• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozwój przez programowanie

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
340 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez dayan Nowicjusz (200 p.)
Zakładam,że nie każdy kto to czyta ukończył już szkołę bądź studia,nawet jeśli ukończył,to z ciekawości chciałbym się Was zapytać-czy poprzez uczenia się np.C++,bądź innego języka,zauważyliście poprawę waszego rozumowania na lekcjach np. matematyki czy fizyki ? :)

3 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 27 sierpnia 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
edycja 27 sierpnia 2016 przez MetRiko
1. Programowanie rozwija myślenie algorytmiczne
2. Przy korzystaniu z dokumentacji poprawia się umiejętności znajomości języka angielskiego + czytania ze zrozumieniem
3. Kiedy uczysz się programowania nabierasz w pewien sposób samodyscypliny.. trzeba się trochę przemóc by móc się nauczyć podstaw programowania, algorytmiki, składni języka itd. ->
4. -> A co za tym idzie ćwiczy się również pamięć.. przede wszystkim wzrokową.
5. Sama nauka logicznego zrozumienia algorytmów ćwiczy też umiejętności wykorzystywane przy zadaniach matematycznych i fizycznych (np. Rozbijanie problemu na czynniki pierwsze)
6. Programowanie również potrafi poprawić samopoczucie.. wiele osób traktuje pisanie kodu jako rozrywkę
7. Programowanie rozwija wyobraźnię (aby napisać sensowny kod należy najpierw sobie wyobrazić jego przyszły wygląd + jak będzie działał zastosowany w nim algorytm).. Tak więc wyobraź sobie.. ile jeszcze rzeczy można by tu wypisać xD
2
komentarz 27 sierpnia 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

6. Programowanie również potrafi poprawić samopoczucie.. wiele osób traktuje pisanie kodu jako rozrywkę

Bardzo przyjemne uczucie, gdy coś nie wychodzi przez dłuższy czas, np. 3 godziny i potem udaje się rozwiązać dany problem. A jeszcze lepiej, jeśli po czasie znajdzie się lepsze (i przy okazji krótsze) rozwiązanie.

1
komentarz 27 sierpnia 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
Czysta prawda.. ale jeszcze lepsze uczucie gdy uda się skompilować sporą ilość linii (poprawnie działającego) kodu za jednym tchem :D
+2 głosów
odpowiedź 27 sierpnia 2016 przez adrian313 Bywalec (2,850 p.)
Jeśli zastanawiasz się czy warto, to tak warto.
Studia skończyłem jedne, od października zaczynam informatykę(to wtedy będę mógł powiedzieć coś czy łatwiej).
Może na razie nie zauważyłem poprawy tyle co chęć. Jedni straszą matematyką w programowaniu inni się chwalą, że w ogóle o tym nie myślą i nie korzystają z jakiś "ciężkich wzorów".
U siebie zauważyłem, chęć sięgnięcia po książkę i rozpisuje sobie na kartce jakieś przykładziki z trygonometrii (potrzebowałem do wektorów aby poruszać obiektem w kierunku "przodu").
Samo w sobie programowanie uczy logicznego myślenia, matematyka do pewnego poziomu jest zdroworozsądkowa a później logiczna i bardziej abstrahuje :) (tak to dwie, różne sprawy - zdrowy-rozsądek i logika).

Sam często łapię się na podobnym myślach: a co mi to daje, co mogę stworzyć, jak to będzie itd.
To taka naturalna przypadłość człowieka, radzę nie tyle to zwalczać (dobrze móc sobie pomarzyć itd.) co zająć się programowaniem i wtedy też zobaczysz, że to daje większą frajdę niż zajmowanie sobie czasu pytaniami około programowania.
To taka przypadłość każdego początkującego, trzeba uważać żeby nie zejść z drogi, którą się chce pójść(programowanie) na rzecz drogi: a jaki język, a jak się uczyć..?
to tak jak ktoś cały czas myśli o tym czy biegać rano czy wieczorem i nigdy nie idzie pobiegać :)

pozdrawiam, wytrwałości w nauce życzę :)
komentarz 27 sierpnia 2016 przez dayan Nowicjusz (200 p.)
Narazie skupiam się tylko na jednym języku,mianowicie C++ bo słyszałem,że to jest dobry wybór na początek.Dopiero jak go przerobie będę myślał nad wyborem następnego języka :) Ale dzięki za wyczerpującą odpowiedź
komentarz 27 sierpnia 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
Uściślając..
C++ to dobry wybór, ale należy też mieć z tyłu głowy, że jest to jeden z najtrudniejszych dostępnych języków (na początek). Jednak gdy nauczysz się C++ to przejście na inny język (w wielu przypadkach) będzie zdecydowanie prostsze niż z innego języka na C++. Ponad to C++ bardzo dobrze uczy jak działa pamięć w komputerze oraz umożliwia bardzo dobrą optymalizację.. Dlatego też wiele dużych firm tworzy najpierw silnik w C++, a potem w tym silniku tworzą grę skryptując w innym języku np. C#.
komentarz 27 sierpnia 2016 przez adrian313 Bywalec (2,850 p.)
Też uczę się na razie tylko c++, jak uda mi się wygospodarować troszkę więcej czasu na mój projekt to się pochwale na forum jak mi idzie ;)
komentarz 28 sierpnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
JA osobiście polecam php na start. Jak dla mnie bardzo przyjemny język, a w c++ jakoś się nie mogłem odnalezć, a ponoć są bardzo podobne
+1 głos
odpowiedź 27 sierpnia 2016 przez 1SnajpeR7 Użytkownik (930 p.)

Ja od pewnego czasu gdy programuję z pewnością zmieniłem sposób mojego rozumowania:

  • Czasem wynajduję nowe sposoby obliczenia tego czy tamtego (np. stężenia procentowego, rozwiązywania układów równań czy pewne triki w rozwiązywaniu sudoku). Mogą się wydać nieco pokręcone, ale dają poprawne wyniki i to najważniejsze.
  • Dzięki programowaniu lepiej zrozumiałem znaki większy od/mniejszy od. (niby banał, ale kiedyś musiałem się chwilę zastanowić który jest który)

  • Złożone zadania rozbijam "na czynniki pierwsze" (często podświadomie) a jak np. brakuje danych to szukam alternatywy, analizuję zadanie.

Tyle z najważniejszych. Jak mi się coś jeszcze przypomni to dodam.

A i jeszcze jedno: z matematyki czy fizyki byłem dobry jeszcze przed rozpoczęciem programowania, bardzo lubiłem coś tworzyć, więc rozpoczęcie programowania to była tylko kwestia czasu.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 278 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 201 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2017 w Inne języki przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 363 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2017 w Java przez WarriorLoam Nowicjusz (150 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...