• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie stron www, monitor a komfort pracy

0 głosów
1,925 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2017 w Sprzęt komputerowy przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Witam wszystkich serdecznie, mam do was pytanie stoję przed wyborem monitora no i wszystko świetnie, jestem graczem więc myślę nad monitorem 144Hz, ale również zamierzam zastosować komputer do programowania gier, i stron WWW. Więc moim pytaniem jest to, czy monitor gamingowy nada się do programowania stron www / gier? Chodzi tu o samodzielną obróbkę zdjęć, bawienie w blenderze, dopasowywanie kolorystyk itd. Dodam że nie jestem grafikiem, i wątpię że kiedykolwiek w przyszłości będę, aczkolwiek sytuacje gdzie zostaje w projekcie sam, no po prostu. Musze sobie radzić sam

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 marca 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,610 p.)
Polecam monitory 21:9 LG lub Samsunga, AOC.
komentarz 1 marca 2017 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Do cs'a 21:9 to niezbyt dobry wybór (wcześniej pisał że gra dużo w cs'a) ale do samej pracy również polecam 21:9
komentarz 1 marca 2017 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Powiedziałem również w komentarzu jedynm że posiadam monitor asusa 75Hz 16:9, więc myślę że on nadal będzie do gier a 21:9 to dobry wybór :)
komentarz 1 marca 2017 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Zwróć uwagę na to ile jakich masz wyjść video w karcie i jakie wejścia ma monitor, bo ja nie zwróciłem na to uwagi i musiałem się bawić w adaptery bo niestety nowe karty mają po kilka displayport a tylko jedno wyjście hdmi, a w monitorach zaś DP wiąże się z wyższą ceną.
+1 głos
odpowiedź 1 marca 2017 przez Stealch Początkujący (370 p.)

Miałem pisać referat ale po prostu podam monitory i dlaczego je polecam.

Monitor Dell U2515H (210-ADZG) - DO PRACY

- Pograsz na nim spokojnie, bez szaleństw

- Duży obszar roboczy (WQHD) - Wydajna i wygodna praca

- IPS - Lepsze odwzorowanie kolorów

- 27 cali to już wyższa kwota, a ten monitor do pracy nadaje się jak ulał. (przy moim montowaniu video bym był zadowolony)

Monitor BenQ ZOWIE XL2411 e-Sport - DO GRANIA

- 144hz, przewaga w Counterze nieoceniona

- Z tym co ma w środku, chyba najlepszy wybór w tej cenie, a można go poszukać taniej

- Responsywny idealnie pod grę w Counter Strike na wyższym poziomie

- Dużo technologii którę powodują grę "przyjemniejszą" ? Mniej męczącą ? 

Moim skromnym zdaniem

TN Ci wystarczy. Jeśli nie jesteś grafikiem, nie ma co się pakować w sprzęt dla takowego.

- Ale jesteś programistą, i WQHD by Ci się przydało, lepszy obszar roboczy, wygodniejsza praca po prostu

- Nie jestem Tobą, decyzja należy do Ciebie. Ja proponuje te dwa modele, bo tańsze TN'y to już plastik i nic w środku (bajery w stylu flicker free), a zowie/benq to dobra firma.

- Ja bym brał na Twoim miejscu Zowie, bo raczej grafikiem wielkim nie jesteś, a każdy monitor ma funkcje wyświetlania. Cudów nie zdziałasz, ale i nie zepsujesz całkowicie pracy. ;)

komentarz 1 marca 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Róznica miedzy TN i IPS jest ogromna. Poza tym ips nie jest tylko dla grafikow. Matryce IPS posiadaja takze lepsze katy widzenia
https://www.morele.net/monitor-aoc-i2781fh-868442/ a co o takim monitorku sądzisz? Z kategorii "budżetowe"
0 głosów
odpowiedź 28 lutego 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Jaki masz budzet na monitor i jaki sprzet? Najważniejsze jest to aby mial matryce IPS.
komentarz 28 lutego 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Bierz IPSa. Lepsze odwzorowanie kolorow, lepsze katy widzenia
komentarz 1 marca 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,420 p.)
Wy tak na serio widzicie różnicę między 60 a 100 czy 144 Hz? albo różnicę miedzy 60 a 120 fps?

Ja mam wypasiony monitor della za ponad 2k i jakoś nie widzę żadnej różnicy niż na takim za 300 zł. Jedyna naprawdę duża zaleta to jego rozmiar 27. Gra się dzięki temu bardzo przyjemnie.
komentarz 1 marca 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Akurat roznica jest pomiedzy 60 za 120, tylko trzeba troche na nim pograc, co do pracy również polecam della
komentarz 1 marca 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,420 p.)
Ja pogrywam w Wowa od wielu lat i szczerze mówiąc powyżej tych 40 fps wszystko działa całkowicie płynnie i nie widać żadnej różnicy czy to jest 40 czy 200 fps
komentarz 1 marca 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
uwierz mi, widac roznice
0 głosów
odpowiedź 28 lutego 2017 przez niezalogowany

Programowanie stron www, monitor a komfort pracy

Imo bez co najmniej 2 monitorów nie można mówić o komforcie pracy : )

komentarz 28 lutego 2017 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Imo to jest 2 monitor, zapomniałem dodać 1 jest to 75HZ monitor
0 głosów
odpowiedź 1 marca 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
jak nie potrzebujesz monitora typowego dla grafikow, a pisales ze jests graczem to proponuje tv 46 cali (1080x1920) - full hd.

Zalezy jaka masz jeszcze karte grafy, ale jakis 7950 pozwoli i pograc i komfortowo pracowac. Takie tv sa za ~2k.
komentarz 1 marca 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Ale to ma byc jako drugi monior, a przed takim wielkim musialby siedziec chyba z 2 metry albo i wiecej przed nim
Nie że mi miejsca na biurku nie starczy xD Ale mój pokój jest wąski, i boje się czy to do pokoju w ogóle wejdzie XDD bez przesady, do obsługi samego takiego ekranu musiał bym ogromnie pracować głową, i ciężko by mi było skupić się na konkretnym obrazie myślę
komentarz 4 marca 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
to jest opcja, z jakiej korzysta coraz wiecej ludzi (tv). Odchodzi sie w tej chwili od standardowego "siedzenia przed monitorem". Chroniac kregoslup i dupe czwiczac, poprawiajac krazenie, zmeniajac pozycje.

Staram sie siedziec max 2 godziny, potem korzystam z pozycji lezacej... a potem stojacej.

Monitor nalezy miec na wyoskosci oczu - lub wyzej. Pozycja nie powinna byc siedzaca tylko pol-lezaca. Zerknij na np fotel mPosition. Coraz wiecej osob wiesza telewizor na suficie - i nie, to nie zart.

Jezeli jestes grafikim lub programista, czesto korzysta sie  z dwoch monitorow aby przyspieszyc prace.

Podaje Ci tylko propozycje gdne zorwazenia. Co wybierzesz zalezy od Ciebie i twojego pokoju, stanu finansow.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 399 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 248 wizyt
pytanie zadane 7 grudnia 2019 w Sprzęt komputerowy przez Eimens Maniak (69,240 p.)
+2 głosów
6 odpowiedzi 1,595 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2016 w Sprzęt komputerowy przez jajoxd15 Gaduła (3,740 p.)

93,772 zapytań

142,730 odpowiedzi

323,382 komentarzy

63,368 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...