• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

undefined reference - kurs obiektowego

Object Storage Arubacloud
0 głosów
238 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2015 w C i C++ przez benzulli Użytkownik (720 p.)
Jestem na 3 odcinku obiektowego programowania nagranego przez autora tego forum, gdy próbuję cokolwiek skompilować, pokazują mi się takie rzeczy:

C:\Users\Dawid\Documents\main.o:main.cpp|| undefined reference to `Event::~Event()'|

C:\Users\Dawid\Documents\main.o:main.cpp|| undefined reference to `Event::show()'|

C:\Users\Dawid\Documents\main.o:main.cpp|| undefined reference to `Event::Event(std::string, int, int, int, int, int)'|

i jeszcze kilka podobnych do siebie.

plik main.cpp

#include <iostream>
#include "event.h"
using namespace std;

int main()
{
    Event w1("Apokalipsa Zombie", 6, 8, 2045, 8, 15);
    w1.show();
    return 0;
}

Plików event.h i event.cpp nie będę dodawał, bo to te pliki ściągnięte z kursu ze strony (a jest tam kilkadziesiąt linijek). Dodam, że niezależnie od tego czy sam napisałem, czy ściągnąłem ze strony, obydwie wersje nie działają. Proszę o pomoc.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 listopada 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Pokaż wszystkie pliki, które wykorzystujesz. Zapewne nie posiadasz definicji metod.
komentarz 4 listopada 2015 przez benzulli Użytkownik (720 p.)
event.cpp

#include <iostream>
#include "event.h"
using namespace std;

void Event::load()
{
    cout << endl << "Nazwa wydarzenia: ";
    cin >> name;
    cout << endl << "Dzieñ: ";
    cin >> day;
    cout << endl << "Miesi¹c: ";
    cin >> month;
    cout << endl << "Rok: ";
    cin >> year;
    cout << endl << "Godzina: ";
    cin >> hour;
    cout << endl << "Minut: ";
    cin >> minutes;
}

void Event::show()
{
    cout << endl << name << " " << day << " " << month << " " << year << " " << hour << " " << minutes << endl;
}

Event::Event(string n, int d, int m, int y, int h, int mins)
{
    name = n;
    day = d;
    month = m;
    year = y;
    hour = h;
    minutes = mins;
}

Event::~Event()
{
    cout << endl << "To ja, destruktor sie nazywam";
}

 

event.h

#include <iostream>
using namespace std;

class Event
{
    int day, month, year;
    int hour, minutes;
    string name;

    public:

    Event(string, int, int, int, int, int);
    ~Event();
    void load();
    void show();

};
komentarz 4 listopada 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
A w czym piszesz kod? Jeśli pracujesz w IDE, to powinieneś użyć projektu.
komentarz 4 listopada 2015 przez benzulli Użytkownik (720 p.)
Codeblocks, stworzyłem plik file> new file > c++ source, potem te nowe dwa pliki osobno w katalogu, tak jak na filmie
komentarz 4 listopada 2015 przez benzulli Użytkownik (720 p.)
miałeś rację, trzeba to jako projekt utworzyć, dzięki

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 703 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 414 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2016 w C i C++ przez SebekMakaron Obywatel (1,290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 9,442 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2016 w C i C++ przez Iamhexi Obywatel (1,330 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,662 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...