• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Freelancer/umowa o dzieło.

0 głosów
1,106 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2017 w Offtop przez panKimono Nowicjusz (160 p.)
Witam, hobbystycznie zajmuje się tworzeniem stron internetowych w HTML5 plus wdrażaniem własnych motywów do Wordpressa i tworzeniem backendu by ktoś mógł sobie później łatwo edytować treść. Jednak wszystkie projekty lądują w szufladzie i pomyślałem żeby wyjść z tym do ludzi i tworzyć takie strony póki co za nieduże pieniądze. Chciałbym rozpocząć działalność jako freelancer bez DG lecz na umowy o dzieło ponieważ nie wiem ile miałbym zleceń więc nie chciałbym się w tym czasie pchać w DG i tutaj mam kilka pytań z tym związanych.

- Czy mogę się ogłaszać w internecie? Tzn, zrobić swoją stronę/ portfolio, ogłaszać się na innych portalach.

- Czy na swojej stronie mogę podać ceny usługi czy raczej napisać po prostu, że cena do dogadania indywidualnie(w gre wchodzi definicja DG jako działalności ciągłej i zorganizowanej, nie chciałbym teraz pod to podchodzić)

- Jak się rozliczać z takich umów? Gdzieś czytałem, że na koniec roku klient musi mi wysyłać jakieś PITy i płacić za mnie podatek, jak na moje oko to tylko dodatkowe utrudnienia które mogą odstraszyć potencjalnego klienta. Czy faktycznie tak jest? Chciałbym, żeby klient płacił po prostu kwotę brutto i finito. Resztą ja bym się zajął.

- Jak to jest z zawieraniem umów z kimś kto mieszka daleko ode mnie? Czy ja mu muszę wtedy wysyłać pocztą umowę czy wystarczy umowa "na słowo"?

Z góry dziękuje za odpowiedzi, w tym temacie jestem kompletnie zielony. Chętnie się dowiem jak to wygląda. Pozdrawiam.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 lutego 2017 przez niezalogowany
1. Moim zdaniem możesz się ogłaszać, że szukasz zleceń

2. Wydaje mi się, ze możesz podawać ceny, w końcu ktoś musi wiedzieć, że szukasz zleceń i za taką kwotę.

3. Tak, Powierzający Wykonanie Dzieła płaci zaliczkę na pit4, potem składa roczny pit-4r za wszystkich pracowników razem oraz generuje dla Ciebie PIT-11, na podstawie którego się rozliczasz rocznie na pit-37. Więc jak będziesz miał 100 klientów, to dostaniesz 100 pitów-11. Gość płaci zaliczkę na podstawie rachunku, jaki mu wystawisz, więc możesz wystawić tak śliczny rachunek, że wszystko będzie idealnie wyliczone i kwoty do zapłaty pogrubione, ale i tak musi to zliczyć do PIT-4R rocznie, nawet jak mu podrzucisz gotowca Pit-11 dla siebie.

To o czym piszesz, żeby zapłacił i zapomniał, to właśnie DG OF. Wtedy całość obsługi księgowej spada na ciebie, jemu wystawiasz fakturę do płacenia  i już. No nie do końca już, bo dzięki PiSowi jeszcze rozliczenie godzinowe. Ale to fikcja :(

4. Może być ustna, jak mu ufasz, że się nie wyprze.

========

Pamiętaj też że umowa typu dzieło nie stanowi podstawy do SUS i NFZ, więc nie będzie ci rosła (hehehehe, i tak nie będzie) składka na emeryturę/rentę oraz nie będzie przysługiwało leczenie (to już gorzej)
komentarz 9 lutego 2017 przez panKimono Nowicjusz (160 p.)
3. No właśnie strasznie to pogmatwane :( Może to odstraszać potencjalnych klientów. Sam bym wolał skorzystać z usług firmy która wystawi mi tylko fakturę, ja płacę i po sprawie aniżeli bawić się jeszcze w jakieś Pity. A może tak skorzystać z inkubatorów akademickich? Słyszałem, że to nawet ciekawa opcja.
0 głosów
odpowiedź 9 lutego 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
jeżeli umowę podejmuje osoba.pr-osoba.pr to obowiązek opłaty podatku spada na ciebie, w przypadku osoba.pr.-firma, to firma opłaca  za ciebie podatek i rozlicza się na podstawie pitu-11
0 głosów
odpowiedź 9 lutego 2017 przez panKimono Nowicjusz (160 p.)
A co sądzicie o rozliczaniu się z klientem za pomocą serwisu https://useme.eu/pl/ ? Wystawianie faktury Vat bez firmy oraz prosta metoda rozliczenia to też fajna sprawa.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,416 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2016 w Offtop przez patryk23 Początkujący (290 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 399 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez kosabdsm Początkujący (430 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 990 wizyt

93,501 zapytań

142,434 odpowiedzi

322,788 komentarzy

62,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...