• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wizualizacja wyników z bazy danych.

Object Storage Arubacloud
+1 głos
236 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2016 w PHP przez papadopulus Nowicjusz (130 p.)

Siemano

Strona napisana z użyciem PHP. Szukam pomocy w temacie wizualizacji wyników z bazy MSSQL. Zapytanie SQL zwraca wyniki wszystkie lub po określeniu kryteriów.
Łączę się z bazą (MS SQL) przez odbc. Skutecznie potrafię wyświetlić wyniki. Wyświetlają się one w grupach jedna pod drugą. Jak zrobić aby każda grupa była np. jedną stroną/planszą z możliwością swobodnego przechodzenia między nimi. Mam nadzieję, że zrozumiale wytłumaczyłem?

Pozdrawiam.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2016 przez Benek Szeryf (91,010 p.)
Spróbuj za pomocą mechanizmu sesji, tak aby nie stracić danych przy przełączaniu kolejnych podstron.
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Musisz określić id w linku...

Dam Ci przykład na framework'u codeigniter:

class Blog extends CI_Controller
{
    [...]
    public function index()
    {
        [...]
    }
    public function blog_temat($id)
    {
        [...]
        $danne_z_bazy = $this->Nazwa_Modelu->Nazwa_Funkcji_Ktora_Pobiera_Wyniki_Z_Bazy();
        // Ładuje widok.
        $this->load->view('temat');
        [...]
    }
}

blog_temat to pewna rzecz w url'u.

Przykład: nazwa_strony/blog/blog_temat/{$id}

Oczywiście, zamiast {$id} podamy numer, który będzie występował w odsyłaczu.

Gdy ładujemy widok, musimy mieć dostęp do zmiennej, która posiada dane, z bazy danych, aby móc przekształcić ją w foreachu.

W stronie, którą załadowaliśmy, jeżeli chcielibyśmy wyświetlić na przykład artykuł o tytule "Słoń", musielibyśmy podać id tego tematu w bazie. Na przykład 2 + dodać do wyciągania z bazy to, czym jest {$id}, na przykład:

SELECT * FROM `nazwa` WHERE id_tematu = $id;

$id = nazwa_strony/blog/blog_temat/{$id}

Następnie po prostu wyświetlasz w tej podstronie dane, używając pętli foreach, czy czym lubisz.

Ogólnie przydałby Ci się do tego jakiś framework, będzie prościej.

Możesz również pooglądać tutoriale, jak wykonać templatke dla mvc, czy cokolwiek.

Mam nadzieję że zrozumiałem Twój problem, bo będzie lipa. :p

komentarz 7 kwietnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
edycja 7 kwietnia 2016 przez HaKIM
Ty tak serio?

Nie potrzebnie marnowałeś czas na podsyłanie tych linków. Staram się stosować do tych zasad, lecz nie w przykładach, gdzie lepiej objaśniać pewne rzeczy w sposób prosty bo i tak liczy się to, jak z pseudokodu zostanie on przepisane do pełnej wersji...

Co do psr, nie mógłbym go tutaj przedstawić, gdyż podałem przykład, który wzorowałem na tym, jak robi się to w CodeIgniterze, jako iż jest to prosty i przejrzysty kod, nie trzeba wiele tłumaczyć.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 281 wizyt
pytanie zadane 14 grudnia 2017 w SQL, bazy danych przez kocyk Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 162 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 79 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...