• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gry straciły na wydajności po formacie

0 głosów
2,060 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez HeroGames Początkujący (380 p.)

Witam. Około 2 tygodnie temu wgrywałem system od nowa. Użyłem do tego celu Media Creation Tool. Po tej czynnosci odnotowalem gwałtowny spadek FPS. Tabela ponizej przedstawia ten problem, i w jakiej skali występuje

GRA FPS PRZED FPS PO
Garry's Mod 150-180 20
Minecraft 300 25-30
Slime Rancher 130-150

15-20

Specyfikacja komputera:

Intel Core i5-2300 @2.8GHz

nVidia Geforce GTX 560

Windows 10 Creators Upgrade (Wcześniej podstawowa wersja, jeszcze przed Anniversary Upgrade)

Xbox DVR wyłączone

Temperatury są teraz o wiele niższe niż przedtem. Wentylatory też chodzą jakby nieco wolniej :D]

Ta awaria ma jednak jakieś plusy - wróciłem do programowania, bo nie miałem co robic XD

Liczę na dość szybką pomoc :)

komentarz 23 sierpnia 2017 przez draghan VIP (106,230 p.)
A jakby tak... sprawdzić aktualność sterowników? :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 sierpnia 2017 przez Wujek Greg Dyskutant (9,410 p.)
Spadki są bardzo drastyczne więc jedyne wytłumaczenie jest takie że nie korzystasz z dedykowanej karty graficznej, przeinstaluj sterowniki i zobacz czy pomogło, ewentualnie możesz jeszcze w biosie wyłączyć zintegrowaną kartę na procku
komentarz 23 sierpnia 2017 przez HeroGames Początkujący (380 p.)
Nie mam integry w tym procku :/
0 głosów
odpowiedź 23 sierpnia 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Na pewno kwestia sterowników. Jeżeli posiadasz już sterowniki NVIDII, przełącz kartę w Panelu Sterowania NVIDIA. Przy okazji, wszystkie z wymienionych gier są dostępne na Linuxa, w moim odczuciu działają tam dużo szybciej niż na Windowsie (szczególnie Minecraft), może warto pomyśleć o spróbowaniu? Wtedy uruchomienie gry przez zewnętrzną kartę graficzną to jedynie kwestia dodania 'primusrun' na początek komendy do uruchomienia Steama/gry. W testach Debian testing z kernelem liquorix wychodzi najlepiej w grach.
1
komentarz 23 sierpnia 2017 przez HeroGames Początkujący (380 p.)
spokojnie, linuxa instalowac umiem, po rpostu nie dzielilem nigdy na 2 systemy jednego dysku :D i nie mam pewnosci co sie stanie
komentarz 23 sierpnia 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Dodam, że jeśli chodzi o programowanie, linux też w większości przypadków jest lepszy :P
komentarz 24 sierpnia 2017 przez HeroGames Początkujący (380 p.)
do HTML, CSS, JS zdecydowanie windows mi starczy :P
2
komentarz 24 sierpnia 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,420 p.)
Może i starczy ale po co się męczyć?
komentarz 25 sierpnia 2017 przez HeroGames Początkujący (380 p.)
mimo wszysto- wole windowsa :D A co do problemu, po prostu zainstaluje na osobnej partycji windowsa 7 i tyle :D

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 445 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 477 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 538 wizyt

93,733 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,287 komentarzy

63,294 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...