• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie potrafię wykonać sprawdzenia zwycięzcy w kółko i krzyżyk

Object Storage Arubacloud
0 głosów
207 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2017 w JavaScript przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)

Witam,otóż tak jak w temacie nie potrafię wykonać sprawdzenia który gracz wygrywa w kółko i krzyżyk czy ktoś mógłby mi w tym trochę pomóc (nie koniecznie od razu odpowiedź).Dodam że mój Kod jest bardzo brzydki i prosiłbym aby tego nikt nie komentował sad.

HTML:

<!DOCTYPE html>
<html>

<head>
    <meta charset="utf-8" />
	
    <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Roboto" rel="stylesheet">
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
	
</head>
<body onload="sprawdz()">
    <div id="tura">Tura gracza: <img src="img/xsmall.bmp"></div>
    <br><br>
    <div id="p1" onclick="klik1()"><img src="img/nic.bmp"></div>
    <div id="p2" onclick="klik2()"><img src="img/nic.bmp"></div>
    <div id="p3" onclick="klik3()"><img src="img/nic.bmp"></div>
     
    <div style="clear:both"></div>
    <div id="p4" onclick="klik4()"><img src="img/nic.bmp"></div>
    <div id="p5" onclick="klik5()"><img src="img/nic.bmp"></div>
    <div id="p6" onclick="klik6()"><img src="img/nic.bmp"></div>
    <div style="clear:both"></div>
    <div id="p7" onclick="klik7()"><img src="img/nic.bmp"></div>
    <div id="p8" onclick="klik8()"><img src="img/nic.bmp"></div>
    <div id="p9" onclick="klik9()"><img src="img/nic.bmp"></div>
    <div id="wynik">daadsa</div>
    <script src="script.js"></script>
</body>
</html>

      

JavaScript:

var tura="x";
function klik1()
{
    if(tura=="x")
    {
        tura="o";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/osmall.bmp">';
        document.getElementById("p1").innerHTML='<img src="img/x.bmp">';
    }
    else if(tura=="o")
    {
        tura="x";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/xsmall.bmp">';
        document.getElementById("p1").innerHTML='<img src="img/o.bmp">';
    }
    document.getElementById("p1").onclick=" ";
}
function klik2()
{
    if(tura=="x")
    {
        tura="o";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/osmall.bmp">';
        document.getElementById("p2").innerHTML='<img src="img/x.bmp">';
    }
    else if(tura=="o")
    {
        tura="x";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/xsmall.bmp">';
        document.getElementById("p2").innerHTML='<img src="img/o.bmp">';
    }
    document.getElementById("p2").onclick=" ";
}
function klik3()
{
    if(tura=="x")
    {
        tura="o";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/osmall.bmp">';
        document.getElementById("p3").innerHTML='<img src="img/x.bmp">';
    }
    else if(tura=="o")
    {
        tura="x";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/xsmall.bmp">';
        document.getElementById("p3").innerHTML='<img src="img/o.bmp">';
    }
    document.getElementById("p3").onclick=" ";
}
function klik4()
{
    if(tura=="x")
    {
        tura="o";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/osmall.bmp">';
        document.getElementById("p4").innerHTML='<img src="img/x.bmp">';
    }
    else if(tura=="o")
    {
        tura="x";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/xsmall.bmp">';
        document.getElementById("p4").innerHTML='<img src="img/o.bmp">';
    }
    document.getElementById("p4").onclick=" ";
}
function klik5()
{
    if(tura=="x")
    {
        tura="o";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/osmall.bmp">';
        document.getElementById("p5").innerHTML='<img src="img/x.bmp">';
    }
    else if(tura=="o")
    {
        tura="x";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/xsmall.bmp">';
        document.getElementById("p5").innerHTML='<img src="img/o.bmp">';
    }
    document.getElementById("p5").onclick=" ";
}
function klik6()
{
    if(tura=="x")
    {
        tura="o";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/osmall.bmp">';
        document.getElementById("p6").innerHTML='<img src="img/x.bmp">';
    }
    else if(tura=="o")
    {
        tura="x";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/xsmall.bmp">';
        document.getElementById("p6").innerHTML='<img src="img/o.bmp">';
    }
    document.getElementById("p6").onclick=" ";
}
function klik7()
{
    if(tura=="x")
    {
        tura="o";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/osmall.bmp">';
        document.getElementById("p7").innerHTML='<img src="img/x.bmp">';
    }
    else if(tura=="o")
    {
        tura="x";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/xsmall.bmp">';
        document.getElementById("p7").innerHTML='<img src="img/o.bmp">';
    }
    document.getElementById("p7").onclick=" ";
}
function klik8()
{
    if(tura=="x")
    {
        tura="o";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/osmall.bmp">';
        document.getElementById("p8").innerHTML='<img src="img/x.bmp">';
    }
    else if(tura=="o")
    {
        tura="x";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/xsmall.bmp">';
        document.getElementById("p8").innerHTML='<img src="img/o.bmp">';
    }
    document.getElementById("p8").onclick=" ";
}
function klik9()
{
    if(tura=="x")
    {
        tura="o";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/osmall.bmp">';
        document.getElementById("p9").innerHTML='<img src="img/x.bmp">';
    }
    else if(tura=="o")
    {
        tura="x";
        document.getElementById("tura").innerHTML="Tura gracza: "+'<img src="img/xsmall.bmp">';
        document.getElementById("p9").innerHTML='<img src="img/o.bmp">';
    }
    document.getElementById("p9").onclick=" ";
}
function sprawdz()
{
    p1=document.getElementById("p1").value;
    p2=document.getElementById("p2").value;
    p3=document.getElementById("p3").value;
    if((p1!='<img src="img/nic.bmp">')&&(p1==p2)&&(p2==p3))document.getElementById("wynik").innerHTML="Wygrywa";
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 lipca 2017 przez dwadolary Gaduła (4,650 p.)
wybrane 6 lipca 2017 przez Dorian Bajorek
 
Najlepsza

Cześć,

spróbuj podmienić w funkcji sprawdzającej value na innerHTML:

p1=document.getElementById("p1").innerHTML;
p2=document.getElementById("p2").innerHTML;
p3=document.getElementById("p3").innerHTML;

i daj znać, czy działa

komentarz 6 lipca 2017 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
No i wszytko pięknie śmiga.Tak jak miało być tak jest :)
+1 głos
odpowiedź 6 lipca 2017 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Najprościej będzie użyć tablicy dwuwymiarowej, która będzie reprezentować plansze, wtedy mozna sprawdzać wszystkie możliwości wygranej. Ogólnie mówiąc Twój sposób wykonania tej gry, nie jest najlepszy, ale pewnie dopiero się uczysz wiec to zrozumiale, zapoznaj się z tablicami, a zobaczysz jak to uprości Ci robotę.
komentarz 6 lipca 2017 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
Zapewne to będzie lepsze niż mój bałagan.Tak ja dopiero zaczynam zabawe już bardziej na poważnie z javascriptem. Na pewno kiedyś do tego kodu wrócę i zrobię to lepiej.Dzięki za pomysł :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 383 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 401 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2016 w C i C++ przez Gracjan Pasik Obywatel (1,810 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 729 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...