• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przystosowanie strony internetowej do użycia w 4 przeglądarkach

Cloud VPS
0 głosów
673 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2015 w HTML i CSS przez Patryk Walczak Początkujący (280 p.)
Witajcie. Mam pewien problem. Mój nauczyciel zadał mi pracę nt. przystosowania strony internetowej do działania w 4 przeglądarkach (Opera, Firefox, Chrome, nowy IE czy tam Edge (jak zwał, tak zwał). Praca ma określać, na co zwrócić uwagę, by strona odpalała się tak samo w czterech przeglądarkach (z tym samym wyglądem, rozdzielczością...) Tyle że nigdy tego nie robiliśmy na lekcjach. Mój wychowawca niestety leci z "programem" i praktycznie niczego nie wyjaśnia - po prostu rzuca nam tematy na twarz, zajmując się przez całą lekcję czymś innym. I w ten sposób musimy wszyscy sami ogarnąć to, co widzimy i z czym się spotykamy pierwszy raz. Więc czy ktoś z was, forumowiczów, mógłby mnie nakierować na rozwiązanie problemu? Oczywiście, mam przygotowaną swoją stronę internetową (a raczej jej szablon) i nie mówię o pisaniu pracy za mnie, czy coś w tym stylu. Chodzi mi o to, jak dodać, nie wiem, jakieś linijki do HTML-a czy CSS-a, by strona wyglądała identycznie w każdej z wymienionych przeze mnie przeglądarek?

Pozdrawiam serdecznie. Patryk

5 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 11 grudnia 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
Jeśli piszesz zgodnie ze standardami, to de facto strona powinna wyglądać spójnie w tych przeglądarach (zwłaszcza, że Chrome i Opera to de facto to samo).

Warto jedynie zaznajomić się z normalize.css, jeśli występowałyby jakieś minimalne różnice w stylach.
komentarz 11 grudnia 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)

Dokładnie tak. Problem pojawia się jeśli chcesz aby strona wyglądała tak samo w starszych wersjach IE, ale autor o tym nie wspominałsmiley

komentarz 11 grudnia 2015 przez Patryk Walczak Początkujący (280 p.)

Jestem dopiero początkujący w programowaniu webowym. Piszę w standardzie html 5. Podpiąłem ten plik normalize.css do mojej stronki, ale kiedy przeglądam ten kod to nie ogarniam o co chodzi. Jest jeszcze jeden problem. Przy powiększeniu strony na 100% strona wygląda normalnie. Ale kiedy zwiększam scrollem powiększenie, to menu główne się rozjeżdża:

komentarz 11 grudnia 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
Ja nie wiem co wszyscy mają z tym zoomem… W nim się nie testuje stron i tyle.
komentarz 12 grudnia 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Od testowania stron w różnych rozmiarach w Firefoxie jest Ctrl+Shift+M, a nie zoom lub zmiana rozmiaru ekranu.
+1 głos
odpowiedź 11 grudnia 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Być może chodzi mu o to, żeby zresetować css http://kodcss.pl/kurs-css/lekcje/dzial-4/reset-css
komentarz 11 grudnia 2015 przez Patryk Walczak Początkujący (280 p.)
Nie, nie chodzi o to. Chodzi o to, by strona na każdej przeglądarce uruchamiała się tak samo, tj. z tą samą, domyślną rozdzielczością, z tym samym rozmieszczeniem i wyglądem elementów i żeby ta strona po zmianie jej rozmiaru w oknie przeglądarki dostosowywała się do jej rozmiarów (nie wiem, może to chodzi o resnponsywność, ale ja tego tematu nie ogarniam)
0 głosów
odpowiedź 12 grudnia 2015 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

Jezeli chcesz strone przystosowac do IE to widzialem if:

<--- IF[IE] --->
<link rel="stylesheet" href="ïe.css" type="text/css" />
<--- end if --->

komentarz 13 grudnia 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Prawie dobrze, z tym że komentarze w html nieco inaczej się zapisuje.

https://css-tricks.com/how-to-create-an-ie-only-stylesheet/
0 głosów
odpowiedź 12 grudnia 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Normalize, * { margin: 0; padding: 0; } lub reset, ogólnie to różnice są w technologiach, które dopiero się rozwijają (np. Flexbox) czy wyglądzie buttonów/inputów. Nie sposób tych zasad spisać "ogólnie". Można co najwyżej konkretną stronę pod to przystosować...
0 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2015 przez Patryk Walczak Początkujący (280 p.)
Dziękuję wam za odpowiedzi. Rozumiem, że resetować na stronie można zarówno wszystko, albo tylko niektóre elementy.

Temat można zamknąć.

93,454 zapytań

142,449 odpowiedzi

322,718 komentarzy

62,833 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...