• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka języków. Co dalej

Object Storage Arubacloud
0 głosów
344 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2017 w C i C++ przez Luryxyt Użytkownik (870 p.)
Witam, ostatnio skończyłem poradniki u Mirosława z C++ i myślę co dalej. Polecacie naukę nowego języka np. Java? Czy lepiej kontynuować edukacje C++. Interesuje mnie strona Gamedev'u, deweloperka gier itp. Jak już, miałbym kontynuować C++, to jakie poradniki, książki w tym kierunku, a może polecacie coś innego na start?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 marca 2017 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Pan Zelent ma dobre wprowadzenie ale o wielu rzeczach nie mówi więc každy z jego kursów trzeba traktować jako solidne wprowadzenie. A dalej możesz przeczytać takie pozycje jak:

Symfonia c++ 3 tomy

Czysty kod(tak ogólnie o programowaniu)

I pasja c++ 2 tomy

No i trening z tą wiedzą:)

A potem języki takie jak C ,Assembler,Java,Python.

te języki też można łączyć więc nic na tym nie stracisz.
komentarz 12 marca 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Symfonia jest powszechnie odradzana.
komentarz 12 marca 2017 przez Luryxyt Użytkownik (870 p.)
A te książki nie będą przestarzałe? (w sensie wersji c++)
komentarz 12 marca 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Są przestarzałe, ponadto uczą wielu złych praktyk.
komentarz 12 marca 2017 przez Luryxyt Użytkownik (870 p.)
A coś bardziej na czasie?
komentarz 12 marca 2017 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Jest trochę przestarzała ale jeśli ktoś zna podstawy od razu będzie wiedział gdzie jest coś starego a jest to jednak dobry podręcznik uczy

Razem z pasją c ++

praktycznie całego c++ nawet pan zelent w jednym ze swioch filmów chyba o css  mówił że gro osób nie czyta symfoni "bo stara" ale to złe podejście.
komentarz 12 marca 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ale po co czytać starą książkę, skoro są nowsze i prawdopodobnie lepsze?
komentarz 12 marca 2017 przez Luryxyt Użytkownik (870 p.)
edycja 12 marca 2017
http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola-programowania-wydanie-vi-stephen-prata,cppri6.htm

 

co wy na to? Przetłumaczona wersja C++ Primer Plus (6th)
komentarz 14 marca 2017 przez Rozmarynka Użytkownik (830 p.)
Ja przerabiam "Symfonię" i nie uważam, żeby była przestarzała. Ważne, że zagadnienia są tam jasno wyjaśnione - a to jest bardzo istotne, aby zrozumieć podstawy. Jak się nie ma fundamentu, to później ciężko na dalszej drodze uczenia się danego języka zrozumieć trudniejsze przykłady.
0 głosów
odpowiedź 12 marca 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Witam, ostatnio skończyłem poradniki u Mirosława z C++ i myślę co dalej. Polecacie naukę nowego języka np. Java?

Zamiast odhaczać kolejne przerobione kursy i książki, zacznij pisać konkretne programy w C++. Praktyka czyni mistrza.

komentarz 12 marca 2017 przez Luryxyt Użytkownik (870 p.)
Praktyka czyni mistrza, ale podczas tworzenia programów, nadchodzą momenty "co teraz, jak to zrobić" przeważnie z braku znajomości niektórych funkcji języka, które można by było zastosować.
1
komentarz 12 marca 2017 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Kiedy nadchodzi ten moment, to odpalasz google i wpisujesz "how to..." i Twój problem. I w ten sposób szukasz odpowiedzi.

Gdybyś miał mieć robiony przeszczep serca, to wolałbyś kardiochirurga, który operował na sercu już 15 razy i przeczytał jedną książkę (* wiadomo, że musiał więcej skoro jest kardiochirurgiem, ale to na potrzeby przykładu ;d), czy nie operował nigdy, ale przeczytał 20 książek o tym i oglądał video jak operują inni ?

W programistycznym rzemiośle nauczysz się więcej rozwiązując jeden problem za pomocą google'a, niż czytając 2 rozdziały książki z suchymi przykładami. Poza tym moim osobistym zdaniem książki są dla osób, które coś potrafią już programować i mają praktyczne doświadczenie, bo żółtodziób czyta książkę i rozumie 10% treści.
komentarz 12 marca 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

@Luryxyt, to oczywiste, że trzeba coś tam przeczytać, żeby mieć jakąś wiedzę i w ogóle móc cokolwiek napisać w danym języku. Chodziło mi o to, że podejście "Przerobiłem kurs X, przeczytałem książkę Y. Ok, teraz znam C++, zabieram się na następny język" jest po prostu błędne. Takie uczenie się języków po łebkach jest zwykłą stratą czasu.

Podobne pytania

0 głosów
6 odpowiedzi 564 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 323 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,340 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w HTML i CSS przez Kuba233 Początkujący (490 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...