• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaka książka python po polsku ?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
613 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2019 w Python przez Sp4rq Użytkownik (790 p.)
edycja 29 listopada 2019 przez Sp4rq

Jaką książkę lub kurs Python po polsku i czy kupić książkę czy jakiś kurs internetowy ? Chcę zacząć swoją przygodę z Pythonem i jeżeli mi się spodoba to chciałbym wiązać z tym przyszłość.

Myślałem nad tą książką automatyzacja nudnych zadań i nad python instrukcje dla programisty i też nad Python wprowadzenie ( ale czytałęm że książka w języku jest źle przetłumaczona i jest tłumaczony kod i jak czytałem jakiś przykładowy fragment to nie bardzo rozumiałem o co chodzi w tym kodzie )             

 

Na razie zacząłem uczyć się z i jestem prawie przy końcu https://www.flynerd.pl/tag/python-kurs

Co umiem:

-Umiem zrobić w html i css  coś w tym stylu ale bez szablonu https://forumpc.b-cdn.net/uploads/monthly_2018_03/Obraz.jpg.2c2a1abb9c129059aa4b4edfdca035c9.jpg ( Z pomocą internetu jak nie wiem jak coś zrobić ) 

- Stworzyć bazę danych w MySql i trochę jakieś podstawy

komentarz 29 listopada 2019 przez Sp4rq Użytkownik (790 p.)
edycja 29 listopada 2019 przez Sp4rq
A jaką książkę ?
komentarz 30 listopada 2019 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
Do podstaw, do pierwszej podlinkowanej (Sweigarta) mam dobrą opinię (a przynajmniej do jej oryginalnej darmowej angielskiej wersji, nie wiem jaka jest jakość tłumaczenia).

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 listopada 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Ja bym ci polecał książkę Python instrukcje dla programistów. Ewentualnie ta książka

https://helion.pl/ksiazki/python-szybko-i-prosto-wydanie-iii-naomi-ceder,pyszy3.htm#format/d

Odradzam ci książkę Lutza, po pierwsze nie porusza w pełni python3. Ona była pisana dość dawno temu. Sam autor wydał już wersję V niestety helion jak dotąd nie podjął się jej przetłumaczenia. Jeśli znasz język angielski to śmiało możesz kupić wersję V i czytać w oryginale. Moim zdaniem najlepszym tutorialem jest sama dokumentacja języka python. Niestety albo stety pisana po angielsku.
1
komentarz 30 listopada 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
Zgadzam sie z Panem Profesorem. Lutz przetłumaczony na polski to historia.

Jeśli chodzi o podstawy to Naomi Ceder jest OK. + Automatyzacja nudnych zadań i podstawy jako takie się ma. Później można uderzyć w ksiązki Tadka Ziade.

A na poziomie "pro" polecam Fluent Python od Ramalho.
0 głosów
odpowiedź 30 listopada 2019 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)

Witaj jeśli chodzi o kurs to gorąco Ci polecam na udemy Python Programming Bootcamp autor Derek Banas. Co prawda nie jest w języku polskim ale jest świetny. Jeśli ogarniasz podstawy angielskiego to bez problemu dasz sobie radę, ponieważ do filmików dołączone są angielskie napisy. W naszym ojczystym języku jest kurs Python dla początkujących, ale nie wiem jak jest z jego jakością. Ja osobiście wolałem uczyć się z kursów niż z książek. 

0 głosów
odpowiedź 30 kwietnia 2020 przez TeaCup Obywatel (1,370 p.)
Cześć,

Bardzo fajne pytanie.

Polecam kursy Rafała Mobilo na Udemy. Są po polsku. Sam już je prawie przerobiłem. Są rewelacyjne.

1. https://www.udemy.com/share/101WoWA0EdclhXRno=/

2. https://www.udemy.com/share/101ryCA0EdclhXRno=/

Pozdrawiam :-).
–1 głos
odpowiedź 29 listopada 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
komentarz 30 listopada 2019 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
edycja 30 listopada 2019 przez adrian17
Python 2. Bardzo przestarzała (tak, wiem że 99% kodu zadziała bez zmian). Plus, w zasadzie na pierwszej stronie widzę błąd.

Wykonywanie programów też nie wydaje się działać?

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,121 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2019 w C i C++ przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,377 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2017 w C# przez amator1 Początkujący (470 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,034 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2019 w Python przez mawerty Użytkownik (800 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...