• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[artykuł/poradnik] Ścieżka zawodowa / dzisiejsze trendy / języki programowania - część 1/3

Object Storage Arubacloud
+20 głosów
8,775 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Mrozo Obywatel (1,260 p.)
edycja 30 czerwca 2015 przez Mrozo

Zbieram moją całoroczną wiedzę o językach / freamworkach itp.

Kim ja mam zostać w pigułce:

Na początku polecam wybierać taki język, który zapewni dobrą podstawę do dalszej nauki. Językiem tym jest C++. Po dojściu do poziomu polimorfizmu jesteś w stanie przejść do wielu dziś popularnych języków bardzo podobnych składniowo. Zasada działania również pozostaje w większości taka sama. Następnie określ ścieżkę jaką chciałbyś podążać. Może to być: tworzenie gier, stron internetowych / aplikacji internetowych, aplikacji desktopowych, aplikacji mobilnych, programów / sterowników do maszyn. Jeśli interesujesz się paroma ścieżkami i tak wybierz jedną, nad którą skupisz się w najbliższym czasie.

Strony / aplikacje internetowe:

Dzielą się na frontend, backend oraz middleend. 

Frontent to część, którą jest w stanie zobaczyć użytkownik, prowadzić z nią interakcję. Do opisu zawartości strony służy HTML. Sama zawartość jest dosłownie brzydka: czarny tekst, niebieskie linki, obrazki, białe tło, wszystko jedno pod drugim. Aby było nieco weselej powstaje język do stylizacji zawartości: CSS. Człowiek nie byłby sobą gdyby ciągle nie starał się ulepszać swoich dzieł ( jaki i siebie ), dlatego powstają preprocesory. W skrócie są to języki, które są prostsze, pozwalają szybciej opisywać te same style a potem kompilują się do zwykłego CSS. Najpopuralniejsze to SASS, LESS oraz Stylus. Preferuję SASS - jest coraz częściej wybierany. Oczywiście na tym chęci rozwoju się nie zatrzymują. Powstają całe freamworki, czyli podstawy ( szkielety ) zapewniające wiele gotowych elementów mogących zostać w każdej chwili przez nas wykorzystanych, rozbudowywanych. Najpopuralniejsze freamworki to Bootstrap i Foundation. Polecam zapoznanie się z Compass oraz Bourbon. Preprocesor do HTML to Jade i Haml ( Haml często nie jest polecany ).

Językiem do tworzenia fajerwerków na stronie oraz wszelakich form interakcji z użytkownikiem jest JavaScript. Ogromna ilość bibliotek / narzędzi tworzonych przez społeczność skutecznie podtrzymuje jego popularność i jest z pewnością sporą zaletą. Na JavaScript jest stworzony AngularJS, niebawem światło dzienne ujrzy Angular 2  - freamwork MVC godny uwagi, czy Node.js - całe środowisko programistyczne pozwalające korzystać z JS po stronie serwera ( backend ). Nie ma tak pięknie. Na samym JS tworzone są kolejne usprawnienia: CoffeeScript, TypeScript, Dart. CoffeScript jest językiem generującym JS. W oficjalnym poradniku znalazłem taką oto linijkę kodu napisaną w tym cudzie: 

eat food for food in foods when food isnt 'chocolate'

Krótko mówiąc - to nie jest najlepsze rozwiązanie, kod może jest prosty jednak brakuje mu zrozumiałości. Google również stworzyło nowy język, który generuje JS. Wiele osób uznaje to za dobre rozwiązanie. Cóż napisanie hello worlda rzeczywiście było szybkie w Darcie. Dart posłusznie wygenerował kod w JS. Gdzie kryje się haczyk? Kod ten zajmował równe 17259 linijek... jednak co człowiek to nie komputer. ( nie jestem żednym antagonistą Darta jednak projekt jest powoli porzucany ) Pozostaje nam TypeScript - nadzbiór JS od microsoftu. Jak już wspominałem google troszkę porzuciło swojego Darta i zajęło się właśnie tym tworem. Angular 2 ( tak, twór google ) będzie posiadał wsparcie tego języka. Dodatkowo jeszcze do niedawna w google trwały prace nad porzuconym już projektem AtScript - nadzbioru TypeScript. Chodzą rówież plotki, że w przyszłości TypeScript stanie się standardem. ECMAScript 7 ( nowa wersja JS, aktualnie króluje 6 ) przejmie bardzo dużo funkcjonalności z TS.

