Witam, powiem szczerze, że nie mam zielonego pojęcia jak zawrzeć te pytanie w jednym zdaniu, dlatego taki, a nie inny tytuł napisałem.
Od pewnego czasu interesuję się Javą, dużo piszę programików, ale czytam też książki, artykuły, oglądam wykłady i tego typu podobne rzeczy, jednak pogubiłem się już w tym wszystkim. Jest masa technologii, skrótów, zasad, wzorców, programów, bibliotek, frameworków itd. Już nie wiem czego uczyć się najpierw, żeby nie zgubić się w tym wszystkim oraz z których zasad korzystać, żeby pisać odpowiednio, ale też nie komplikować sobie wszystkiego. Czy byłby ktoś w stanie pokierować mną czego się uczyć ?
Spotkałem się z tego typu rzeczami:
Swing, Spring, SpringBoot, Maven, Ant, JBDC, JUnit, Groovy, TDD, DDD, Agile, Testy, Test jednostkowe, Testy Automatyczne, inne test, których nazw nie pamiętam, AWT, SWT, XML, JAXP, PostgreSQL, SQLite, OraceSQL, Clean Code, DRY, KISS, SOLID, poznawanie IDE, poznawanie JVM, poznawanie Garbage Collector, RRTI, refleksja, wszelkiego rodzaju wzorce projektowe, Git, Asercje, Adnotacje, wyrażenia Lambda, Guava, JPA, Mockito i wiele, wiele innych, ale nie pamiętam na tą chwilę.
Dodam, że czytałem o każdej z wymienionych rzeczy, ale w każdym artykule znajduję kolejne 3 rzeczy do poznania lub powiązania z innymi rzeczami. Co tu dużo mówić, zgubiłem się.
Zdaję sobie sprawę, że wiele z tych rzeczy nie dotyczy samej Javy, ale spotkałem się z nimi dopiero w Javie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam !
No i wesołych Świąt :)