• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy pisanie programów tylko w konsoli jest gorsze?

Hosting forpsi easy 1 pln
0 głosów
237 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2018 w C# przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Cześć. Uczę się C# i zastanawia mnie pewna kwestia. Czy tworzenie aplikacji tylko na konsolę/terminal systemowy świadczy gorzej o twórcy? Zastanawia mnie na ile mógłbym być "atrakcyjny" na rynku pracy nie mając doświadczenia z tworzeniem interfejsów graficznych WinForms lub WPF.

PS W razie gdyby pojawiło się pytanie czemu tylko konsola. Mój skill designerski/talent graficzny/(wstaw odpowiednie okreslenie) jest bliskie 0. Parę razy próbowałem stworzyć sensownie wyglądający interfejs i nigdy nie wychodziło to dobrze, każdy kogo pytałem był zdania, że jest to nieintuicyjne i wygląda źle.
komentarz 4 marca 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Tak jesteś dużo gorszy jeżeli piszesz tylko w konsoli. Chodzi tutaj głównie o wzorce projektowe i to jak coś działa. Możesz nie robić oprawy graficznej, zrobić coś dosłownie rodem z pierwszych programów graficznych pod kątem wizualnym, ale kod który napiszesz będzie już wyglądał duźo inaczej. W konsoli sobie bindowania nie zrobisz, czy czegoś w tym stylu, więc twoje klasy nie będą tak naprawdę odzwierciedlać tego w jaki sposób pisze się większe projekty.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 marca 2018 przez marcin99b Szeryf (80,740 p.)
Pod kątem języka to to samo

Ale wskakując na poradnik z takiego asp.net bardzo szybko musisz nauczyć się wielu nowych elementów
to nie jest już na zasadzie że uczysz się jak będzie ci sie chciało
tylko musisz się tego nauczyć, aby zrobić cokolwiek

np ja typów generycznych nauczyłem się grzebiąc w unity3d

co do grafiki... możesz zrobić np WebApi
albo bardzo podstawowy wygląd - żeby dało sie pisać i wysyłać

fajnym dodatkiem będą podstawy tworzenia tego wyglądu, żeby móc coś wyświetlić
jak umiesz np js - możesz dostawać więcej zadań i być bardziej atrakcyjnym dla pracodawcy
0 głosów
odpowiedź 4 marca 2018 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
A chciałbyś używać programów konsolowych? Odpowiedz sobie na to pytanie, bo ja nie. W dzisiejszych czasach masz kulturę obrazkową czy tego chcesz czy nie.
komentarz 4 marca 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Tylko, że w korpo to naprawdę rzadkość aby ktoś całą apke robił sam. Zawsze jest backend, fronted,bazodanowiec itd.
1
komentarz 4 marca 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Kiedyś usłyszałem takie zdanie: "Po obrazkach klikać to możecie w internecie, od tego macie przeglądarki. Tutaj otwierasz terminal i klepiesz komendy". Odpowiadając na twoje pytanie. W tym momencie programuje dla siebie i własnej satysfakcji. Z programów konsolowych lubie korzystać, ponieważ np. robiąc CRUDa, umieszczając go w konsoli, mogę wpisując jedną linijkę z zapytaniem otrzymać te same dane, których wydobycie z interfejsu graficznego byłoby bardziej męczące ze względu na konieczność klikania po kolejnych boxach i buttonach...
0 głosów
odpowiedź 4 marca 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

Czy tworzenie aplikacji tylko na konsolę/terminal systemowy świadczy gorzej o twórcy?

Nie

Zastanawia mnie na ile mógłbym być "atrakcyjny" na rynku pracy nie mając doświadczenia z tworzeniem interfejsów graficznych WinForms lub WPF. 

Na dużo mniej niż byłbyś z. Aplikacji konsolowych używa mało kto, bo powiedzmy sobie szczerze - większość ludzi korzysta z komputera do przeglądania memów i oglądania filmików z kotami. Gdyby mieli używać programu w konsoli to efekt byłby jeden - panika. Oczywiście profesjonaliści dalej siedzą w konsolach. Ale z rynkiem nie wygrasz. Po prostu zdecydowana większość użytkowników musi mieć podstawiony interface graficzny i tyle, inaczej $ się nie będzie zgadzał, a na to firmy już sobie nie pozwolą. 

Swoją drogą to od projektowania interface'u dla aplikacji są odpowiedni ludzie. Ty jako programista masz za zadanie zrobić tak żeby to współgrało z kodem.

komentarz 4 marca 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)

Swoją drogą to od projektowania interface'u dla aplikacji są odpowiedni ludzie. Ty jako programista masz za zadanie zrobić tak żeby to współgrało z kodem.

Z takiego założenia wychodzę, ale jak przeglądałem oferty pracy na Junior to WPF był jednym z wymagań... Wygląda na to, że chyba trzeba jednak będzie się wziąć za WPF i MVVM...

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 625 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Aisekai Nałogowiec (42,210 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 467 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 126 wizyt

92,113 zapytań

140,777 odpowiedzi

317,757 komentarzy

61,435 pasjonatów

Advent of Code 2023

Top 15 użytkowników

1. 1004p. - Łukasz Eckert
  2. 941p. - Mikbac
  3. 923p. - rucin93
  4. 893p. - Dawid128
  5. 878p. - CC PL
  6. 860p. - TheLukaszNs
  7. 856p. - Eryk Andrzejewski
  8. 841p. - nidomika
  9. 818p. - sefirek
  10. 785p. - the Bielsky
  11. 755p. - ikarek-one
  12. 749p. - Michal Drewniak
  13. 726p. - Arkadiusz Waluk
  14. 715p. - adrian17
  15. 713p. - Henry Saele
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Uwaga - w dniach od 02.12 do 08.12 trwają Mikołajki (książki drukowane mają rabat -35%, ebooki do -45%). Zaś dodatkowy, specjalny kod zniżkowy: HELMIKOLAJ-10 dla naszych Widzów zapewni Wam oszczędność -10zł dla zamówień powyżej 70zł! Warto korzystać!

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...