Cześć.
Znam trochę HTML,CSS,PHP(+MYSQL) - zrobiłem już kilka mniej/bardziej rozbudowanych stron.
W planach mam stworzenie niedużej witryny ze statystykami z gry. Wszystkie dane będą czytane z database. Chciałbym zrobić to asynchronicznie, np. wyszukiwarka graczy i kilka innych feature, które są po prostu przyjemniejsze w użytkowaniu - bez przeładowywania. Internet podpowiedział mi, że do tego służy AJAX.
Wiem że sam PHP to ogromny mechanizm, ale nie zagłębiałem się zbytnio.
Chciałbym rozwinąć swoją wiedzę na temat JS. Pytanie czy warto korzystać z jQuery? Dowiedziałem się że powstał po to, aby ułatwić pracę programistom, a także zapewniał poprawne działanie stron na różnych przeglądarkach. Ponoć obecnie nie jest już tak potrzebny, ponieważ JS w ostatnich latach rozwinął się na tyle, że spokojnie zastępuje funkcje jQuery. A może jednak warto się go nauczyć?
Narzędzia typu React, Vue, Angular(i inne) fajna rzecz, ale raczej nie widzę potrzeby korzystania z nich przy małych projektach.
Może polecacie jakieś ciekawe (aktualne) poradniki JS'owe które, nie tłumaczą wszystkich zagadnień na console.log, ale na konkretnych przykładach. (Kurs P. Zelenta już przerobiłem, więc liczę na coś bardziej rozbudowanego) (może być anglojęzyczne)
Pozdrawiam