• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Ocena niekompletnej stronki

Object Storage Arubacloud
0 głosów
258 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2016 w Nasze projekty przez niezalogowany
zmienione kategorie 17 września 2017
Witam,

robię projekt do szkoły i prosiłbym o ocenkę strony. Bardziej chodzi o błędy w kodzie - PHP jeszcze nie działa i nie ma strony do logowania i rejestracji. Chodzi o samą stronę główną.

http://serwispytan.16mb.com/

Pozdrawiam, BS
komentarz zamknięcia: brak

6 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

W systemie istnieje też cos takiego jak ranking użytkowników

Cieszę się, że zdecydowałeś się skorzystać z szkolnej platformy pytań powtórkowych do, na przykład, sprawdzianów, kartkówek oraz egzaminu gimnazjalnego

Nie logiczne xD 

	<h1 id="h1"> Rejestracja </h1>

Po co nadałeś id?

<center><b>Drogi uczniu!</b></center>
	<p id="margin"> Cieszę się, że zdecydowałeś się skorzystać z szkolnej platformy pytań powtórkowych do, na przykład, sprawdzianów, kartkówek oraz egzaminu gimnazjalnego. Baza pytań jest wzbogacana przez nauczycieli szkoły co jakiś czas. Tylko jedna odpowiedź spośród podanych jest prawidłowa. Masz możliwość wylosowania zestawów po dziesięć pytań. Za każdą prawidłową odpowiedź ortrzymujesz 1 punkt. W systemie istnieje też cos takiego jak ranking użytkowników. Pokazuje on pierwszych, dziesięciorga uczniów o największej liczbie punktów. Zadania nie są ograniczone czasowo, masz na ich wykonanie tyle czasu ile Ci będzie potrzebne. Nie ma też ograniczonej liczby wejść na stronę - wchodzisz tyle razy ile zechcesz. Aby odpowiadać na pytania - zaloguj się, jeśli nie masz u nas jeszcze konta - zarejestruj się. Zrobisz to pod tym wpisem. </br>
	<div id="podpis" style="text-align: right; margin-right: 10px;">Życzę Ci przyjemnego korzystania z serwisu </br>Borys Strzeboński</div></p>

Tego już zazwyczaj się nie używa.

 

Pozdrawiam

0 głosów
odpowiedź 14 marca 2016 przez majfirst Obywatel (1,200 p.)
Tego <center> to nawet nie powinno być, ale okej.

-> Polecam: http://www.creamsoft.com/blog/nowe-znaczniki-html-5-i-usuniete-elementy-z-html-4-01.html

Poczytaj o HTML5 (semantyka) - commander nawet ma gdzieś poradnik o tym, poszukaj :)

Co do designu, mówiąc delikatnie średnio to wygląda.
0 głosów
odpowiedź 14 marca 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Jedno pytanie.
Dlaczego ktoś daje do oceny niekompletną pracę? Jeżeli nie jest skończona po co ją dajesz do oceny?
Ja mogę dać niekompletną odpowiedz bo po co się rozpisywać.
- HTML5
0 głosów
odpowiedź 14 marca 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)

Zanim dojdziemy do PHPa jest dużo błędów w składni html:

  • brak doctype -> utworzyłeś komentarz zawierający doctype html, ale nie zadeklarowałeś go.
  • lepiej linkować google font powyżej własnych stylów - strona jest czytana od góry do dołu, idąc tym tokiem załadujesz czcionkę, która jeszcze nie jest dostępna,
  • masz zbędny tag style w head
  • strona nie jest semantyczna,
  • używanie id do stylizowania - to jest sprawa dyskusyjna, ponieważ ID jest do stylizowania niepowtarzalnej rzeczy, natomiast klasa - do wielu. Powszechnie całość webdevowej społeczności dzieli się na dwa obozy: wg jednych powinno pisać się w CSSie zarówno klasy jak i ID, wg drugich ID powinno się używać w JSie jako uchwyt. Notabene robisz to zbędnie, ponieważ zapis w css #container > h1 by wystarczył
  • nie znam atrybutu aglin dla znacznika hr, a znacznik width możesz określić za pomocą CSS,
  • tag center jest przestarzały,
  • diva o id podpis stylujesz wewnątrz tagu oraz za pomocą zewnętrznego pliku CSS. Stylizować tagi wewnętrznie nie powinno się wręcz wcale, a Ty jeszcze to komplikujesz.
  • znacznik font wogóle istnieje? XD Osobiście umieściłbym to w spanie o jakiejś klasie,
  • używasz br do tworzenia przestrzeni pomiędzy jednym a drugim elementem - od tego jest margin lub padding,
  • divy "Zaloguj się" oraz "Zarejestruj się" powinny być przyciskami,
  • powtarzasz id "pole_log"
  • warto dodawać artybut title dla znacznika a - chociażby w przypadkach gdzie odwiedzający nie rozumie/ nie jest pewien tego co widzi,
  • tagujesz tło z zewnętrznego serwera, co jeśli on by padł? To kolejna sprawa dyskusyjna - serwer warto odciążyć, ale strona to nie wielki kombajn, więc najlepiej po prostu pobrać tło i wrzucić je do katalogu strony,
  • brak outline'u,


Poza tym, strona jest nieczytelna graficznie. Strona do poprawy ;) Pozdrawiam.

0 głosów
odpowiedź 14 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
<hr aglin="center" width="50%" color="#514F59">

powinno być align, a nie aglin.

<center>
	<div id="content">
	<center><b>Drogi uczniu!</b></center>

To jest bez sensu.

  • containera nie używaj na szerokość 100% bo wszystko się rozciąga. Daj np. max-width: 1200px
  • nie używaj <center>
  • nie używaj <font>
  • nie używaj </br> - a tak w ogóle to nie </br> tylko <br/>
  • używaj <label>
  • zapoznaj się z typografią
  • same <div>'y http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html
0 głosów
odpowiedź 14 marca 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Dopiszę, bo chyba nikt jeszcze o tym nie napisał:
-> ​przycisk "zarejestruj się" ma inne wymiary od pozostałych (jest trochę rozciągnięty na lewo)... nie wiem jak innych ale mnie to strasznie irytuje... :(

Podobne pytania

+4 głosów
9 odpowiedzi 490 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2015 w Nasze projekty przez niezalogowany
0 głosów
4 odpowiedzi 281 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2015 w Nasze projekty przez makoso Mądrala (7,380 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 203 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2015 w HTML i CSS przez Kuba Bielawski Obywatel (1,760 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...