• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nieporządane zmniejszanie czcionki pomiędzy znacznikami: <h1>, <p>, <li>, <td>, itp. w przeglądarkach mobilnych.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
531 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2016 w HTML i CSS przez cgreg Nowicjusz (160 p.)
edycja 20 grudnia 2016 przez cgreg
Witam Wszystkich.

To mój pierwszy post na tym forum.

A teraz do konkretów. Wykonałem stronę RWD i mam problem z wyświetlaniem akapitów oraz list w przeglądarkach mobilnych (na PC jest wszystko O.K.). Tekst w znacznikach <h3>, <p>, <li>, <td> (i też pewnie innych których nie testowałem), jest wyświetlany znacznie mniejszą czcionką jak normalny i jest nieczytelny. Dodam, że pomimo ustawienia wielkości czcionki w tych znacznikach pożądanego efektu brak. Testowałem na Windows Mobile 10, oraz Adnku. W style.css jest tylko jedno ustawienie czcionki dla body. Czcionka to: font-family: 'Noto Serif', serif; z Google Fonts.

Pozdrawiam
komentarz 20 grudnia 2016 przez Bodziu Obywatel (1,250 p.)
To może być sprawka mikrofalówki albo żarówki wiem bo wyczytałem ci to z dłoni.

A tak serio to może wyślij kod strony ewentualnie link żeby można było pomóc.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2016 przez zkkf56 Dyskutant (8,710 p.)
Podaj kod css i html :)
0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2016 przez cgreg Nowicjusz (160 p.)

OK. Podaję kod.

Plik apartment.php


<?php
	include('head.php');
?>
</head>
<body>

<div class="container">
	<?php
		include('header.php');
	?>
	<div class="content">

		<div class="gallery">
		<?php
			include('gallery.php');
		?>
		</div>
		<div class="description" style="text-align: justify;">
			
						
			<h3>Apartament Na Murach</h3>
			
			Dwupoziomowy apartament o wysokim standardzie do wynajęcia. Jest on położony w średniowiecznej części miasta. Nowoczesna kamienica w którym ów lokal się znajduje bezpośrednio przylega do zabytkowych murów obronnych wybudowanych w XIII wieku, które dodają historycznego klimatu starodawnego miasta. Apartament jest bardzo jasny i przestronny, przez co wpływa pozytywnie na samopoczucie. Przyczynia się do tego także ergonomiczne rozmieszczenie pomieszczeń na które składają się:\

			<ul>
				<li>
					<h3>Salon</h3>			
					Pomieszczenie o wysokości dwóch poziomów, wyposażone w aneks kuchenny, bar i jadalnię. Ta przestrzenna, reprezentacyjna izba idealnie wręcz nadaje się do wypoczynku lub przyjęcia gości, gdzie można w międzyczasie skorzystać z telewizora o wielkości 50 cali, lub też posłuchać muzyki z wysokiej klasy przenośnego sprzętu audio. Z salonu także prowadzi wejście na drugi poziom apartamentu, gdzie znajduje się pokój dziecięcy. Ponadto można także wyjść na wielki taras. Aneks kuchenny w salonie jest wyposażony w kuchnię indukcyjna, mikrofalową, piekarnik, lodówkę, zmywarkę oraz czajnik bezprzewodowy.
				</li>
				<li>
					<h3>Taras</h3>
					
					Położony wśród średniowiecznych murów oraz drzew. W słoneczne dni idealne miejsce do relaksu na świeżym powietrzu.
				</li>
				<li>
					<h3>Sypialnia</h3>
					
					Pokój położony w południowo-wschodnim narożniku kamienicy od poranka ogrzewany przez słońce, co pozytywnie wpływa na idealne rozpoczęcie nowego dnia tuż po pobudce. Sypialnia jest także wyposażona w telewizor LCD, który umili z kolei zasypianie. Z pomieszczenia jest bezpośredni dostęp do garderoby, która znajduje się koło wielkiego łoża, a także do łazienki położonej na przeciwko wejścia do sypialni.
				</li>
				<li>
					<h3>Łazienka</h3>
					
					Przestronne funkcjonalne pomieszczenie o doskonałym i łatwym w utrzymaniu czystości wystroju. Do wyposażenia łazienki należą: kabina prysznicowa z brodzikiem, pralka automatyczna, toaleta oraz umywalka.
				</li>
				<li>
					<h3>Pokój dla dzieci</h3>
					
