• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z portem serwera Apache

Object Storage Arubacloud
0 głosów
832 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2016 w SQL, bazy danych przez poziomka900 Nowicjusz (160 p.)
edycja 3 stycznia 2016 przez poziomka900
Witam  mój problem przedstawia się następująco:
z racji , że przestał mi działać xampp,  szukając alternatywy zacząłem używać WebServ , aby zaczął działać localhost, musiałem zmienić port serwera Apache na 81 i okej póki nie zacząłem się łaczyć z bazą wszystko smiga ,  ale php nie połączy się z baza , nie wiem dlaczego

    $host = "localhost:81";
    $db_user = "root";
    $db_password = "";
    $db_name = "baza";

Podpinam to do głównego pliku i nie działa .  próbowałem z samym "localhost" z "127.0.0.1"  , z dopisaniem po dwukropku "81" ale dalej nie działa pomysły mi się skonczyły a problem pozostaje , z góry dziękuje za pomoc!

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 3 stycznia 2016 przez Vodoo Dyskutant (9,270 p.)
Odnośnie zablokowanego portu: https://forum.pasja-informatyki.pl/88199/dolaczenie-portu-do-adresu-http-localhost-xx (w komentarzu masz odpowiedź)
0 głosów
odpowiedź 3 stycznia 2016 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)

Serwer MySQL nie słucha na porcie analogicznie z nginx, czy apache, ma swój osobny :3306, ale funkcja łącząca się w php z bazą danych powinna to uwzględniać, i domyślnie ustawić ten 3306 właśnie, powinieneś więc przywrócić adres na localhost, albo 127.0.0.1.

komentarz 3 stycznia 2016 przez poziomka900 Nowicjusz (160 p.)

Tylko jest ten problem , że nie moge ,  ponieważ serwer nie włączy mi się na porcie 80 , zapewne port jest blokowany , ale ja nie portafię rozpoznać przez co , na pewno nie przez skype  
Wkleje screena może ktoś będzie potrafił mi pomóc 

komentarz 3 stycznia 2016 przez poziomka900 Nowicjusz (160 p.)
Problem rozwiazany nie działało mi polecenie mysqli ponieważ moja wersja php to 5.4 a mysqli działa dopiero od 5.5 , tym poleceniem wszystko , działa dziekuej za pomoc!

$connection = @mysql_connect('localhost', 'root', '')
or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.<br />Błąd: '.mysql_error());
echo "Udało się połączyć z serwerem!<br />";
$db = @mysql_select_db('baza', $connection)
or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych<br />Błąd: '.mysql_error());

echo "Udało się połączyć z bazą dancych!";
// zamykamy połączenie
mysql_close($connection);
komentarz 3 stycznia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Kolego, php5.4 umarlo dawno temu i nie jest juz wspierane...!!!

Dlaczego nie wezmiesz php5.6! Co wiecej funkcje mysql_* juz nie istnieja w najnowszej wersji php. I po co Ci ta mapla w kodzie. Ponizej Vodoo dal Ci rozwiazanie.
komentarz 3 stycznia 2016 przez poziomka900 Nowicjusz (160 p.)

z chęcią bym wziął ale na programie którego używam nie działa ponieważ nie jest on aktualizowany , moze pomożecie z tym problemem po instalacji xamppa , wyskakuje mi taki komunikat , ktoś wie co on oznacza ? 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 3,534 wizyt
pytanie zadane 11 września 2015 w Offtop przez Eneni Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 173 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2018 w JavaScript przez Krzysztofson Użytkownik (620 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 655 wizyt

92,581 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,666 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...