• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Matematyka Rownania i nierownosci z wartoscia bezwzgledna

Konkurs Mistrz Programowania
0 głosów
940 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2017 w Matematyka, fizyka, logika przez alus152 Bywalec (2,690 p.)
Czesc, znow mam problem wczesniejszy juz zrozumialem i chyba wiem jak wszystko dziala ale nie rozumiem jednego otóż:

|x-5| + |x-1| ≥ 4

Zaznaczam sobie na wykresie 1 i 5 a nastepnie nie mam pojecia co zrobic bo nie bylo mnie na tej lekcji jakies pomysly ? szukalem w internecie ale nic nie znalazlem :/

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 19 stycznia 2017 przez gujanczyk Obywatel (1,680 p.)
Takie coś rozbijasz na różne przypadki. Tzw. tabela znaków

bierzesz miejsca zerowe tych funckji w wartości bezwzględnej i na ich podstawie budujesz przedziały. W tym wypadku będą to trzy przedziały

1) x należy do (-nieskonczoności; 1 >   

2) x należy do (1;5>

3) x należy do (5; +nieskonczoności)

I teraz rozwiązujesz tą nierówność trzy razy w trzech przedziałach i opuszczasz wartość bezwzględną zgodnie z przedziałami. np w pierwszym przypadku opuścisz obie wartości bezwzględne ze znakiem minus
komentarz 19 stycznia 2017 przez Molester Bywalec (2,920 p.)
edycja 19 stycznia 2017 przez Molester
Wydaję mi się że w:

x należy do (-nieskonczoności; 1 >  na końcu jest nawias ostry a powinnien być chyba otwarty.

x należy do (1;5> i tutaj inaczej, powinno być xE<1,5)

x należy do (5; +nieskonczoności) a powinno być xE<5,+nieskonczonosc)

bo jak spojrzysz na to logicznie to na początku wszystko Ci zmienia znak ze względu na to że jest tam nawias otwarty, w przypadku zamkniętego jakiego Ty użyłeś zeruje Ci się 1. Przy otwartym to będzie 0,99999... nigdy nie osiągnie jedynki ale zawsze będzie od niej mniejsze, stąd całość zmieniamy. I tak samo ostatnia część, U ciebie nie zeruje się bo jest nawias otwarty, co oznacza że jest od niej mniejsze. A nawias otwarty oznacza 4,99999... itd. A powinno być równe 5 aby się wyzerowało, po to żeby nic nie zmienić. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę ale różne źródła różnie podają.
Bardzo chaotycznie napisałem, tutaj konkretniejszy przykład:
http://www.naukowiec.org/wiedza/matematyka/nierownosci-z-wartoscia-bezwzgledna_1223.html

Wystarczy zjechać troche na TYP 3

Pozdrawiam
komentarz 19 stycznia 2017 przez gujanczyk Obywatel (1,680 p.)
Nauczycielka zawsze nam mówiła że nie ważne z której strony domykamy. Ważne aby tak samo czyli zawsze z lewej strony albo zawsze z prawej strony. Nie ma to znaczenia ponieważ gdy np. x = 1 to możemy opuścić ze znakiem plus albo minus jest to bez różnicy gdyż się to zeruje i dostaniemy ten sam wynik.
0 głosów
odpowiedź 19 stycznia 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Możesz założyć 4 przypadki:

1. Wartość "x - 5" jest większa lub równa zero oraz wartość "x - 1" jest większa lub równa zero
  2. Wartość "x - 5" jest większa lub równa zero oraz wartość "x - 1" jest mniejsza od zera.
  3. Wartość "x - 5" jest mniejsza od zera oraz wartość "x - 1" jest większa lub równa zero.
  4. Wartość "x - 5" jest mniejsza od zera oraz wartość "x - 1" jest mniejsza od zera.

Na podstawie powyższych przypadków wyliczasz możliwe wartości x.

Pamiętaj, że wartość bezwzględna z liczby nieujemnej (większej lub równej zero) - oznaczmy ją x - wynosi x, a w przypadku liczby ujemnej - liczbę do niej przeciwną.

|x| = x, dla x >= 0

|x| = -x, dla x < 0

Mam nadzieję, że to Ci pomoże ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 335 wizyt
pytanie zadane 11 września 2017 w Offtop przez seba Dyskutant (8,900 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 853 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,844 wizyt
pytanie zadane 23 października 2015 w Offtop przez tede774 Bywalec (2,650 p.)

93,654 zapytań

142,575 odpowiedzi

323,091 komentarzy

63,172 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...