• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Semantyka a odroznianie

0 głosów
635 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2016 w HTML i CSS przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)
zamknięte 22 czerwca 2016 przez WojciechJot
Zalozmy ze na mojej stronie mam dwie sekcje <article> i chce je osobno wystilizowac. Mam dodac do nich ID jakies? Jesli tak to jak dodac do tego id zeby bylo poprawnie? <article id="jakiestam"></article> ??? help
komentarz zamknięcia: Problem solved.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 czerwca 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
wybrane 22 czerwca 2016 przez WojciechJot

Najlepsza
Dodajesz klasę. Poczytaj sobie o klasach. ID używaj tylko jeśli musisz się odwołać do niego w JS. Do tego służy ID. Jest to unikalny element na stronie i ID o tej samej nazwie najlepiej jak występuję tylko raz.

Dla przykładu masz znacznik <article></article>

Dodajesz do niego klasę np. <article class="about-me"></artcile>    i możesz ją stylizować odnosząc się w css do klasy za pomocą kropki.     .about-me {margin:0;}

Polecam poczytać o klasach : http://www.kurshtml.edu.pl/css/klasy_selektorow,specjalne.html
komentarz 22 czerwca 2016 przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)
Dzięki wielkie, najbardziej precyzyjna odpowiedź.
+2 głosów
odpowiedź 22 czerwca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Znów Battle ID vs CLASS. Do stylizowania najlepiej używać klas, a ID, jako iż jest unikatowe, najczęściej jest używane jako: a) kotwica ⚓ http://webmade.org/porady/kotwice-html.php b) punkt odniesienia w JS (document.getElementById) c) do oznaczania inputów gdy np. musimy wysłać dane z formularza do skryptu PHP, JS. Plusem takiego rozdzielenia ID i CLASS na zadania jest to, że czytając kod HTML można łatwo odczytać intencje programisty, odczytać ideę. Jest to czytelniejsze, więc jest dobrą praktyką sosowaną przez webdeveloperow z całego świata.
0 głosów
odpowiedź 22 czerwca 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Z tego co wiem, to najlepiej stylizować z użyciem klas. Ale można tak zrobić jak mówisz, i wystarczyło by to tylko samemu sprawdzić, nie trzeba było w tym celu zadawać pytania.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 589 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2016 w HTML i CSS przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,313 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2018 w HTML i CSS przez Jarver Użytkownik (820 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 881 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2018 w HTML i CSS przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)

93,741 zapytań

142,677 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,323 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...