• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z divami. Poddaje się

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
155 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2016 w C i C++ przez Boby Obywatel (1,110 p.)
Witam.

Po obejrzeniu pierwsze oraz drugiego odcinka kursu html, zrobiłem sobie malutki teścik sprawdzający co potrafię już zrobić. Oczywiście wyłożyłem się na divach. Div ad nie chce wskoczyć w miejsce po prawej stronie tak jak na schemacie który załączam w linku. Co robię nie tak ? Gdzie popełniam błąd ?

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">

<head>

	<meta charset="UTF-8" />
	<title>Moja Szkola</title>
	<meta name="description" content="ZSE-1 POZNAŃ" />
	<meta name="keywords" content="szkoła, technikum, poznań, zse-1" />
	<meta htto-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />

	<style>
	
	#container
	{
		width:1000px;
		margin-left: auto;
		margin-right:auto;
	}
	
	#header
	{
		width:1000px;
		background-color: black;
		text-align:center;
		color:white;
		padding:15px;
	}
	
	#menu
	{
		width:180px;
		min-height:840px;
		background-color:gray;
		padding:15px;
		float:left;
	}

	#container1
	{
		width:640px;
		min-height:620px;
		float:left;
		border-style:dotted;
	}
	
		#container2
		{
			width:640px;
			background-color:lightgray;
			float:left;
		}
		
			#photo1
			{
				width:270px;
				padding:20px;
				float:left;
			}
	
			#text1
			{
			
			}
	
		#container3
		{
			width:640px;
			background-color:lightgray;
			float:left;
		}
	
			#photo2
			{
				width:270px;
				padding:20px;
				float:left;
			}
		
			#text1
			{
			
			}
	
	#ad
	{
		float:left;
		background-color:lightgray;
	}
	
	</style>
	
</head>

<body>

	<div id="container">
	
		<div id="header">
			<h1>MOJA SZKOŁA</h1>
		</div>
		
		
		<div id="menu">
			START <br/>
			AKTUALNOŚCI <br/>
			O SZKOLE <br/>
			PLAN LEKCJI <br/>
			KONTAKT <br/>
		</div>
		
		<div id="container1">
		
		
			<div id="container2">	
				<div id="photo1">
					<img width="270" src="img/szkola.jpeg">
				</div>
			
				<div id="text1">
					<center>
					<br/> <br/> <br/> <br/>
					Tak wygląda moja szkoła od zewnątrz.<br/>
					Jest nawet całkiem zwyczajna.
					</center>
				</div>
			</div>
		
		
			<div id="container3">
		
				<div id="photo2">
					<img width="270" src="img/obora.jpg">
				</div>
			
				<div id="text2">
					<center>
					<br/> <br/> <br/> <br/>
					Tak wygląda moja szkoła od środka.<br/>
					Jak na piątek, jest tu dzisiaj całkiem normalnie.
					</center>
				</div>
			</div>
		
		
		</div>
		
		
		<div id="ad">
			<img src="img/ad.jpg">
		</div>
		
		
		
	</div>
	
</body>
</html>

załączniki:

Jak wygląda na tą chwilę wynik kodu: http://zapodaj.net/a0da2a29b046b.png.html

Zdjęcia oraz obrazek jak chciałbym aby całość wyglądała: http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=04106593701872507169

 

Pozdrawiam !

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 stycznia 2016 przez Józef Mądrala (5,200 p.)
Podaj rozmiary obrazka, który wklejasz do diva ad. Na razie w ciemno stawiam, że jest szerszy niż szerokość, jaką może przyjąć div (która jest równa width container minus width menu, conteiner1 oraz ich paddingi). Jeżeli faktycznie tak jest, to po prostu przytnij swoją reklamę.
komentarz 18 stycznia 2016 przez Boby Obywatel (1,110 p.)

JEST ! Miał Pan rację. Mój problem leżał w paddingach. Mój błąd wynikał z braku wiedzy o tym jak działają paddingi. Jako dowód zamieszczam zdjęcie z sukcesem ^^

Przed:Po:

Dziękuje bardzo za pomoc !!

0 głosów
odpowiedź 18 stycznia 2016 przez Konrad Nabożny Stary wyjadacz (13,460 p.)
Zwróć też uwagę na to, że border ma swój własny rozmiar. Nieraz zdarza się tak żebordery nie pozwalają divovi wskoczyć na miejsce.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 459 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez alus152 Bywalec (2,690 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 156 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2022 w HTML i CSS przez NetSavage Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 326 wizyt

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,962 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...