• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z przypisaniem wartosci z bazy danych do zmiennej. MySQL PDO PHP

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,292 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2015 w PHP przez Widemo Użytkownik (920 p.)
edycja 23 grudnia 2015 przez Widemo

Witam, ponizszy skrypt powinien przypisac do zmiennej sesyjnej name wartosc imienia z bazy danych gdzie login jest rowny sesyjnemu 'user' , ale gdy dam echo $_SESSION['name']; to pokazuje sie tylko array moglby mi ktos wytlumaczyc w czym jest błąd? 

 

$_SESSION['name'] = $db->query("SELECT `name` FROM `users` WHERE `login` = '" . $_SESSION['user'] . "' ")->fetchAll();
echo $_SESSION['name'];

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 grudnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Poniewaz otrzymany wynik jest tablica. PHP Nie wie jak ma wyswietlic Twoja tablice wiec dostajesz info o array. Tablice mozesz wyswietlic za pomoca petli foreach lub funkcji implode :) Ps: nie trzymaj czegos takiego w sesji.
komentarz 23 grudnia 2015 przez Widemo Użytkownik (920 p.)
A dlaczego nie trzymac w sesji, łatwo wyciągnąć dane?
+1 głos
odpowiedź 23 grudnia 2015 przez szczyglis Użytkownik (980 p.)
edycja 23 grudnia 2015 przez szczyglis

Zwracana jest tablica. Możesz sobie ją podejrzeć poprzez:


print_r($_SESSION['name']);

Tak w ogóle pierwszy raz widzę, żeby ktoś pobierał dane z query do sesji.
Nie robi się takich rzeczy.

 

PS. Używaj PDO i w PDO podawaj zmienne do query za pomocą parametrów, a nie poprzez wkładanie ich bezpośrednio do zapytania. Jakbyś chciał, to kiedyś popełniłem obszerny tutorial dla początkujących jeśli chodzi o PDO: http://phpmajster.blogspot.com/search/label/PDO

komentarz 23 grudnia 2015 przez Widemo Użytkownik (920 p.)
Dzieki bardzo, tutorial z wielką chęcią przeczytam, bo z php ucze sie dopiero ok 2 tyg wiec kazda nowa wiedza sie przyda

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,028 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 955 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2016 w PHP przez bart1996 Początkujący (360 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 421 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...