• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux, kolejna dystrybucja

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
+2 głosów
186 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez icytower Bywalec (2,070 p.)
Siemka, siedzę na Ubuntu już od jakiegoś czasu. Zastanawiam się nad zmianą dystrybucji. Jednak ciężko znaleźć w necie informacje o tym jaka dystrybucja jest polecana jako druga. naczytałem się o różnych distro i ciężko mi podjąć decyzję. Stąd moje pytanie. Co polecicie jako drugą dystrybucję i dlaczego?
1
komentarz 17 kwietnia 2020 przez tangarr Mędrzec (154,120 p.)
Dlaczego chcesz zmienić dystrybucję?
W jakim celu chcesz ją używać (jak desktop do domu/pracy, w celach edukacyjnych, jako serwer)?
komentarz 17 kwietnia 2020 przez icytower Bywalec (2,070 p.)
Codzienne korzystanie i do nauki programowania.

Zmienić chcę żeby trochę się rozwinąć, spróbować czegoś innego i mieć szersze spojrzenie na Linuksa jako takiego. Żeby nie siedzieć z klapkami na oczach tylko na Ubuntu.

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2020 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (286,610 p.)

Jak dla mnie dystrybucja to raczej kwestia indywidualnej preferencji, a nie polecenia która ma być pierwsza, druga czy dziesiąta. Każdy tak naprawdę może polecić Ci coś innego z innego powodu. Jako pierwszą poleca się generalnie coś z rodziny Debian/Ubuntu, aby było najłatwiej się nauczyć - jest masa poradników, duże community, niski próg wejścia itd. Jeśli ogarniasz już w miarę podstawy Linuxa to nie widzę problemu, abyś sobie coś wybrał.

Ja osobiście mam Minta z Cinnamonem i jestem zadowolony, Mint bazuje na Ubuntu. Próbowałem gdzieś w międzyczasie albo wcześniej Ubuntu, Debiana, Fedory, Manjaro, ale jakoś ten Mint najbardziej mi podszedł, nawet nie do końca umiem to uzasadnić :) Problemów z nim nie mam, wszystko ładnie działa, więc od kilku lat korzystam. 

Ze swojej strony polecam więc po prostu spróbować kilku dystrybucji i wybrać w czym poczujesz się najlepiej. Możesz uruchomić wersje live z pendrivea czy płyty, możesz postawić wirtualne maszyny czy zerknąć na stronę typu https://distrotest.net choć tu trochę mniej komfortowo na dłuższe testowanie.

2
ooo, ale superancka strona. dzięki :)
+1 głos
odpowiedź 17 kwietnia 2020 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Moim zdaniem powinieneś zacząć od Manjaro. Jest bazowany na Arch'u, którego sam używam i będzie Ci łatwiej w przyszłości przejść z Manjaro na wcześniej wspomnianego Arch'a, który moim zdaniem jest dobrą dystrybucją z powodu na AUR, który ułatwia instalacje wielu programów.
0 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2020 przez mokrowski Mędrzec (155,480 p.)
Cóż... niby sushi jest surową rybą. Jeśli więc chcesz surowego GNU/Linux, Archlinux będzie spełniał te wymagania. Jeśli jesteś zakręcony na punkcie tuningu, Gento będzie ok. Tylko uprzedzam... to takie dystrybucje trochę "worek trocin i wiadro kleju i sklej sobie mebel" (trochę przesadzam oczywiście) :-)
właśnie zatanawiałem się nad archem lub archopodobnym, ale im dłużej czytam i patrzę na rzeczy związane z tymi distro to dochodzę do wniosku, że jeszcze za cienki na to jestem.

Podobne pytania

+1 głos
5 odpowiedzi 1,479 wizyt
pytanie zadane 3 października 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Cylian Początkujący (280 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 130 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,506 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)

91,786 zapytań

140,452 odpowiedzi

316,848 komentarzy

61,134 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...