• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie - umysł ścisły

Object Storage Arubacloud
0 głosów
907 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
Dzień dobry!

 Mam takie pytanie do forumowiczów. Obecnie mam 22 lata i chciałbym pracować jako programista front end i takie pytanie czy trzeba mieć strikte umysł ścisły żeby programować? (matme rozumiem nie mam problemów ale tez nie jakiś orzeł :P). Bardzo mi się podoba programowanie nawet w C++ ( jedynie duże problemy z zadaniami typu algorytmy do ciągu Fibonacciego itd.) Jest sens rozwijania się w tym i szukania praca?

 Pozdrawiam

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 23 grudnia 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Jak przy ciągu masz problemy, to lepiej nie gadać ;)

Tematów było multum, zapraszam do przeczytania regulaminu
komentarz 23 grudnia 2015 przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
samym ciągiem nie mam problemu ale dla osoby która uczyła się może 3 godziny C# to ciężko przełożyć na algorytm :P
komentarz 23 grudnia 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
To jeśli po 3 godzinach nauki, stwierdzasz że trzeba się innych dopytać "czy się nadajesz", to szkoda gadać. Programiści programują, po min. 5h na dzień przez wiele lat. Więc musisz trochę czasu spędzić, jeden problem może Ci zająć tydzień...

Masz 22 lata a pytasz czy jest sens? Zależy co dla kogo znaczy słowo "sens". Dla jednego jest to wielka kasa, dla drugich zwykła przyjemność a przy tym "przy okazji" pieniądze itd. Raczej Ci pierwsi szybko odpadają. Chcesz pracować, zrób projekt jakiś własny, poślij po firmach i sam oceń :)
0 głosów
odpowiedź 23 grudnia 2015 przez Mikruuus Początkujący (330 p.)
Prace jako frond-end raczej możesz szukać jeżeli potrafisz pisac strony. Do front-endu nie trzeba sie znać na programowaniu bardzo dobrze bo html  i css to języki opisowe. Jedynie javascript, jquery albo angluarjs są być bardziej wymagające.
komentarz 23 grudnia 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Niby tylko html i css, pójdź na rozmowę o pracę i szukaj szczęścia. Ja znalazłem, ze znajomością html,css,js fajnie by było żebym jeszcze php się nauczył ;)

Pomijając frameworki ;)
komentarz 23 grudnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
No ja bym Frameworków nie pomijał ( jak już wkraczasz w świat backendu - to daję tip). Ale co się tam znam ^^ Front to nie moja bajka.
komentarz 23 grudnia 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
w sensie w wymienianiu :D
komentarz 24 grudnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Jeżeli firma pozwala aplikować na stanowisko deva frontu a przy okazji  wymaga backendu to  możesz być pewny, że szuka murzyna.
komentarz 24 grudnia 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Nie, pytali czy byłbym zaineresowany także full, a ja że nie i tyle :)
komentarz 24 grudnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Szukali murzyna.
–1 głos
odpowiedź 23 grudnia 2015 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
Wydaje mi się, że w front-endzie to raczej humanistyczny, kreatywny umysł mógłby się lepiej sprawować niż ścisłowiec.
komentarz 23 grudnia 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Wybacz, ale dobrze napisałeś, wydaję Ci się.

Do JS jest potrzebne ogarnięcie, w końcu jeden z trudniejszych języków..

Jedyne co może być przydatne bardziej niż umysł ścisły to zmysł "piękna". Nie wiem co human ma z tym wspólnego :)
komentarz 23 grudnia 2015 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
Bardziej chodzi o kreatywność i podstawowa psychologia, dostrzeganie tego, co człowieka przyciąga do np. strony internetowej wizualnie.
komentarz 23 grudnia 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
To w tym sensie się jak najbardziej zgodzę, źle Cię zrozumiałem, wybacz :)

Podobne pytania

+2 głosów
5 odpowiedzi 988 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 294 wizyt
pytanie zadane 2 września 2020 w Sprzęt komputerowy przez SZYMII Użytkownik (510 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 121 wizyt

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...