• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Własna dystrybucja Kali linux

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
317 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2023 w Systemy operacyjne, programy przez mateusz45 Gaduła (3,280 p.)
Hej, wpadłem na pomysł aby stworzyć własną dystrybucję kali linux. Plan był prosty: zainstalować kilka programów, dodać kilka tapet, pozmieniać ustawienia, po pobierać i poukładać ładnie pliki a później zrobić z tego Live Kali Linux tak abym nie musiał za każdym razem gdy wpinam pendrive i używam na laptopie kali'ego na nowo tego wszystkiego konfigurować i pobierać bo szkoda czasu. Wszystko obmyślone to przeszedłem do realizacji poustawiałem po instalowałem co trzeba i zacząłem powoli realizować instrukcję ze strony: https://www.kali.org/docs/development/live-build-a-custom-kali-iso/
czyli:
sudo apt update
sudo apt install -y git live-build simple-cdd cdebootstrap curl
git clone https://gitlab.com/kalilinux/build-scripts/live-build-config.git
cd live-build-config/
./build.sh --verbose

no i wszystko super mam iso za pomocą rufusa wgrałem je na pendrive, podpoiłem do laptopa i klapa nie działa linux uruchomił się jakby sformatowany. W tym momencie zrozumiałem że chyba nie na tym to polega.

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc i powiedzieć jak osiągnąć i w ogóle czy się da osiągnąć to co miałem w planach?
komentarz 11 sierpnia 2023 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

Pod pierwszym linkiem, który sam wkleiłeś, jest napisane co i jak trzeba zrobić.

Po skonfigurowaniu, dodaniu aplikacji pod siebie robisz image.

Być może nawet się to Tobie częściowo udało, ale odpaliłeś LiveCD ??

Tu jest ważna uwaga:

By default, it will generate a Live Image. If you want an Installer Image, add --installer

komentarz 11 sierpnia 2023 przez mateusz45 Gaduła (3,280 p.)
Nie chce mieć instalatora... chcę obraz na żywo ale tak aby po jego uruchomieniu była ta tapeta i ogólnie to co opisałem wcześniej. Czy to możliwe i czy da się to zrobić łatwo bo wątpię że to nie realne ze względu że cały linux'y są open source i powinny być w pełni customizowalne
komentarz 11 sierpnia 2023 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Na pewno się da. Robiłem custom Linuxa na bazie Ubuntu oraz OpenSuse. Nie jest to trudne, musisz się wczytać w dokumentację, ew. jakiś tutorial na necie.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2023 przez Genngott Nowicjusz (140 p.)
Ściągnij ze strony kali.org dystrybucję na USB a w rufusie przydziel miejsce na dysk persistance przed uruchomieniem przesuwając suwak. To tak na szybko bo jestem w robo. Ja tak zrobiłem i wszystkie zmiany w systemie się odpalają za każdym razem. Aaa i co ważne za każdym razem odpalaj kali persistance bo w niej zapisują się zmiany. Mam nadzieję że pomogłem.pozdro

Podobne pytania

+1 głos
5 odpowiedzi 2,490 wizyt
pytanie zadane 3 października 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Cylian Początkujący (280 p.)
+2 głosów
3 odpowiedzi 296 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez icytower Bywalec (2,170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,791 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Michał Gibas Pasjonat (19,630 p.)

93,331 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,667 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...