• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed jQuery korzystać, czy też nie korzystać?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,301 wizyt
pytanie zadane 7 października 2017 w JavaScript przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
zamknięte 8 listopada 2017 przez shotokan
Witam wszystkich!
Nie wiem, czy wybrałem dobrą kategorię, a na pewno czy to pytanie nie zaleje fala hejtu, ale chciałbym poznać Waszą opinię na temat stosowania jQuery.
Wiele razy spotkałem się na tym forum z opiniami (ujmę to najkrócej, jak mogę), że jQuery jest złe, bo po co dołączać na stronę dodatkowe linijki kodu.
Dziwię się tym stwierdzeniom, ponieważ biblioteka jQuery jest lekka, nawet jak ją dołączymy do strony to tego nie poczujemy (no chyba, że jesteśmy na Ukrainie - bez urazu dla mieszkańców tego kraju, itp.). Stosowanie jej bardzo przyspiesza i ułatwia pracę. Jest darmowa i olbrzymie popularna (znajdziemy ją w większości stron w Internecie).
Dodatkowo proszę spojrzeć jeszcze na inny aspekt: spotkałem się z "faworyzowaniem" frameworków, a przecież one zawierają w sobie też sporo kodu, który nie jest używany w danym projekcie. Albo weźmy najbardziej popularnego Wordpressa. Ten CMS zawiera ponad 1000 plików, sporo różnego rodzaju funkcji itp. a przy tworzeniu strony w tej technologii będziemy używać przeważnie tylko ułamek jego możliwości.
Być może moje rozumowanie jest błędne i coś tu pomijam ważnego dlatego proszę Was o wypowiedzenie się w tym temacie.
Pozdrawiam
komentarz zamknięcia: Uzyskano najlepszą odpowiedź

3 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 7 października 2017 przez Comandeer Guru (601,890 p.)
wybrane 11 października 2017 przez shotokan
 
Najlepsza

Dziwię się tym stwierdzeniom, ponieważ biblioteka jQuery jest lekka, nawet jak ją dołączymy do strony to tego nie poczujemy (no chyba, że jesteśmy na Ukrainie - bez urazu dla mieszkańców tego kraju, itp.).

Włącz sobie throttle'owanie Sieci w Chrome i zobacz, jak bardzo może zamulać wszystko, gdy przełączysz się np. na opcję "slow 3G".

Co do WP: on działa po stronie backendu, co nie jest aż tak odczuwalne dla użytkownika. Backend jest na tyle szybki w większości przypadków, że nie wpływa na odczucia związane z tym, co i jak przeglądarka pokazuje użytkownikowi. Ilość JS-a po stronie klienta jednak już to robi.

Tak, frameworki frontendowe też są duże, dlatego optymalizuje się je w agresywny sposób, np. code splitting, SSR itd.

jQuery na dobrą sprawę jedyne, co robi na dzień dzisiejszy, to oddziela nasz kod od gołej platformy sieciowej – zatem wprowadza potrzebną warstwę abstrakcji. Niemniej na dzień dzisiejszy w tej roli może je zastąpić coś innego – ekosystem JS-owy jest na tyle bogaty, że jQuery nie jest już potrzebne.

komentarz 7 października 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

No fakt, takie proste, a człowiek o tym nie pomyśli, że wordpress działa na serwerze...ech za stary już chyba jestemsad

+2 głosów
odpowiedź 8 października 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Tylko po co Ci to jQuery, skoro większość rzeczy można załatwić czystym JSem, ponieważ czego głównie używacie na tym forum przez jQuery? Obsługę AJAX? Powstał fetch. Operacje na DOM? querySelector i macie jQuery. Dodawanie klas / usuwanie / toggle? Macie classList, sprawdzanie czy ma klasę? Macie className. No po co wam to jQuery
komentarz 8 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
ej a takie płynne przewijanie z elementu nawigacji do jakiejś części strony robiłeś w czystym JS?

bo ostatnio miałam zamiar i zrezygnowałam :x
komentarz 9 października 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Nie, ale w wolnej chwili mogę skrobnąć :)
komentarz 9 października 2017 przez Comandeer Guru (601,890 p.)

Powstał fetch.

To życzę powodzenia z fetchem ;) 

komentarz 9 października 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
https://codepen.io/anon/pen/oGqPge
Coś a'la to.

