący (270 p.)
<DOCTYPE HTML>

<html>
<head>
<meta charset="utf-8" />
</head>
<body>

<label for="number">Podaj liczbę: </label>
<input id="number" type="text" />
<p>Znak liczby: <span id="result"></span></p>

</body>
</html>

 

komentarz 12 listopada 2017 przez maonthe Początkujący (270 p.)
komentarz 12 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
to mój skrypt wsadź przez zamknięciem body w znaczniki

<script>

...skrypt

</script>
komentarz 12 listopada 2017 przez maonthe Początkujący (270 p.)
<DOCTYPE HTML>

<html>
<head>
<meta charset="utf-8" />
</head>
<body>
<script>
<label for="number">Podaj liczbę: </label>
<input id="number" type="text" />
<p>Znak liczby: <span id="result"></span></p>
</script>
</body>
</html>

 

komentarz 12 listopada 2017 przez maonthe Początkujący (270 p.)
niestety nadal to samo ehh nie wiem już sam
1
komentarz 12 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

crying Ja ide się napić...

Nie podam Ci tym razem gotowca. Wróć do linka jaki Ci dałem i pomyśl co tam jest skryptem JS, a co kodem HTML.

Następnie poczytaj o znacznikach html, który jest otwierający i zamykający.

I następnie wróć do notepad++ i do kodu HTML jaki Ci dałem przed zamknięciem body wrzuć mojego JS między znaczniki <script>.

komentarz 12 listopada 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Ja ide się napić...

Ja stawiam yes 

–1 głos
odpowiedź 12 listopada 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Zdaje się, że wstawiłeś do kodu strony kod C# Javy, także masz dużo do nadrobienia. W pierwszej kolejności ogarnij co musisz nadrobić.

Btw. Wklejaj treści błędów, bo na obrazku nic nie widać.

komentarz 12 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Kod C#? A nie Javy? wink

1
komentarz 12 listopada 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Triggered. Zdążyłem poprawić. cheeky 

komentarz 12 listopada 2017 przez maonthe Początkujący (270 p.)
Na obrazku nie ma błędu po prostu kod źle się wyświetla ale to dlatego że jest napisane w złym języku :

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 672 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2023 w Python przez I3obaSeK Użytkownik (720 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 205 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...