• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Android tworzenie przyciskow w piku .java

Object Storage Arubacloud
0 głosów
609 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2015 w Java przez gab123 Mądrala (5,230 p.)

 Witam, Robie taki program w którym po kliknieciu przycisku powinien utworzyć się kolejny przycisk a potem jak klikne na ten przycisk powinien on zniknąć. Pomoże mi ktoś ? Szukałam w internecie ale kody sa nie objaśnione i nie działa. Dziekuje

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<RelativeLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
    xmlns:tools="http://schemas.android.com/tools"
    android:layout_width="match_parent"
    android:layout_height="match_parent"
    android:paddingBottom="@dimen/activity_vertical_margin"
    android:paddingLeft="@dimen/activity_horizontal_margin"
    android:paddingRight="@dimen/activity_horizontal_margin"
    android:paddingTop="@dimen/activity_vertical_margin"
    tools:context="com.example.gabi.progmotywacja.MainActivity">


    <TextView
        android:layout_width="wrap_content"
        android:layout_height="wrap_content"
        android:textAppearance="?android:attr/textAppearanceMedium"
        android:text="Motywuj sie wyznaczaniem se malych celi na kazdy dzień !"
        android:id="@+id/textView"
        android:layout_alignParentTop="true"
        android:layout_centerHorizontal="true" />

    <TextView
        android:layout_width="wrap_content"
        android:layout_height="wrap_content"
        android:textAppearance="?android:attr/textAppearanceMedium"
        android:text="Kliknij na cel by go usunac gdy juz go skończysz (:"
        android:id="@+id/textView2"
        android:layout_below="@+id/textView"
        android:layout_alignParentLeft="true"
        android:layout_alignParentStart="true" />

    <Button
        android:layout_width="wrap_content"
        android:layout_height="wrap_content"
        android:text="Dodaj cel"
        android:id="@+id/button"
        android:layout_below="@+id/textView2"
        android:layout_alignParentLeft="true"
        android:layout_alignParentStart="true"
        android:onClick="dodajCel"/>

    <EditText
        android:layout_width="wrap_content"
        android:layout_height="wrap_content"
        android:textAppearance="?android:attr/textAppearanceMedium"
        android:text="Podaj nazwe tego celu \n"
        android:id="@+id/textView3"
        android:layout_alignBottom="@+id/button"
        android:layout_alignParentRight="true"
        android:layout_alignParentEnd="true" />
</RelativeLayout>




public class MainActivity extends AppCompatActivity {

    @Override
    protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
        super.onCreate(savedInstanceState);
        setContentView(R.layout.activity_main);
    }
    public void dodajCel (View view ){
        EditText editText = (EditText)findViewById(R.id.textView3) ;
        String napis = editText.getText().toString();
        
    }
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 grudnia 2015 przez szymi666 Bywalec (2,020 p.)
Nie prościej bedzie zrobić to z niewidzialnego na widzialny I na odwrót.
komentarz 27 grudnia 2015 przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
Myslalam nad tym ale tych przyciskow może być potrzeba nawet tysiąca (nie będzie limitu dodawania przyciskow), tak wiec zrobienie tego w ten sposób było by nieco trudne (:
komentarz 27 grudnia 2015 przez szymi666 Bywalec (2,020 p.)
Ok rozumiem w takim razie niestety nie wiem jak pomóc
0 głosów
odpowiedź 18 sierpnia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)

Nie wiem czy ci to jeszcze potrzebne ale możesz to zrobić tak:

w onclicku przycisku z xml'a dodajesz nowy przycisk do layoutu parenta czy którego tam chcesz i do tego przycisku dodajesz onclick usuwający z layout'u lub robiący go niewidzialnym (lepiej to pierwsze).

btnXML.setOnClickListener(new OnClickListener(){
@Override
public void onClick(View v){
Button btn = new Button(this);
btn.setOnClickListener(new OnClickListener(){
parentLayout.removeView(btn);
//lub btn.setVisiblity(View.GONE);
});
parentLayout.addView(btn);
}
});

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 104 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2020 w Java przez smokolisz Mądrala (6,340 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 405 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2019 w Java przez Virius Początkujący (490 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 321 wizyt

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,783 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...