• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zmiana kierunku studiów

0 głosów
792 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez sofnir Gaduła (4,690 p.)
Hej, właśnie kończę I stopień studiów na kierunku mechatronika i chciałbym na II stopień przenieść się na informatykę, bo to mnie bardziej interesuje i lubię programować. Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji i czy poradziłbym sobie, bo znam tylko język C++ (uczę się go samodzielnie niecałe 2 lata). Obawiam się, że będą ode mnie wymagać znajomości języków programowania, które studenci poznali już na I stopniu studiów i będę miał duże braki, których nie będę w stanie, w tak krótkim czasie nadrobić. Kolejna sprawa, czy warto się przenosić, bo chciałbym w przyszłości robić coś związanego z programowaniem, więc i tak uczę się samodzielnie w domu, a te moje studia nie są takie złe, tylko czy warto dalej studiować coś co się raczej nie przyda w pracy (chociaż w życiu nigdy nic nie wiadomo). Jak patrzą na to pracodawcy, jeśli np. zostałbym i miałbym skończone studia, ale nie informatyczne, tylko mechatroniczne, czy z góry jestem na straconej pozycji? Myślałem też o tym żeby pójść do pracy, ale chciałbym jeszcze postudiować, bo na studiach jest bardzo fajnie :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 stycznia 2017 przez Predo Bywalec (2,260 p.)
Takiego doświadczenia nie mam, ale po pierwsze to na studiach będziesz miał nie tylko programowanie a po drugie to języki programowania przeważnie mają wiele wspólnych cech, więc jak znasz jeden to i z drugim będzie łatwiej.

Po za tym z tego co słyszałem przy zatrudnianiu programistów wykształcenie nie ma aż tak dużego znaczenia. Popyt jest wciąż duży, więc sprawdzana jest przede wszystkim wiedza i umiejętności.

Oczywiście tytuł magistra daje pewien prestiż, ale nie decyduje o zatrudnieniu.

Czy sobie poradzisz to zależy tylko od Ciebie i Twojego zaangażowania. Ale mimo wszystko myślę, że powinieneś skończyć studia informatyczne jak chcesz pracować w informatyce. Jak nie masz inżyniera informatyki to zrób magistra.
komentarz 5 stycznia 2017 przez sofnir Gaduła (4,690 p.)
Dzięki za odzew :)
0 głosów
odpowiedź 5 stycznia 2017 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Ja byłem na studiach na których zmarnowałem tylko czas więc jeśli w ogóle Ciebie nie interesuje kierunek na którym jesteś to można zmienić tory :) Nie mów sobie że nie będziesz w stanie nadrobić bo wtedy tak na pewno będzie. W branży informatycznej masa ludzi jest po nie kierunkowych studiach więc się nie przejmuj.
komentarz 5 stycznia 2017 przez sofnir Gaduła (4,690 p.)
Dzięki za odzew :) Kierunek na którym jestem też mnie interesuje, w sumie to dzięki niemu zacząłem programować, bo mieliśmy na drugim roku studiów podstawy programowania w C++ i to był mój ulubiony przedmiot, w skład mechatroniki również wchodzi informatyka, ale głównie mechanika. Zastanawiam się tylko jak na to patrzą pracodawcy. Czy patrzą raczej na umiejętności, chęć rozwoju, portoflio z różnymi projektami, czy bardziej liczy się kierunek studiów jaki się skończyło.
komentarz 5 stycznia 2017 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Liczą się chęci i umiejętności, byłem na kilku rozmowach i prawie zawsze był jakiś teścik do rozwiązania, mało kogo interesowały moje studia, czasem tylko się pytali skąd taka moja zmiana kierunku zawodowego :) Skończyłem Transport-Logistykę na polibudzie ;)

Podobne pytania

+2 głosów
6 odpowiedzi 3,270 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 261 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 353 wizyt

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,649 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...