• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zbiór najciekwaszych biblotek , frameworków , itp

Object Storage Arubacloud
+4 głosów
904 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany
edycja 27 maja 2015

Chodzi o to aby zrobic zbiór najciekawszych i najfajniejszych bibliotek , frameworków itp.

Może ja zaczne pierwszy ;)

Android:

UI/UX -  https://github.com/Frugo987/awesome-android-ui

Bibloteki - https://github.com/wasabeef/awesome-android-libraries

Bibloteka odpowiadąca za fizyke : https://github.com/Jawnnypoo/PhysicsLayout

HTML | CSS | JS 

JQuery - https://jquery.com/

JQuery UI - https://jqueryui.com/

JQuery Mobile - https://jquerymobile.com/

WordPress -  https://pl.wordpress.com/

Bootstrap -  http://getbootstrap.com/

 

8 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 maja 2015 przez niezalogowany
wxWidgets (biblioteka do okienek) umożliwia programowanie wieloplatformowe, licencja pozwala na zastosowanie komercyjne

Moja ulubiona :)
0 głosów
odpowiedź 26 maja 2015 przez niezalogowany
C++: SFML (biblioteka do gier), Qt (biblioteka do programów okienkowych). Zrobiłbym ładniej, ale piszę z telefonu :3
komentarz 26 maja 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Szkoda tylko, że te zna prawie każdy :D
komentarz 26 maja 2015 przez niezalogowany
Każdy zna też bootstrapa czy wordpressa . Chodzi o zrobienie listy zaistych biblotek i frameworkow.
komentarz 27 maja 2015 przez niezalogowany
No ale jednak nie napisałeś ich :3
komentarz 27 maja 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Nie napisałem, bo ty to zrobiłeś. A poza tym 99.9% ludzi je zna, ale zawsze warto napisać,  żeby początkujący wiedzieli ;)
komentarz 27 maja 2015 przez niezalogowany
99,9% ludzi-programistów, a nie, takich o z ulicy ;) No, ale każda odpowiedź to zawsze jakieś tam punkciki :3
komentarz 27 maja 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
No wiadomo :)
0 głosów
odpowiedź 26 maja 2015 przez Comandeer Guru (602,340 p.)

JS:

http://microjs.com → czyli 1000 sposobów zastąpienia jQuery ;)

 

CSS:

http://purecss.io/ - alternatywa dla przyciężkawego Bootstrapa

 

Mobile:

https://cordova.apache.org/ → do tworzenia aplikacji mobilnych przy użyciu JS

 

Desktop:

https://github.com/atom/electron → silnik Atoma

0 głosów
odpowiedź 26 maja 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
.NET - bardzo popularny do tworzenia oprogramowania na systemy wyposażone w biblioteczki .NET.
0 głosów
odpowiedź 26 maja 2015 przez MrWeb Stary wyjadacz (10,200 p.)
edycja 26 maja 2015 przez MrWeb

C++

 

 

 

 

 

 

 

Tak wiem, te biblioteki wszyscy znają, ale wymieniłem je, ponieważ wg mnie są ciekawe :)

Po więcej zapraszam tu -> http://en.cppreference.com/w/cpp/links/libs

0 głosów
odpowiedź 27 maja 2015 przez Whinsy Użytkownik (620 p.)

Moja osobista lista wink

Frameworki HTML/CSS:
-Bootstrap
-TukTuk

Oraz najważniejsze czyli frameworki MVC do PHP:
-oczywiście Zend 2, lecz to jest kombajn, którego nauka zajmuje nieporównanie długo w porównaniu do reszty, ale jest przydatny i poszukiwany na rynku pracy
-CodeIgniter, chyba mój ulubiony ze względu na jego prostotę i pomysł, a także świetną dokumentację
-Symphony, choć nie jestem jego fanem i idzie mi z nim jak z krojeniem pomidorów, czyli tragicznie. Mimo tego zasługuje na szlachetne 3 miejsce
 

 

0 głosów
odpowiedź 27 maja 2015 przez niezalogowany
edycja 27 maja 2015

►Unity 3d -> https://unity3d.com/ moim zdaniem: najlepsza, najprostsza, darmowa, platforma do tworzenia gier 3d

Reszty nie będę dublował

Edit: napisałeś "itp" czyli platformy tego typu chyba też się liczą?

Edit 2: Piszę się Bibliotek, nie biblotek, prziecież nie powiesz idę do bibloteki :)

komentarz 27 maja 2015 przez niezalogowany
Soorry za błędy . W końcu Polski Trudny język :)
0 głosów
odpowiedź 27 maja 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)

Cocos2d-x wydaje się ciekawy. http://www.cocos2d-x.org/

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 2,057 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2016 w JavaScript przez niezalogowany
+1 głos
4 odpowiedzi 1,144 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2017 w HTML i CSS przez pysilla Użytkownik (560 p.)

92,624 zapytań

141,482 odpowiedzi

319,824 komentarzy

62,006 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...