Przydatne narzędzia do wzięcia pod uwagę: Bower, npmJeoman, Gulp.js, Polymer. Pamiętajcie, że to ma nam ułatwić życie, nie na odwrót.

Mamy więc do czynienia z 3 podstawowymi językami. A to dopiero początek.

Backend - cała mechanika strony działająca po stronie serwera. Tutaj mamy już większe pole do popisu. Python - Django, Ruby - Ruby on Rails, C# - ASP.net, PHP - Zend Freamwork, Symphony i wiele innych, Java, Scala - Play, Akka i wiele innych, Node.js - Express, Mean.js, Sails.js, Meteor i jeszcze więcej innych. ( po lewej - język, po prawej - freamwork. Wybierałem te popularne, warte nauki od dziś ).

Backend to również komunikacja serwera z bazą danych - Języki dzielimy na: SQL (MySQL) oraz NOSQL (mongoDBPostgreSQL, Firebase).

Część 2: https://forum.pasja-informatyki.pl/35874/artykul-poradnik-sciezka-zawodowa-dzisiejsze-trendy-jezyki-programowania-czesc

6 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Kurde, ludzie. Ode mnie autor ma wielki plus i szacunek za zebranie takij ilości wiedzy w jednym miejscu. To że są nieścisłości jest chyba normalne, nikt nie zna się na wszystkim. Uważam że jak się to poprawi to będzie pierwsz (chyba) porządny artykuł o informatyce na tym forum!
+3 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (600,730 p.)

Na początku wybierz taki język, który jest podobny do wszystkiego: C++ 

Ok, to teraz dostajesz kawałek w Haskellu: co mi o nim powiesz? ;) 

Dzielą się na frontend oraz backend.

A middleend? A aplikacje izomorficzne? 

Najpopuralniejsze to SASS oraz LESS.

Ewidentnie brakuje Stylusa 

Preprocesor do HTML to Jade( z czego nie radzę używać go do większych, nieprywatnych projektów, to nie standard ).

W środowisku node.js raczej standard. 

Zgadujcie do czego jest podobny ( przynajmniej na początku hehe )?

No na pewno nie do Javy. JS jest najbardziej podobny do języków funkcyjnych mimo wszystko, dopiero w dalszej kolejności do obiektowych. 

Na JavaScript jest stworzonyAngularJS ( niebawem światło dzienne ujrzy Angular 2 ) - świetny, bardzo przyszłościowy freamwork MVC

Nie jest ani świetny, ani przyszłościowy (o czym świadczy fakt, że Angular 2.0 to całkiem inny twór): http://www.webkrytyk.pl/krytyka/my-truth-about-angular-js/

Na samym JS tworzone są kolejne usprawnienia: CoffeeScriptTypeScriptDart

Dart się nie liczy, CS jest dla programistów Ruby/Pythona, a TypeScript wygląda jak ES6 z typowaniem…

komentarz 30 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (600,730 p.)

 CoffeScript jest nadzbiorem JS

CS to alternatywna składnia JS, raczej nie nadzbiór. 

nie jestem żednym antagonistą Darta, z pewnąścią mądrzy programiści poczynii już wiele poprawek 

Dart nigdy nie miał być generowany do JS, tylko mieć własną VM w przeglądarkach. Ale nie wyszło i projekt prawdopodobnie umrze. 

Chodzą rówież plotki, że w przyszłości TypeScript stanie się standardem. ECMAScript 6 ( nowa wersja JS, aktualnie króluje 5 ) przejmie bardzo dużo funkcjonalności z TS.

Bzdura. ES6 jest już standardem i to TS było opierane na nim. Obecnie już trwają prace nad ES7. 

Super przydatne narzędzia do wzięcia pod uwagę: BowerJeomanGulp.js,Polymer, mógłbym tak wymieniać. 

Co ma Polymer do reszty? Yeoman, nie Jeoman. Zapomniałeś o Grunt.js. No i aktualnie Bower zostaje zastępowany przez npm przy przeważającej większości projektów. 

