• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Eloquent Javascript książka po polsku

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,725 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2017 w JavaScript przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
Witam. Trafiłem na spolszczoną amatorsko książkę  Eloquent JavaScript :

http://shebang.pl/kursy/wszystko-jasne/

 

Przejrzał ktoś już ? Nie ma zbyt dużych błędów i można się brać za czytanie ?

Proszę bez komentarzy, że lepiej po angielsku. Wiem, że lepiej ale nie dla mnie w tym momencie :)

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 19 kwietnia 2017 przez jpacanowski

To stara książka już według mnie (opisuje dużo nieaktualnych rzeczy, np. rozdział 9. o modularności jest przestarzały), a do tego strasznie chaotyczna. Wszystko nawalone i nie wie się po co to i o co chodzi. Traktowałbym to bardziej jako taką bardziej przyjazną dokumentację. No nie wiem, ja podchodziłem do tej książki kilka razy. Proponowałbym już jakąś nowszą książkę lub kurs z nastawieniem na ES6.

komentarz 19 kwietnia 2017 przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
Jaki zbiór wiedzy za to polecasz?
komentarz 19 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Sam właśnie myślałem co tobie polecić. Ja się uczyłem JS czytając różne artykuły to tu, to tam.

Teraz dopiero kupiłem sobie książkę Comandeera o zaawansowanym programowaniu w JS http://helion.pl/ksiazki/javascript-programowanie-zaawansowane-tomasz-comandeer-jakut,jascpz.htm

Oraz książkę o obiektach w JS http://helion.pl/ksiazki/javascript-zasady-programowania-obiektowego-nicholas-c-zakas,jascpo.htm

I być może w przyszłości kupie któreś z tych książek z serii Tajniki języka JavaScript http://helion.pl/autorzy/kyle-simpson

komentarz 19 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Jaki zbiór wiedzy za to polecasz?

Nie wiem na jakim poziomie już jesteś z JS.

komentarz 19 kwietnia 2017 przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
Raczej początkujący. Takie tematy jak ify, petle czy podstawowe operacje na elementach można by pominąć
komentarz 19 kwietnia 2017 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,410 p.)
Co jest nie tak z rozdziałem 9 i co możesz polecić w zamian?
komentarz 19 kwietnia 2017 przez Comandeer Guru (601,530 p.)
Z rozdziałem 9 problemem jest to, że mało kto musi kiedykolwiek napisać loader modułów. Zwłaszcza, że obecnie jest niesamowita liczba narzędzi od tego.

Jako dobry wstęp do modułów polecę artek Osmaniego: https://addyosmani.com/writing-modular-js/
komentarz 19 kwietnia 2017 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,410 p.)
Dzięki, Osmani napisał też sporego e-booka na ten temat - https://addyosmani.com/resources/essentialjsdesignpatterns/book/#modulepatternjavascript.
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2017 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,410 p.)
Mam polskie papierowe wydanie tej książki. Warto przeczytać, ale wtedy, gdy już mamy doświadczenie z JS. Przykłady w książce są dość skomplikowane i przyznam, że nie przerobiłem wszystkich i nie dotarłem do końca książki. Jako przewodnik po JS, wskazujący czym warto się zainteresować i samemu doczytać, sprawdzi się dobrze.
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Osobiście polecam na początek nauki książkę JavaScript dla programistów PHP (http://helion.pl/ksiazki/javascript-dla-programistow-php-stoyan-stefanov,javphp.htm). Wbrew tytułowi wcale nie musisz znać PHP żeby z niej korzystać, a jeśli nie znasz to przynajmniej nieco zaznajomisz się ze składnią dwóch języków :)

To, że jest to książka stara według mnie wcale jej nie skreśla. W książce omówiono wiele charakterystycznych spraw dla JS jak hoisting, IIFE itp. Gdy poznasz ten zakres wiedzy (czyli ES3/ES5) to polecam przekonać się do serii Tajniki JS. Książki te wymagają co prawda nieco większej wiedzy z JS ale dobrze omawiają wybrane zagadnienia. Nie szukaj na siłę książek o ES6. Fakt, że w ES6 wprowadzono wiele nowości, ale jeśli dopiero zaczynasz to lepiej dobrze opanować podstawy i stopniowo rozszerzać wiedzę. Bez ES6 też dasz radę zrobić wiele aplikacji i stronek więc nie patrz na to w taki sposób, że tylko najnowsze książki są dobre. Co więcej... szczerze mówiąc często mam wrażenie, że wiele starszych książek jest lepiej napisanych niż nie jedna nowość helionowska... ale to kwestia gustu i subiektywnej oceny.

Ponad to warto korzystać z blogów i kursów online. Osobiście szczerze polecam Ci platformę CodeWars. Nie uczy ona CSS, HTML itp. lecz czystego JS, nawet bez DOM/BOM. Zalety? Możesz nauczyć się praktycznego wykorzystania wielu metod dostępnych w JS i logicznego myślenia, a ponad to gdy rozwiążesz jakieś zadanie to masz dostęp do rozwiązań innych użytkowników, co wg mnie jest największym atutem CodeWars.

Pozdrawiam, Tomek

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 683 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2019 w Python przez Sp4rq Użytkownik (790 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,127 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2019 w C i C++ przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,401 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2017 w C# przez amator1 Początkujący (470 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...