• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Distro Linux - coś dla webmaster'a

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
1,209 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Protonit Mądrala (5,300 p.)
zamknięte 24 maja 2016 przez Protonit

Cześć. Znacie jakąś dobrą, przejrzystą dystrybucję Linux'a dla webmastera? Dystrybucji jest od groma i nie mogę się połapać :) Szukam czegoś "ala" Windows... Chciałbym mieć wszystko posegregowane, poukładane, łatwo dostępne - oczywiście wszystko w linux'ie obsługuje za pomocą konsoli, ale zależałoby mi na prostocie obsługi, tak żeby przeciętny Kowalski usiadł i się połapał :) Nie wiem jak to z tym jest, ale fajnie by było gdybym mógł tam zainstalować Skype. Jak to jest z tym Linux'em, zainstaluje sterowniki bez problemu, czy będę musiał się naszperać po systemie? Myślałem o Ubuntu, ale w Linux'ach nie siedzę i nie wiem czy to dobry pomysł.

@EDIT

Na stronie Skype widzę, że Skype pod Pingwinka jest :)

komentarz zamknięcia: Uzyskanie rozwiązania

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 24 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,090 p.)
wybrane 24 maja 2016 przez Protonit

Najlepsza
Jak powiesz "dystrybucja dla początkującego" to usłyszysz zapewne żeby wziąć Ubuntu. I myślę, że będzie w porządku. Sam korzystam z Minta, też jest bardzo w porządku - bazuje właśnie na Ubuntu i Debianie. Ma zainstalowane wszystko co trzeba na start, właściwie to tylko włączasz i masz wszystko co potrzebne do codziennego użytku (typu przeglądarka, odtwarzacze filmów/muzyki, pakiet biurowy...).

Sądzę, że każdy poleci Ci taką dystrybucje jaka mu się podoba i nie uzyskasz konkretnej odpowiedzi typu "weź tą". Ja osobiście polecam Minta (z Cinnamonem) albo Ubuntu.
komentarz 24 maja 2016 przez Protonit Mądrala (5,300 p.)
Dzięki :) Byłem na stronie Ubuntu i trochę poczytałem - chyba się zdecyduje. A jak jest z tymi sterownikami? Chodzi mi tutaj o stery dla grafiki, płyty itd. zainstaluje bez problemu?
komentarz 24 maja 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,090 p.)
Zależy jaki masz komputer, jakie podzespoły. Ja mam stacjonarny, ma około 2 lata i nie było żadnego problemu z Mintem. Powiem nawet, że było lepiej niż z Windowsem, bo nie potrzebowałem żadnych dodatkowych sterowników, wszystko ruszyło samo.

Dopowiem jeszcze, że zawsze możesz pobrać sobie jakieś obrazy i potestować dane dystrybucje w wersji "live" - czyli bez instalacji możesz sobie obejrzeć system, zobaczyć jak działa. Może wtedy coś Cię do danej dystrybucji przekona i się zdecydujesz ;)
komentarz 24 maja 2016 przez Protonit Mądrala (5,300 p.)
Live to dobry pomysł. Dzięki za pomoc :)

Podobne pytania

+11 głosów
13 odpowiedzi 2,185 wizyt
–4 głosów
2 odpowiedzi 683 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 345 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2023 w Systemy operacyjne, programy przez mateusz45 Gaduła (3,280 p.)

93,377 zapytań

142,379 odpowiedzi

322,528 komentarzy

62,726 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...