( po lewej - język, po prawej - freamwork. Wybierałem te najpopularniejsze, warte nauki od dziś ).

No to coś średnio, bo w node.js zapomniałeś o koa.js choćby, a przy PHP przed Laravelem wypada wymienić Symfony.

 Backend to również komunikacja serwera z bazą danych - MySQL ( must have na początek ), mongoDBFirebase.

Zamiast Firebase powinieneś umieścić PostgreSQL, które nota bene może zastąpić także MongoDB. Poza tym dziwi mnie brak podziału na SQL i NOSQL. 

komentarz 30 czerwca 2015 przez Mrozo Obywatel (1,260 p.)

Widzę, że masz dużo większą wiedzę i doświadczenie. Wielkie dzięki za te poprawki. 

Ok, to teraz dostajesz kawałek w Haskellu: co mi o nim powiesz? ;) 

Pierwszy język. Wydaje mi się, że nauka języka funkcyjnego nie jest najlepszym rozwiązaniem na pierwsze starcie z programowaniem. Wiem, nie jest podobny do wszystkiego ale większość osób pomaszeruje w stronę pisania gier, programów desktopowych, stron internetowych, gdzie na początku nie królują te z rodziny funkcyjnych. Z resztą w C++ można pisać funkcyjnie. Nie znam bardziej uniwersalnego języka jeśli ktoś nie wie co ma z sobą zrobić, jakie języki w ogóle istnieją i po co.

Ewidentnie brakuje Stylusa

Zastaniawiałem się czy go nie podać :)

No na pewno nie do Javy. JS jest najbardziej podobny do języków funkcyjnych mimo wszystko, dopiero w dalszej kolejności do obiektowych. 

Chodziło mi o C++. Składnia jest bardzo podobna ( przynajmniej na początku ). switch case, warunki, pętle są dokładnie takie same. Chyba nie będzie problemu z resztą mając takie podstawy. ( tak wiem, że js dział kompletnie inaczej )

Dart się nie liczy, CS jest dla programistów Ruby/Pythona, a TypeScript wygląda jak ES6 z typowaniem…

Zgadzam się. Aczkolwiek sporo osób pisze, że to ES6 wygląda tak ponieważ wpłynął na niego TS.

Nie jest ani świetny, ani przyszłościowy (o czym świadczy fakt, że Angular 2.0 to całkiem inny twór): http://www.webkrytyk.pl/krytyka/my-truth-about-angular-js/

Mówiąc o Angular miałem na myśli już tą nowszą wersję, wiadomo że jak wyjdzie 2 to większość się na nią przerzuci. A czy jest do niczego? Każdy ma inne zdanie. Próbują czegoś nowego, zobaczymy jak im to wyjdzie. Na pewno jest godny uwagi.

CS to alternatywna składnia JS, raczej nie nadzbiór. 

Mój błąd. To IcedCoffeScript jest nadzbiorem CoffeScript...

Dart nigdy nie miał być generowany do JS, tylko mieć własną VM w przeglądarkach. Ale nie wyszło i projekt prawdopodobnie umrze. 

Pisałem, że Dart generuje JS, nie jest generowany do JS.

Co ma Polymer do reszty? Yeoman, nie Jeoman. Zapomniałeś o Grunt.js. No i aktualnie Bower zostaje zastępowany przez npm przy przeważającej większości projektów. 

Gulp.js zastąpił Grunta. Polymer musi mieć coś do reszty? Po prostu podałem narzędzia godne poznania.

No to coś średnio, bo w node.js zapomniałeś o koa.js choćby, a przy PHP przed Laravelem wypada wymienić Symfony.

o koa.js w życiu nie słyszałem, przecież tego jest strasznie dużo, nie chodziło mi o wypisanie wszystkiego. Mogłem jeszcze dopisać Zend Freamwork do PHP.

Zamiast Firebase powinieneś umieścić PostgreSQL, które nota bene może zastąpić także MongoDB. Poza tym dziwi mnie brak podziału na SQL i NOSQL.

Ok mój błąd, mogłem to podzielić. To miała być z początku prosta odpowiedź :)

Jeszcze raz dzięki za te poprawki. Sporo się dzięki nim nauczyłem.

komentarz 30 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (600,730 p.)

