• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Javascript - przyszłość

Object Storage Arubacloud
–1 głos
887 wizyt
pytanie zadane 13 października 2017 w Offtop przez Newaz Użytkownik (880 p.)
Co uważacie o języku JavaScript? Nie miałem z nim dużego kontaktu ale wiem, że służy do dodawania ruchomych elementów na stronie internetowej. Ale również sporo rzeczy oferują nam animacje CSS, czy CSS może wygryźć JS'a? Co powiedzą na ten temat osoby, które mają kontakt z tym językiem? Wiem, że nie nikt nie zna przyszłości ale osoby, które w tym siedzą pewnie wyjaśnią mi co nieco.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 października 2017 przez Cepepe Początkujący (260 p.)
edycja 14 października 2017 przez Cepepe

JavaScript to skryptowy język programowania. Podam ci przykład, aby wyjaśnić ci po co został stworzony. Wyobraź sobie że na stronie istnieje zegar, w którym są pokazane sekundy. Dobrze by było aby co 1 sekundę zegar zmieniał swoją wartość. No ale w PHP tego nie zrobimy tak jak byśmy tego chcieli ponieważ strona musiała by się co sekundę odświeżać i była by to tragedia. Więc można zrobić to za pomocą JS. Jego kod wykonuje się po stronie klienta a nie serwera. Mam nadzieje że chociaż trochę ci to rozjaśniłem. Ja osobiście uważam że JavaScript jest bardzo przydatny. Tak jak wspomniałeś dzięki niemu można dodać na stronę WWW elementy interaktywne, które reagują od razu, bez odświeżania strony, ponieważ PHP zwraca się do serwera a JavaScript wykonuje się na twoim komputerze. Zastosowań tego języka jest wiele. Można między innymi dodawać pokaz slajdów, automatyczne informowanie użytkownika że np. wprowadzone hasło jest za krótkie i tym podobne. Wspomniałeś także że "wiele rzeczy oferują nam animacje CSS". CSS to język służący do opisu formy prezentacji stron WWW. Owszem oferuje nam animacje, ale nie ma co porównywać tych dwóch całkowicie różnych języków, ponieważ CSS służy do całkowicie innych rzeczy niż JavaScript. CSS'em opisujesz wygląd strony, a JS'em dodajesz elementy interaktywne.

Pozdrawiam smiley Przykład został zaczerpnięty z kursów pana Mirosława Zelenta.

komentarz 14 października 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
JS nie działa już tylko po stronie klienta. Node.js jest JavaScriptem a działa po stronie serwera.
komentarz 14 października 2017 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
node.js zdaje się jest javascriptowym środowiskiem uruchomieniowym a nie javascritpem :P
komentarz 14 października 2017 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

node.js zdaje się jest javascriptowym środowiskiem uruchomieniowym a nie javascritpem :P

Co oznacza, że JS można uruchomić też na serwerze, więc twierdzenie, że JS jest językiem wykonującym się po stronie klienta, jest nieprawdziwe. Fakt, że istnieje niezalezne środowisko uruchomieniowe dla JS-a oznacza, że można go uruchomić niemal wszędzie. 

komentarz 14 października 2017 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
Wiem to i wiem o co mu chodziło, tylko czepiałem się nazywania node.js javascriptem :P
+1 głos
odpowiedź 14 października 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Ruchome elementy na stronie to tylko jedna z rzeczy, do których można wykorzystać JS. Ten język można obecnie wykorzystać prawie do wszystkiego. Oprócz tradycyjnych skryptów wykonywanych na stronie od strony użytkownika, jest też wykorzystywany przy back-endzie (np. to nieszczęsne Node.JS), jest wykorzystywane do tworzenia aplikacji desktopowych (jeszcze bardziej nieszczęsny Electron, Qt Quick które używa JS-a do front-endu i C++ do back-endu), mobilnych (React Native, znowu Qt Quick), silnik gier Unity pozwala na tworzenie skryptów w JS, no i wiele programów korzysta z wtyczek/skryptów/makr pisanych właśnie w JS. Ma przyszłość? Ma. Jest wciskany wszędzie, jest używany wszędzie, więc trudno będzie go zastąpić.

I pamiętaj, programistów może być za dużo, ale dobrych programistów – nigdy za wiele.
komentarz 14 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

to nieszczęsne Node.JS

Dlaczego tak piszesz? :P

komentarz 14 października 2017 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

Bardzo mnie ciekawi, skąd tak złe mniemanie o Node.js.

Ma przyszłość? Ma. Jest wciskany wszędzie, jest używany wszędzie, więc trudno będzie go zastąpić.

Rozumiem, że tak samo złe zdanie masz o Javie, o której ta opinia jest równie prawdziwa.

PS Unity wycofuje się ze wsparcia dla JS. 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 306 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 386 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2017 w JavaScript przez crova Użytkownik (940 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 78 wizyt
pytanie zadane 6 marca w Offtop przez krystian904 Mądrala (6,820 p.)

92,576 zapytań

141,425 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...