					Izba położona na drugim poziomie apartamentu. Wejście do niej prowadzi przez stylowe kręte schody, co niewątpliwie dla dzieci będzie stanowić frajdę. Pokój także jest wyposażony w telewizor LCD oraz co ważne w upalne dni - klimatyzację. Ponadto jest bezpośredni dostęp do toalety umiejscowionej koło tego pomieszczenia.
				</li>
			</ul>
			
			Standard całego apartamentu został uwieczniony na fotografiach galerii.<br><br>
			
			
		</div>

	</div>
	<div class="clear"></div>
	<?php
		include('footer.php');
	?>


</div>


</body>
</html>

Plik style.css

*
{
	box-sizing: border-box; /* Dopasowanie rozmiarów wszystkich divów */
}

body
{
	/* Background pattern from subtlepatterns.com */
	background-image:url(../img/brickwall_2X.png);
	font-size: 15px;
	color: #767676;
	font-family: 'Noto Serif', serif;
	
}

hr
{
    border: 0;
    height: 1px;
    background: gray;
    background-image: linear-gradient(to right, #ededed, gray, #ededed);
}

h1
{
	font-size: 30px;
	color: #000;
	text-shadow: 0px 0px 10px rgba(255, 255, 255, 1);
}

a
{
		text-decoration: none;
		color: red;
}

ul
{
	font-size: 15px !important;
}

table 
{
    border-collapse: collapse;
    width: 100%;
}

th, td 
{

}

tr:nth-child(even)
{
	
}

th 
{

}

.textdecor
{
	font-size: 25px;
	color: #000;
	text-shadow: 0px 0px 10px rgba(255, 255, 255, 1);
}
.container
{
	width: 1000px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;

}

.heading
{
	background-image:url('../img/apnm_nag_1000.jpg');
	text-align: left;
	font-size: 25px;
	color: #000;
	font-family: 'Cormorant Unicase', serif;
}

.title
{
	float: left;
	margin: 10px;
	font-size: 30px;
	color: #000;
	text-shadow: 0px 0px 10px rgba(255, 255, 255, 1);
}

.nav
{
	width: 1000px;
	background-color: #fff;
	opacity: 0.5;

	
}

.nav-button
{
	float: left;
	width: 238px;
	margin: 5px;
	border: 1px solid #000;
	color: #000;
	font-size: 16px;
	text-align: center;
	transition: all .4s;
	-webkit-transition: all .4s;
}

.nav-button:hover
{
	background-color: #ddd;
}

.content
{
	width: 1000px;
}

.footer
{
	background-image:url('../img/apnm_nag_1000.jpg');
	width: 1000px;
	height: 20px;
	color: #000;
	text-align: center;
	text-shadow: 0px 0px 5px rgba(238,183,101,1);
}

.clear
{
	clear: both;
}

.description
{
	float: left;
	width: 660px;
	background: none;
}

.gallery
{
	width: 300px;
	float: left;
}




/* Uruchomienie responsywności */
@media screen and (max-width: 1024px)
{

	.container
	{
		width: 100%;
		margin: auto;
	}

	.heading
	{
		background-image:url('../img/apnm_nag_mobile.jpg');
		text-align: center;
	}
	
	.title
	{
		width: 100%;
		margin: 10px;
		font-size: 80px;
		color: #000;
		text-shadow: 0px 0px 10px rgba(255, 255, 255, 1);
	}

	.nav
	{
		width: 100%;
		background-color: #fff;
		opacity: none;
	}

	.nav-button
	{
		width: 100%;
		border: 0px solid #000;
		margin: 0 0 0 0;
		padding: 15px 0 15px 0;
		font-size: 16px;
		text-align: center;
		transition: all .4s;
		-webkit-transition: all .4s;
	}

	.nav-button:hover
	{
		background-color: #ddd;
	}

	.content
	{
		width: 100%;
	}

	.footer
	{
		background-image:url('../img/apnm_nag_mobile.jpg');
		width: 100%;
		height: 20px;
		color: #000;
		text-align: center;
		text-shadow: 0px 0px 5px rgba(238,183,101,1);
	}

	.description
	{
		width: 100%;
		padding: 20px;
	}

	.gallery
	{
		width: 100%;
	}
}


 

komentarz 20 grudnia 2016 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,410 p.)
Ustaw wielkość czcionki w rem
komentarz 20 grudnia 2016 przez cgreg Nowicjusz (160 p.)
edycja 21 grudnia 2016 przez cgreg
Zmiana jednostki na rem nic nie dało.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 928 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...