• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Fotorezystor, i wejścia analogowe

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
238 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2017 w Mikrokontrolery przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)

Witam mam pewien problem, mam podłączony fotorezystor do płytki stykowej, sam fotorezystor działa, prąd płynie idealnie. Ale gdy podłączam do nóżki z masą pin analogowy z Arduino, by Arduino odczytało pomiar natężenia światła (jakikolwiek wiem że trzeba dzielić etc), wyskakują mi jakieś hinskie znaczki, a teraz ```````` https://zapodaj.net/0dd78b8e50b3e.png.html 

//odczytana wartość

void setup()
{

Serial.begin(57600);
}

void loop()
{
  int wartos = analogRead(A5);

Serial.print(wartos);

delay(300);
}

Ten kod nie jest skomplikowany a nie wiem czemu tworzy takie problemy, dzięki z góry za pomoc, mówię że arduino jest połączone masa i +5v do płytki stykowej, z + i -, i bezpośrednio z + i - podłączyłem fotorezystor.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2017 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
Musisz zrobić dzielnik rezystorowy z fotorezystora i jakiegoś zwykłego rezystora, żeby móc badać napięcie za pomocą ADC.

Na pewno jest ustawione ta sama prędkość uarta w programie i monitorze szeregowym?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 565 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2023 w Mikrokontrolery przez MichaelM Bywalec (2,960 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 340 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 124 wizyt
pytanie zadane 21 października 2019 w Mikrokontrolery przez HitMan Użytkownik (850 p.)

93,398 zapytań

142,390 odpowiedzi

322,575 komentarzy

62,756 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...