• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pisanie w konsoli a pisanie normalnych programów.

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
716 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Od 2 tygodni czytam książkę i przerabiam kurs na yt. Kodzę, to co przeczytam, przesłucham. Ale od wczoraj mam przestój. Mam przestój z Enum i operacjami na data czas. Macie jakieś proste zadania dotyczące enum lub czegoś ziwąznego z datą i czasem, żeby sobie to przyswoić? Głównym pytanie jest natomiast trochę inne. Czy opłaca się przejść teraz tylko przez składnię i pisać trochę i uczyć się programując już normalne apki (nie w konsoli)? Czy lepiej poświęcić teraz więcej czasu na kodzenie? Jeśli tak, to polecicie jakiś fajny zbiór zadań dla javovców?

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 17 marca 2016 przez niezalogowany
Czemu normalne aplikacje to te okienkowe? Ja w normalnym użytkowaniu komputera używam dość sporo tych konsolowych programów (na równi z tymi okienkowymi).

Programy okienkowe to nic innego jak podłączenie programu konsolowego pod odpowiednie kontrolki, więc głównie sama nuda (mówię o funkcjonalności programu, a nie sposobie komunikacji user<->program); także przeskok na okienka dorobi ci jedynie więcej rzeczy, których będziesz musiał się nauczyć (jeżeli myślisz o Androidzie to będzie tego naprawdę sporo), a samych "podstaw" nie przeskoczysz więc moim zdaniem nie warto.
komentarz 18 marca 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Myślałem, żeby przejść na te okienkowe, żeby się uczyć większej ilości rzeczy na raz. Też dlatego, że większa satysfakcja by była. "Hej patrz, zrobiłem graficzny kalkulator"
+1 głos
odpowiedź 18 marca 2016 przez Nondzu Obywatel (1,910 p.)
Jak dla mnie bardziej te "normalne" to te konsolowe programy, obecnie pracuje nad zaawansowanym programem konsolowym wykorzystując analizę obrazu (OpenCV), osobnę wątki programu, komunikacja serial port i inne zewnętrzne moduły itp, to jest dla mnie prawdziwa zabawa z programowaniem :)

Pozdrawiam
komentarz 18 marca 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
A wcześniej, to zadania wymyslales sobie sam, żeby się uczyć, czy posilkowales się Internetem?
komentarz 18 marca 2016 przez Nondzu Obywatel (1,910 p.)
Teraz zadania wymyśla mój pracodawca ;) Ja zaczynałem naukę od programowania na mikrokontrolerach gdzie sam projektowałem elektronikę pod swoje urządzenia i tworzyłem oprogramowanie, głównie hobbystycznie, a teraz powoli juz komercyjnie, dopiero później zacząłem pisać w Visual Studio w C# najpierw jeśli trzeba  było na szybko napisać apkę a kolejno w C++ i konsoli. Zadania do ćwiczeń i nauki brałem z serwisu Polski SPOJ.

 PS. najbardziej rozwijające co może być to realizowanie konkretnych projektów, wymyśl sobie takie, żebyś nie miał pojęcia jak się za nie zabrać, a następnie zacznij je realizować. Będziesz mógł na ich podstawie stworzyć własne portfolio co udokumentuje Twoje umiejętności.

Pozdrawiam
komentarz 18 marca 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Spoja jakoś nie lubię, ale to chyba będzie dobry pomysł, aby zacząć przerabiać zadania z niego
+1 głos
odpowiedź 18 marca 2016 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
Po takim czasie pewnie dobrze jeszcze obiektówki nie masz przerobionej,także proponuje bardziej przyłożyć się do tematu obiektowego,niż do tworzenia programów okienkowych :)
komentarz 18 marca 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Trochę racji masz. Jeszcze nie opanowalem jak robić klasy gdzie polami są tablice/ArrayListy, albo klasy. Ponoć klasy mogą być obiektami innych klas
komentarz 18 marca 2016 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
No to masz co robić jeszcze :)
komentarz 18 marca 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Tak, tylko trochę zaparcia brakuje i pomysłów, jakie aplikacje zrobić, żeby to sobie przyswoić
komentarz 18 marca 2016 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
http://jkozak.pl/przedmioty/java/zadania7.pdf może coś takiego? nie wiem na jakim poziomie jesteś :p
komentarz 18 marca 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Wydaje mi się, że z tym sobie powinienem poradzić
komentarz 18 marca 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)

Przepraszam, że znów głowę zawracam, ale dobrze myślę, że pozycja ma być składową klasy Zamówienie? Tzn coś takiego:


public class Zamowienie 
{
	public class Pozycja
	{
		
	}
}

 

komentarz 18 marca 2016 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
public class Zamowienie extends Pozycja  {

}

ja poszedłbym bardziej w tę stronę 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 315 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2018 w C# przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 508 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 601 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2016 w Urządzenia mobilne przez HakierBonzo33 Początkujący (270 p.)

92,775 zapytań

141,703 odpowiedzi

320,568 komentarzy

62,109 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...