 Aczkolwiek sporo osób pisze, że to ES6 wygląda tak ponieważ wpłynął na niego TS.

Polecam sprawdzić kiedy zaczęły się prace nad ES6, a kiedy nad TS ;) Na ES6 już większy wpływ miało CS (np. arrow functions). 

Mówiąc o Angular miałem na myśli już tą nowszą wersję, wiadomo że jak wyjdzie 2 to większość się na nią przerzuci.

No właśnie nie, bo większość projektów stoi na Angular 1.x i takie przerzucenie się jest po prostu nieopłacalne. IMO Google zabiło ten framework taką decyzją.

A czy jest do niczego? Każdy ma inne zdanie.

Angular podoba się zwłaszcza programistom Javy, bo dzięki niemu nie muszą rozumieć DOM (mimo że Angular bez DOM nie istnieje!). Doskonałe podsumowanie od pand:

 So why release an open source Web framework at all? Because Facebook is battling Google for engineers. So you've got a big fight between two companies over which company is the coolest place to work, and both of them are companies that your grandparents love. How are you going to win this fight? One way is to have the hippest Web framework.

Basically, both Google and Facebook are desperate to find a baseball cap that they can put on backwards. Angular is Google's baseball cap. React is Facebook's.

 Pisałem, że Dart generuje JS, nie jest generowany do JS.

A jaka jest różnica w tym wypadku? ;)

 Gulp.js zastąpił Grunta.

Nieprawda. To zupełnie dwa różne podejścia do automatyzacji. Gulp stawia na code over configuration a grunt na configuration over code. 

Polymer musi mieć coś do reszty? Po prostu podałem narzędzia godne poznania.

No to wypada podać też hasło "Web Components" 

o koa.js w życiu nie słyszałem,

Stworzył to człowiek, który stworzył express.js. To taki express, ale w ES6 z wykorzystaniem generatorów ;)

 

komentarz 7 lipca 2015 przez Mrozo Obywatel (1,260 p.)

Jak to jest w końcu z tym Reactem? Jak na razie dzięki Tobie stałem się hejterem Angulara i jestem z tego dumny :D.

stop-breaking-the-web:

Do use a framework, but look into frameworks that are progressive-enhancement-friendly, such as Taunus, hyperspace, React, or Backbone with Rendr.

Tutaj znalazłem ciekawe źródło  ;)

React.js to po prostu bardzo wydajny system szablonów - nie wiem czego od niego chcesz ;) Bardzo ładnie można go wykorzystać zgodnie z duchem PE

komentarz 7 lipca 2015 przez Comandeer Guru (600,730 p.)
Heh, bo w czasie, gdy obydwa artykuły powstawały tak było: React był super szybkim systemem szablonów. Obecnie tak już nie jest, o czym można poczytać tu: http://forum.php.pl/Jaki_framework_biblioteka__t243181.html

Ba, okazuje się, że największa zaleta Reacta wcale nie jest jego zaletą… http://blog.500tech.com/is-reactjs-fast/

I na koniec: https://www.pandastrike.com/posts/20150311-react-bad-idea
komentarz 7 lipca 2015 przez Mrozo Obywatel (1,260 p.)
Chciałbym mieć taką wiedzę. Przekonałeś mnie :). Teraz nic tylko brać się za Backbone, Express, koa albo Taurusa :D Od Polymera też na razie trzymam się z daleka.
+1 głos
odpowiedź 30 czerwca 2015 przez Mrozo Obywatel (1,260 p.)
Zdaję sobię sprawę z tego, że to forum nie jest przeznaczone do takich form jednak pierwotnie miała to być odpowiedź na pytanie jednego z użytkowników. Następnie zobaczyłem, że cała masa użytkowników zadaje w kółko to samo pytanie. Moja odpowiedź rozrosła się i nie zmieściła się w jednym poście przez co musiałem ją podzielić za co serdecznie przepraszam.
komentarz 30 czerwca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
W sumie to dobrze robisz, że tak opisujesz.

