• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór Kierunku Studiów - Technologie Komputerowe i Informatyka

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
994 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Thekambot Nowicjusz (120 p.)
Witam.

Dostałem się na Technologie Komputerowe w Uniwersytecie Poznańskim i po obejrzeniu programu studiów rodzi mi się dylemat czy na pewno nadaję się na taki kierunek.

Zauważyłem, że pojawia się tam mnóstwo fizyki i moim problemem jest moje zerowe pojęcie o fizyce, gdzie w technikum fizykę miałem tylko przez rok. Czy pójście tam nie posiadając podstawowej wiedzy i zainteresowań z fizyki jest dobrym pomysłem? Nie mam zielonego pojęcia czy będę nadążać za materiałem i czy będę w ogóle zainteresowany takimi zajęciami, jakie występują na tym kierunku, gdy najwięcej frajdy daje mi programowanie, grafika komputerowa i tworzenie stron internetowych.

Jeszcze dostałem się na Informatykę na Politechnice Łódzkiej, gdzie program studiów wygląda lepiej dla mnie, lecz perspektywa studiowania w Poznaniu wydaje mi się bardziej przystępna i jak na razie to jest jedyna rzecz, która motywuje mnie do studiowania w tym mieście.

Chciałbym się dowiedzieć i usłyszeć od was czy powinienem przejmować się właśnie brakiem wiedzy albo może wybierając studia, powinienem patrzeć bardziej na uczelnie lub miasto czy na moje zainteresowania? Jestem także ciekaw waszych doświadczeń i przemyśleń na temat ogólnie studiów i wyżej wymienionych kierunków.

Program studiów - https://www.fizyka.amu.edu.pl/dla-studenta/dla-studenta/kierunki-studiow/program-plany-sylabusy-s1_tkr1

Dziękuję za pomoc.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 27 lipca 2019 przez magda_19 Gaduła (3,080 p.)
Nie determinuj studiowania, od lokalizacji uczelni. Teraz mamy bardzo dobre drogi i w ogóle transport publiczny, że przemieszczanie się nie stanowi problemu. Uważam, że z perspektywy czasu docenisz,że nie jesteś blisko domu rodzinnego, bo wtedy nie będzie pytań typu: czemu nie przyjechałeś w ten weekend, itp :). Mówi Ci to ktoś, kto studiuje 2000 km od domu :) i naprawdę uważam to za duży plus,będąc tak daleko od domu. Fizyką się nie martw. Ja studiuję inżynierię mechaniczną, a przed studiami nie miałam pojęcia o mechanice, termodynamice, itp. Było ciężko, ale wszystko zdałam i to jeszcze w obcym języku. Ja dałam radę, więc Ty też możesz!!

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 257 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Janko Początkujący (420 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,095 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 516 wizyt

92,979 zapytań

141,941 odpowiedzi

321,185 komentarzy

62,303 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...