• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z uruchomieniem serwera Apache w programie XAMPP

Object Storage Arubacloud
0 głosów
604 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2015 w PHP przez damianlxlx5 Obywatel (1,880 p.)

Witam

Zainstalowałem właśnie program XAMPP na komputerze jednak nie mogłem uruchomić początkowo usługi Apache, więc zmieniłem te porty jak pisał ktoś tu wcześniej w pliku Config Apache (httpd.conf) na 8080 i w pliku Config Apache (httpd-sld.conf) na 4430.

I serwer się uruchomił tzn. został podświetlony na zielono.

Uruchomił więc także bazę MySQL po czym wpisałem w przeglądarce adres localhost i wyświetla mi się taka strona :

Powinna mi się inna strona wyświetlać.

Co zrobiłem źle ?

Z góry dziękuję za pomoc.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 listopada 2015 przez Comandeer Guru (602,340 p.)
wybrane 7 listopada 2015 przez efiku
 
Najlepsza
Jaka miała Ci się wyświetlić? Wygląda na defaultową XAMPP-a
komentarz 7 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Pokaż screen okna xamppa ;) ( tam jak masz usługi ) - tak dla pewności :)

Gdybyś nie kombinował z tymi portami to byłoby wszystko normalnie.

Xampp jest tak zrobiony, że instalujesz, odpalasz i działasz.

Przeczytaj komunikat błędu dokładnie i posprawdzaj czy masz wszystko włączone.

Ja  bym zrobił nowego usera z hasłem i przypisał go do bazy wp wraz z odpowiednimi prawami.

może zamiast localhost to 127.0.0.1 ^^?
komentarz 7 listopada 2015 przez damianlxlx5 Obywatel (1,880 p.)

Oto screen :

A jaka jest w wogóle nazwa użytkownika i hasło do bazy danych, bo ja tego przecież nigdzie nie ustalałem, więc skąd mam wiedzieć co tam należy wpisać ??

komentarz 7 listopada 2015 przez Comandeer Guru (602,340 p.)
Poszperaj w docsach XAMPP-a - tam jest. AFAIR do bazy jest user root bez hasła.
komentarz 7 listopada 2015 przez damianlxlx5 Obywatel (1,880 p.)
Hehehe :)

Rozwiązałem problem.

Myślałem że użytkownik root ma jakieś hasło więc wpisywałem hasło root albo admin, a to miało być bez hasła i teraz już wszystko działa jak należy :)

Dzięki za pomoc :)
komentarz 2 grudnia 2015 przez Kubson_ Nowicjusz (100 p.)
@MrEryk93 wielkie dzięki, pomogło :)
0 głosów
odpowiedź 7 listopada 2015 przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)
edycja 7 listopada 2015 przez Michał628496

W pliku index.php w folderze xampp\htdocs zmień linijkę nr 8 na header('Location: '.$uri.'/Nazwa Folderu/');

Tam gdzie wpisałem Nazwa Folderu wpisz nazwę swojego folderu(w folderze xampp) w którym będzie plik index.php lub index.html

komentarz 7 listopada 2015 przez damianlxlx5 Obywatel (1,880 p.)
W folderze xampp nie znalazłem pliku index.php
komentarz 7 listopada 2015 przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)
Przepraszam ,mój błąd miało być w folderze xampp\htdocs Poprawiłem już
komentarz 7 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Jemu chodziło o zawartość w htdocs, ale zamiast grzebać w skrypcie wystarczy przenieść pliki z htdocs folderu (wyłączając obecny folder wp ) do jakiegoś innego ( np htdocs\xampp\ ) albo w ogole wywalić. ^^
komentarz 7 listopada 2015 przez damianlxlx5 Obywatel (1,880 p.)
Ja wyrzuciłem te pliki co były początkowo w folderze htdocs i skopiowałem tam tylko folder z wordpressem.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 626 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2017 w Systemy operacyjne, programy przez xmigox Obywatel (1,090 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 4,116 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2015 w HTML i CSS przez Rezen Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 2,537 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2015 w PHP przez Fenccio Nowicjusz (160 p.)

92,628 zapytań

141,490 odpowiedzi

319,859 komentarzy

62,010 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...