• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ i co dalej?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
476 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2017 w C i C++ przez kollgate Początkujący (280 p.)

Witam.

Jestem w trakcie przerabiania kursu pana Zelenta, a po nim chcę kupić tę książkę wwww, a po niej dalej uczyć się C++ z innych książków, kursów w internecie. Chciałbym, żeby programowanie było moim sposobem na życie, ale chciałbym się dowiedzieć coś o webdevelopmencie (myślę, że znanie C++ i jakiegoś innego języka związanego z web developmentem da mi prace), chodzi mi głównie czego z webdevelopmentu musiałbym się nauczyć jakich języków? JavaScript, PHP, czy jakiegoś innego?

 

Pozdrawiam

2
komentarz 9 maja 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

z innych książków

z innych książek...

komentarz 9 maja 2017 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Chcesz się uczyć tworzenia stron to się ucz. Ja polecam filmiki i strony internetowe i ogólnie internet, książki nie udało mi się żadnej z programowania do końca przeczytać bo są nudne, ale to taka moja subiektywna opinia.

c++ chyba nie bardzo jest związany z  web developmentem. Teraz strony można na bardzo wiele sposobów robić. Nie tylko php ale i c#, java, python, javascript(do tworzenia servera, jest jakaś tam biblioteka chyba) i pewnie więcej.
komentarz 9 maja 2017 przez kollgate Początkujący (280 p.)
Chodziło mi o znajomość C++, i czegoś DO webdev, nie znajomości wszystkiego z tym związanego.

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 maja 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Jeśli chcesz być web developerem to musisz znać HTML5, CSS3, język JavaScript oraz coś z backendu, czyli PHP, albo Django, bądź to Node.js. Po tej mieszance C++ i webdev rozumiem, że jeszcze nie odnalazłeś tej właściwej dla siebie drogi? Bo jeśli wolisz webdev, to C++ odstaw.
komentarz 9 maja 2017 przez kollgate Początkujący (280 p.)
Bardziej mi chodziło o znajomość C++, oraz czegoś DO webdevelopmentu, a nie wszystkiego z tym związanego, ale dzięki za odpowiedź, doceniam to.
+1 głos
odpowiedź 9 maja 2017 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)
znać język to jedno: ale nie kończy się to na przeczytaniu, czy przerobieniu tutoriali. Dobra znasz c++, naucz się teraz stosowania bilbiotek, freamworków, softingu związanego z tym językiem czegoś co się tak naprawdę używa - chociażby algorytmów z tym związanych i ich zastosować. Sam język to tylko " narzędzie"
0 głosów
odpowiedź 10 maja 2017 przez Pajdas Mądrala (5,930 p.)

Nie używa się C++ do webdev.

Chodziło mi o znajomość C++, i czegoś DO webdev

Albo webdev, albo c++ (niby da się zrobić stronę w c++, ale wątpię, że znajdziesz prace w webdev gdzie będziesz używać c++

Wyjaśnię ci to na innym przykładzie:

Jestem w trakcie przerabiania kursu pana Zelenta, a po nim chcę kupić tę książkę wwww, a po niej dalej uczyć się C++ z innych książków, kursów w internecie

Jestem w trakcie kursu na kierowcę wózka widłowego, a po nim chcę się rozwijać w tym kierunku i uczyć się tego z innych źródeł, od ludzi w branży.

Chciałbym, żeby programowanie było moim sposobem na życie, ale chciałbym się dowiedzieć coś o webdevelopmencie (myślę, że znanie C++ i jakiegoś innego języka związanego z web developmentem da mi prace),

Chciałbym, żeby jazda na wózku widłowym była moim sposobem na życie, ale chciałbym się dowiedzieć coś o pieczeniu ciast (myślę, że umiejętność jazdy na wózku widłowym i pieczenie jakiś ciast da mi prace)

 

Do webdev używa się HTML, CSS, JS, PHP tak jak to napisał jpacanowski, wybierając webdev musisz porzucić c++ na rzecz ww. języków. Poleca się naukę C++ do poziomu polimorfizmu, nawet kiedy c++ nas nie interesuje, ze względu na podstawowe zapoznanie się z logiką programowania.

Do różnych rzeczy używa się różnych języków.

Podsyłam linka, artykuł dobrze pokazuje co i jak z językami programowania, ale osób które nie mają pojęcia o programowaniu

https://forum.pasja-informatyki.pl/35872/artykul-poradnik-sciezka-zawodowa-dzisiejsze-trendy-jezyki-programowania-czesc

komentarz 10 maja 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Jak sie nie uzywa, a facebook? Odziwo da sie napisac fajna strone wykorzystujaca c++.
komentarz 10 maja 2017 przez Pajdas Mądrala (5,930 p.)

pisałem:

niby da się zrobić stronę w c++, ale wątpię, że znajdziesz prace w webdev gdzie będziesz używać c++

 racja, ale raczej trzeba być nastawionym na pracę w fb, ogólnie używa się c++ do czego innego i takiej wiedzy potrzebował chyba pytający.

To tak jak uczyć się ruby, żeby dostać prace w gamedevie bo w RPG Maker pisze się w ruby (tak, wiem, skrajny i przesadzony przykład) smiley

1
komentarz 10 maja 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
ogolnie w c/c++ da sie wszystko, ale nie warto

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 217 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2017 w C i C++ przez Modferno Początkujący (400 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 634 wizyt
–5 głosów
3 odpowiedzi 521 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...