Co nie tak z fetchem?
komentarz 9 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

dodaj jeszcze do tego sticky menu, żeby będąc np na about ładnie przechodziło na home i spróbuj mnie przekonać, że lepiej pisać taki kod jak Ty, niż za pomocą kilku linijek jQuery ;)

Bo no sorry, ale nie widzę sensu robienia czegoś takiego za pomocą JS.

Raz w życiu mogę se zrobić tak dla zabawy, ale nie chciałbym słyszeć pod oceną strony "jezuuu znowu jQuery, po co Ci to blabla". Oczywiście mówię tu ogólnie, a nie że o Tobie akurat zgrybus ;)

1
komentarz 9 października 2017 przez Comandeer Guru (601,890 p.)

Coś a'la to.

  • Ścina równo. Lepiej zainwestować w requestAnimationFrame.
  • Rozwiązanie jest niedostępne. Sama zmiana scrollTop ani nie przenosi focusa, ani nie zmienia hasha w adresie.

Co nie tak z fetchem? 

A to, że jest niesamowicie low-levelowy i nie ma w nim krzty warstwy abstrakcji. Posługiwanie się nim w czystej postaci jest po prostu masochizmem. Pierwszy przykład z brzegu: spróbuj napisać przy pomocy Fetch API odpowiednik jQuery.load( 'strona #element-do-wyciagniecia' ). W XHR jest to banalnie proste, bo jest to już warstwa abstrakcji na Fetch API. Ale wciąż nie jest to ta warstwa abstrakcji, którą byśmy chcieli dla aplikacji. 

komentarz 9 października 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
@Comandeer

Pisałem to na szybko, aby pokazać, że się da #noHejt. Nie korzystałem z fetcha, dałem przykład. Jak już używałem AJAXa to pisałem funkcje, które korzystały z xhr :)

@Noemi

Chyba nie masz pracy, nie? Wiesz.. pisanie w czystym JS daje Ci większe plusy aniżeli miliard kandydatów, którzy wcinają jQuery gdzie tylko mogą. W ogóle pisząc w czystym JS, uczysz się tego języka i metod. Zrobisz jak chcesz, odradzam Ci jQuery, ponieważ jest szansa, że znajomość czystego JS da Ci większą szanse na znalezienie pracy :) #noHejt.

 

PS.

"ale nie chciałbym słyszeć pod oceną strony "jezuuu znowu jQuery, po co Ci to blabla"" - to po co dawać stronę do OCENY, skoro nie chcesz tego słyszeć? :)
1
komentarz 9 października 2017 przez Comandeer Guru (601,890 p.)

"ale nie chciałbym słyszeć pod oceną strony "jezuuu znowu jQuery, po co Ci to blabla"" - to po co dawać stronę do OCENY, skoro nie chcesz tego słyszeć?

Bo często pod oceną ktoś zbiera cięgi za jQuery tylko dlatego, że to jQuery. A raczej nie o to w tym chodzi.

Tak samo założenie "używasz jQuery, bo nie umiesz JS" jest dość wątłe. Być może ktoś używa jQuery, bo nie ma czasu reimplementować złożonego widgetu z jQuery UI. Być może ktoś utrzymuje stary produkt. Być może produkt musi wspierać IE8, bo ma korporacyjnego klienta.

W dyskusjach na temat jQuery bardzo mnie dziwi to niewyważenie. Zwykle pojawiają się dwie skrajności: albo "używaj jQuery, bo po co się męczyć – i tak wszyscy to robią", albo "nie używaj jQuery, bo to zła rzecz jest". A odpowiedź, jak zresztą niemal zawsze w webdevie, brzmi: "to zależy".

komentarz 9 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

no nie mam pracy i uwierz mi mam świadomość tego, jak ważna jest znajomość czystego JS ;) a szczególnie dzięki temu forum mam tę świadomość, bo mnóstwo osób zabiera się za naukę jQuery korzystając z onclick w HTML albo nie wiedząc, że istnieje takie coś jak querySelector.

Przyznasz, że tak w "normalniejszym" stopniu to JS zna mało kandydatów do pierwszej pracy i sama nie ukrywam, że mam problemy ze zrozumieniem niektórych rzeczy :/ ale to nie znaczy, że mam w tyłeczku JS bo jest jQuery.

Po prostu często uważam, że używanie tej biblioteki nie jest czymś złym.