Ale z małymi będami.
+1 głos
odpowiedź 30 czerwca 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)

Zastanawiają mnie tutaj dwie kwestie, no w sumie trzy ale ta ostatnia jest średnio dla mnie istotna. Ogólnie w tym poście napisałeś głównie o JavaScript jesteś jego fanem, czy po prostu w pozostałych częściach jest o innych językach? Jeżeli tak to w porządku zaraz przeczytam kolejne i dowiem się czy jesteś fanboyem JS czy nie. Ale mniejsza o to.

Moją uwagę przykuły zdecydowanie dwie sprawy dlaczego odradzasz używanie Jade do większych projektów, bo to nie standard? Standardem jest HTML, a Jade się kompiluje do HTML, więc jakby nie patrzeć jest standardem. To tak jakby mi odradzić używanie Slim czy HAML w dużych projektach, bo co nie są standardem, jakiś totalny absurd w dużych projektach wręcz nie raz jest wskazane używanie czegoś pokroju Jade, HAML, Slim.

Druga kwestia dlaczego piszesz, że CoffeScript "nie", ale co nie, bo nie podoba Ci się jedna linijka? Nie podoba Ci się, że CoffeeScript skraca zapis i co za tym idzie przyszpiesza wytwarzanie kodu, a przy okazji jest bardziej "ludzki" i co za tym idzie, bardziej intuicyjny. W momencie gdy się programuje w językach nie C-podobnych to pisanie w czystym JS to udręka, bo się wiecznie zapomina o tych klamrach, nawiasach, średnikach, dlatego CoffeeScript jest wtedy idealnym rozwiązaniem. A, że nie podoba Ci się linia:

eat food for food in foods when food isnt 'chocolate'

która jest de facto kompilowana do czegoś takiego:

var food, i, len;

for (i = 0, len = foods.length; i < len; i++) {
  food = foods[i];
  if (food !== 'chocolate') {
    eat(food);
  }
}

Trochę tutaj nie rozumiem co Ci przeszkadza.

I ostatnia już kwestia co do Angulara. Angular jest dobry ale jeżeli chcesz zrobić coś co wykracza po za ramy, które ustalily twórcy tego frameworka to Angular robi się bardzo problematyczny. Pomijając już kwestię, żę wraz z Angular 2 zmieni się totalnie koncept tworzenia w nim, więc trzeba będzie się go praktycznie uczyć na nowo, więc nie wiem czy na dzień dzisiejszy lepszym rozwiązaniem nie jest Ember lub Backbone.

To tyle moich uwag co do tego wpisu, zobaczymy co tam dalej naskrobałeś ;)

komentarz 30 czerwca 2015 przez Mrozo Obywatel (1,260 p.)
Wielkie dzięki za uwagi. Nie jestem fanem JS, po prostu cała masa narzędzi frontendowych opiera się na nim. Jeżeli ktoś jest zainteresowany tym tematem starałem się podać jak najwięcej dziś popularnych rozwiązań takich jak package manager, scaffolding, automatyzacja zadań. To, że większoćś jest stworzona w JS - cóż, nie znaczy że jestem jego fanem.

Dlaczego odradzam Jade? Kocham Jade jednak podczas pisania większych projektów szczególnie w grupie staje się on dość problematyczny. Co z handlebars tags? Jakakolwiek metoda injectowania kodu do Jade jest dziwna i ciężka ze względu na jego sposób działania - nesting. Do mniejszych projektów używam, lubię i polecam.

Co do CoffeeScript - Podałem 3 różne języki i starałem wybrać jeden ten najbardziej "przyszłościowy". Sam w sobie CoffeeScript na pewno jest dużym ułatwieniem, pisze się przyjemniej jednak to nie jest dobre rozwiązanie gdzie JS powinien się kierować. CoffeeScript w bardzo wielu sytuacjach jest po prostu nieczytelny przez to, że tak upraszcza pewne aspekty. Jak dla mnie jest to ok rozwiązanie dla tych z frontendu, którzy nie chcą bawić się w programowanie, wolą rzeczy typu HTML czy CSS. ( nie zrozum mnie źle, uwielbiam HTML i CSS )

Każdy freamwork niesie ze sobą odgórnie ustalone zasady i granice. Przecież Angulara można łączyć z innym freamworkiem w backendzie. Sporo czytałem o Angular 2 i teraz widzę, że to w jaką stronę się kieruje jest bardziej przyszłościowe i ma sens. To tylko moje zdane. Skoro koncept ma być lepszy czemu mamy trzymać się tego starego i nie uczyć się nowych rzeczy? Ciągle powstają nowe rozwiązania. Ember i Backbone również są świetne, niech każdy pozna te freamworki i sam zdecyduje.
komentarz 30 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (600,730 p.)

