• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie strony internetowej, jakich użyć środowisk itd.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
161 wizyt
pytanie zadane 10 lipca 2018 w JavaScript przez wiara Nowicjusz (210 p.)
Witam,

 

Uczę się programować, znam podstawy front-endowe i troche back-endowe, takich jak HTML5, CSS3, Javascript, SQL, Node js. Bootstrap. Chcę stworzyć stronę internetową, gdzie można było by zarejestrować się/lub nie i dokonać zakupu.

1. Jak to wygląda od strony płatności, miałbym się skontaktować np z dotpay/Upay etc. aby podali jak podpiąć stronę do transakcji.

2. Czy da się zastosować bazę danych typu sqlite i wszystko trzymane by było na serwerze w domu.

Nie mam praktyki z jquery i szablonami, czy coś tutaj moglibyście polecić. jak dobrze wyszukac odpowiedniego szablonu jquery chociazby z logowaniem np, czy datą i godziną.(przerabiałem materiał Pana Zelenta o tworzeniu kodu daty i h, ale chodzi mi aby uczyć się robić 'gotowce' szybciej tworzyć.

pewnie z czasem 1000 innych pytań przyjdzie, tylko chciałbym wiedzieć od czego będzie optymalnie zacząć, chcę się uczyć tworząc stronę, nawet jeśli jej nie skończę w pełni.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 10 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wybrane 10 lipca 2018 przez wiara
 
Najlepsza
Możesz robić wszystko lokalnie i potem wrzucasz na serwer, tak się właśnie pracuje, nigdy nie powinieneś pracować bezpośrednio na plikach na produkcji. Co więcej i tak najczęściej pliki produkcyjne nie są przystosowane do normalnej pracy, mówię tu o froncie, jest np. minifikacja itp.

Ale wracając do tematu to proponuję abyś najpierw zdecydował się w czym właściwie chcesz pracować. Wybierz środowisko back-endu np. node, PHP, Java itp. potem wybierz sobie bazę np. MySQL, sqlite, mongo czy jakąś inną.

Następnie wybierz sobie system pracy, czy chcesz jasno rozdzielić API i front czy chcesz je mocno łączyć. Ja jestem zwolennikiem rozdzielenia całkowicie API i frontu, czyli API po prostu wypuszcza jakieś dane, najczęściej JSONy na różnych endpointach, a front po prostu obsługuje te odpowiedzi i sam robi strzały do API. Tutaj przy większych apkach fajne są frameworki np. Angular, React, Vue itp. ale jeśli to początek nauki to lepiej chyba żebyś machnął coś w czystym JS i lepiej się go nauczył.

Jeśli jednak chcesz mocno łączyć back-end z frontem no to poczytaj np. o szablonach PHP (Twig, Smarty), node (ejs itp.), Javy (tu nie znam, nie pracuję z Java na codzień) itp.

Tak samo jak już wybierzesz te elementy to pomyśl nad frontem czy chcesz jakiś framework css np. bootstrapa czy nie. Tutaj ponownie, jeśli to początki nauki to polecam czysty CSS. Jak poznasz css to botka się nauczysz w 2 dni.
komentarz 10 lipca 2018 przez wiara Nowicjusz (210 p.)
Z API wogole się nie znamy, słyszałem, że jest np API rest, obejrzałem jakiś filmik i nic nie zrozumiałem z niego ;) tyle, że to wymiana danych właśnie.

Przed napisaniem tutaj już miałem swój wybór html5/css/javasript/node.js(npm)/sqlite.

na tych wyżej wymienionych już pracowałem, wszystko w miarę zrozumiałem podstawy.

Mam tylko problem z sqlite i podpieciem pod html. sam sqlite uruchamia się poprawnie.

 

Jescze jedno pytanie, czy do takiego projektu warto podpinac GIT'a?
komentarz 10 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
tak warto. Nie musisz nigdzie repo upubliczniac ale praca na branchach ułatwi Ci projektowanie i pozwoli uniknąć przypadkowej straty danych.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 172 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2017 w Ogłoszenia, zlecenia przez dpalega Użytkownik (710 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 236 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2016 w PHP przez papadopulus Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 479 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2018 w HTML i CSS przez tgv Użytkownik (890 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...