A co do strony napisałam, że zależało mi głównie na ocenie HTML, jakbym chciała żeby ktoś ocenił moją znajomość JS to nie wstawiałabym strony z animacją płynnego przewijania czy innej takiej pierdoły ;)

komentarz 9 października 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
I tak czuje, że piszesz "nabuzowana" - chciałem dla Ciebie dobrze i dałem Ci radę, która moim zdaniem jest prawdziwa. Było minęło. Koniec tematu.

 

@Comandeer

Rada - "Nie pisz w jQuery, bo to złe" tyczy się ludzi na tym forum i tych, którzy szukają pracy, inni mnie nie obchodzą :)
komentarz 9 października 2017 przez Comandeer Guru (601,890 p.)

Rada - "Nie pisz w jQuery, bo to złe" tyczy się ludzi na tym forum i tych, którzy szukają pracy, inni mnie nie obchodzą :)

A to ludzie na tym forum są jacyś inni? Co do szukających pracy: to zależy. Przy nowych projektach i tak trzeba mieć najczęściej znajomość bibliotek i frameworków. Bardzo mało jest stanowisk, na których wystarczy znajomość czystego JS-a. Często też szuka się osób do utrzymywania/refaktoryzacji starszych projektów, w których jQuery może się pojawić.

Jeśli jedynym argumentem przeciwko jQuery jest "bo to złe", to tak naprawdę jest to szkodliwa rada.

komentarz 9 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

hahah nie jestem nabuzowana ;p 

No po co wam to jQuery

Po prostu tak strasznie jesteś na nie, że aż musiałam skomentować :P i jakbyś miał za dużo wolnego czasu to z chęcią zobaczę kod do tego sticky menu z płynnym przewijaniem strony.

 

A jakbym wstawiła na forum coś z Reacta to też źle? Bo mam se takie marzenie żeby się go kiedyś nauczyć i myślę, że łatwiej bym pracę znalazła z JS, jQuery i React niż samym JavaScript.

komentarz 9 października 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Chodziło mi - ludzie na tym forum, którzy szukają pracy a skupiają swoje skrypty tylko na jQuery olewając czysty JS.

Nie no, nie rozumiecie mojego punktu myślenia. Nie uważam, że każda biblioteka jest zła i tylko czysty JS. Trzeba znać wiele rzeczy, swoje słowa kieruje głównie w kierunku jQuery <-> osoba, która szuka pracy, tzn. olewanie JS na koszt jQuery.
komentarz 9 października 2017 przez Comandeer Guru (601,890 p.)

Trzeba znać wiele rzeczy, swoje słowa kieruje głównie w kierunku jQuery <-> osoba, która szuka pracy, tzn. olewanie JS na koszt jQuery.

I tu się zgodzę. Niemniej wydźwięk Twojej odpowiedzi jest zgoła inny:

 No po co wam to jQuery

No więc tłumaczę po co ;) 

komentarz 9 października 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Więc przesadziłem w słowach :)
komentarz 11 października 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
No i jaka ładna dyskusja się wywiązała...:)
0 głosów
odpowiedź 7 października 2017 przez Ciapuch Obywatel (1,040 p.)
Podam tylko jeden punkt widzenia, za to dość istotny - jak zajmujesz się programowaniem zawodowo i masz oddać projekt "na wczoraj", to nie zastanawiasz się nad tym czy będzie miał kilkadziesiąt kb więcej czy mniej, tylko po prostu załączasz sobie zewnętrzną bibliotekę i tyle.
2
komentarz 7 października 2017 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
I dlatego z takim podejściem pracujesz za głodową, jak na programistę JS, stawkę w firmie, która nie przykłada wagi do tworzonego produktu.
3
komentarz 7 października 2017 przez Comandeer Guru (601,890 p.)
Pracuję zawodowo, mam projekty "na wczoraj" i mam zakaz używania zewnętrznych bibliotek, a każde rozwiązanie powinno być jak najbardziej eleganckie i tym samym – względnie małe.

Składanie z klocków działa tylko do pewnego poziomu, po przekroczeniu którego nic więcej się w taki sposób już nie da osiagnąć.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,562 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2021 w JavaScript przez neku220 Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 164 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2020 w JavaScript przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 417 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2019 w JavaScript przez iframeeh Użytkownik (680 p.)

92,596 zapytań

141,446 odpowiedzi

319,720 komentarzy

61,981 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...