• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie front-endowe (praca)

+2 głosów
1,569 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Rayden Użytkownik (610 p.)
Witam!

Na wakacjach zajmowałem się stronami internetowymi i nie ukrywam bardzo mnie to wciągnęło. Niestety teraz zaczął się kolejny rok studiów i nie mam już za dużo czasu. Na kolejne wakacje planuje powrócić do stron internetowych oraz zacząć naukę na temat prostych baz danych. Moje pytania są następujące:

1) Czy jest możliwe znalezienie pracy w firmie, jako twórca różnych stron internetowych, albo stron wraz z bazami danych ?

2) Czy dużo jest takich ofert pracy ?

3) Czy praca jest przyjemna ? (wiem, że błahe pytanie, ale chcę wiedzieć, czy na dłuższą metę nie jest stresująca itd.)

4) Jaka mniej więcej jest pensja programisty front-endowego ?

5) Chciałbym się również dowiedzieć jak mniej więcej wygląda praca programisty front-endowego ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

5 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 grudnia 2015 przez radek024 Szeryf (77,140 p.)

1) Czy jest możliwe znalezienie pracy w firmie, jako twórca różnych stron internetowych, albo stron wraz z bazami danych ?

Ależ oczywiście że tak - strony można pisać jak freelancer, a firmy także zatrudniają ludzi ;).

Wszystko zależy od doświadczenia. Obecnie front-end dev powinien znać htmla(zdało by się jade), cssa i jego pochodne, jsa, bootstrapa i wiele innych biblotek.

3) Czy praca jest przyjemna ? (wiem, że błahe pytanie, ale chcę wiedzieć, czy na dłuższą metę nie jest stresująca itd.)

Wszystko zależy od Ciebie - jezeli lubisz ta pracę, to nic się nie powinno zmienić ;).

5) Chciałbym się również dowiedzieć jak mniej więcej wygląda praca programisty front-endowego ?

To już uwzględnia się różnie, zależnie od firmy i nadanych obowiązków.

komentarz 16 grudnia 2015 przez KubVard Użytkownik (510 p.)
Mógłbyś dopisać do listy takie Twoim zdaniem MUST HAVE? Ewentualnie w nawiasach dodać "pochodne"?

- HTML
- CSS
- JavaScript
komentarz 16 grudnia 2015 przez radek024 Szeryf (77,140 p.)
Tego jest całkiem sporo :v HTML - rzecz jasna wiedzieć co daje html5, jade, xml CSS - SASS, LESS, bibloteki takie jak Bootstrap, normalize.css JS - tutaj za dużo się nie wypowiem, ale ciągle słyszę o jQuery i NodeJS - jeszcze nie poznałem JSa XD Nie pracuję w zawodzie, ale to są pewniki. Zobacz też oferty pracy, z nich można dowiedzieć się całkiem sporo :).
komentarz 17 grudnia 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
NodeJS z frontendem nie ma zbyt wiele wspólnego.
0 głosów
odpowiedź 16 grudnia 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Tak.

Tak.

Tak.

Taka, jaką sobie poprosi, ewentualnie wywalczy. Nie ma czegoś takiego jak programista front-endowy imho.  Możesz liczyc od 1200 netto do kilku lub kilkunastu tysięcy (przy założeniu, że doskonale znasz UX, masz doświadczenie w jakimś frameworku, znasz dobrze JS i DOM, znasz dobrze sztuczki w CSS i HTML).

Jak w biurowcu to wstajesz rano, jedziesz do pracy. siedzisz od 8 do 16, wracasz do domu i śpisz.

W pracy tworzysz front zgodnie ze speckami. Nie ma fajerwerków.  

komentarz 16 grudnia 2015 przez Comandeer Guru (609,000 p.)

Nie ma czegoś takiego jak programista front-endowy imho. 

Oczywiście, że jest. Dzisiaj front często jest bardziej skomplikowany niż backend, w którym stawia się REST API na microframeworku + ORM, gdzie jedyne, co trza zrobić, to podać podstawowy config. 

0 głosów
odpowiedź 16 grudnia 2015 przez Benek Szeryf (94,170 p.)
Bazy danych, to już nie front, tylko back-end. Dodatkowo ciężko napisać coś, jeśli zna się tylko bazy danych i front-endowe technologie. Potrzebny jest łącznik między bazą a front-endem, np. PHP.
A co jak Ci powiem, że każda nowoczesna przeglądarka ma wbudowaną bazę danych, a Webkit i Blink mają dodatkowo wbudowaną bazę SQL?
0 głosów
odpowiedź 16 grudnia 2015 przez Sprytnykrzys Gaduła (3,900 p.)
Większość odpowiedzi jest względna. Zachęcam do nauki Angular.js - ostatnio coraz popularniejszy framework javascript'owy, o którego często pytają rekruterzy. Niedawno zacząłem prace jako front-end znając HTML, CSS, JS, Jquery, Bootstrap i podstawy Angulara. Czyli nie jakoś super dużo :) Z takimi umiejętnościami średnią krajową można wynegocjować + podwyżka gdy się nauczysz nowych rzeczy, będziesz uzupełniał braki.
Prawdę mówiąc jeśli chodzi o Angular 1.x, to głównym czynnikiem, dla którego warto go znać, jest właśnie popularność, bo architektonicznie nie jest jakoś szczególnie powalający: http://www.webkrytyk.pl/krytyka/my-truth-about-angular-js/

Angular 2 to już inna bestia i wygląda o wiele solidniej, ale… jakoś nie potrafię się przekonać ;)
0 głosów
odpowiedź 16 grudnia 2015 przez Rayden Użytkownik (610 p.)
Dziękuję za odpowiedzi :)

Chciałem się na sam koniec jeszcze zapytać, jakie umiejętności powinien posiadać "junior" -> osoba, która dopiero zaczyna pracę.

Co jest takim must have (ale podkreślam -> must have dla juniora, żeby dało radę chociaż wystartować z jakąś pracą).

Oczywiście nauczę się wielu rzeczy związanych z front-endem, ale chciałbym mieć taki zarys, co powinien umieć junior, że tak powiem "na start".
1
komentarz 17 grudnia 2015 przez Sprytnykrzys Gaduła (3,900 p.)
Myślę, że znając HTML, CSS i podstawy JS/jQuery można wysyłać CV na Juniora lub na płatne staże

Podobne pytania

+1 głos
5 odpowiedzi 950 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2015 w HTML i CSS przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 251 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2020 w JavaScript przez jerk0 Użytkownik (540 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 1,103 wizyt

93,778 zapytań

142,737 odpowiedzi

323,388 komentarzy

63,382 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...