Skoro koncept ma być lepszy czemu mamy trzymać się tego starego i nie uczyć się nowych rzeczy?

Z prostej przyczyny: Angular 1.x jest tak popularny, że dużo naprawdę dużych produktów na nim siedzi. I nagle się okazuje, że Angular 2.0 nie ma żadnego BC. Co to oznacza? Że jako klient jesteś w pupie ;) Z tego powodu Google chcąc nie chcąc musi zapewnić długie wsparcie dla Angulara 1.x pomimo powstania i rozwijania Angulara 2.0.

A czy Angular 2.0 jest lepszy? Na pewno główna bolączka pozostała, czyli pakowanie logiki do HTML-a. Ba, teraz będzie jeszcze gorzej, bo są 4 możliwe zapisy atrybutów i każdy znaczy co innego. 

komentarz 30 czerwca 2015 przez Mrozo Obywatel (1,260 p.)
Powoli zamienia się to w bitwę który freamwork jest lepszy. Przedstawiłem popularne propozycje i tyle. Nie jestem zwolennikiem żadnej z nich. Uważam, że każde narzędzie ma swoje miejsce a ten post miał jedynie szybko wprowadzić do dzisiejszych trendów.
komentarz 30 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (600,730 p.)

Może zabrzmię jak fanatyk, ale osobiście uważam, że dla Angulara i Reacta NIE MA miejsca w Sieci, gdyż z założenia łamią one podstawowe założenia architektoniczne skalowalnych aplikacji internetowych (i nie tylko zresztą!), jak choćby podział aplikacji na warstwy.

Te frameworki zamiast rozwiązywać problemy tworzą nowe maskując przy tym stare. To bomba z opóźnionym zapłonem.

0 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)

"który jest podobny do wszystkiego: C++"

1. Jest wiele języków i nie wszystkie są podobne

2. Jeśli uważasz że C++ jest podobny do np. C#.

To dlaczego nie warto uczyć się C# ponieważ tez jest podobny do wszystkiego?

komentarz 30 czerwca 2015 przez Mrozo Obywatel (1,260 p.)
Wybierając C# od razu wybierasz obiektowość i wysoki poziom abstrakcji. Jeśli nie jesteś do końca pewien jaką ścieżkę obrać - C++ będzie najbardziej uniwersalnym wyborem, pasującym do niemal każej dziedziny - języki, które wzorowały się na nim to np PHP, JS, Java. Nic nie sugeruję tylko polecam. Zawsze łatwiej jest przejść z C++ do C czy Objective-C niż z C#.
komentarz 30 czerwca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)

Ja C++ nie ogarniałem.

Nauczyłem się C# i z mega łatwością nauczyłem się C++.

Aż tak C# nie jest trudny.

fakt, wszystko jest w klasach ale nikt ci nie każe tworzyć właśnych obiektów.

Można robic funkcje statyczne.

Działają one tak że możesz bezpośrednio wywołać funkcję bez zabawy w tworzenia obiektów,

 

class main
{
        static void func()
        {
                //code
        }


        public static void Main()
        {
                func();
        }
}

 

0 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

PHPLaravel i wiele innych,

Powiem Ci, że warto by było jednak się nauczyć SF.  Poczytaj co PHPersi na ten temat i ten.   ;)
Btw nie lepiej to wrzucić na np gist Githubowy jako markdown? 

komentarz 30 czerwca 2015 przez Mrozo Obywatel (1,260 p.)
Wielkie dzięki, na pewno sprawdzę. Nie wiem czy odpowiedzi lepiej pisać na osobnej stronie, rzeczywiście trochę za bardzo się rozpisałem.
komentarz 30 czerwca 2015 przez Mrozo Obywatel (1,260 p.)
W takim razie jakie freamworki uważasz za najlepsze / najbardziej przyszłościowe? Sporo słyszałem o Zend Freamork.
komentarz 30 czerwca 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Zend / Symfony ;)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,481 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...