• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

c++ undefined reference to WinMain@16

Cloud VPS
0 głosów
9,697 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2016 w C i C++ przez Iamhexi Obywatel (1,330 p.)
edycja 31 lipca 2016 przez Iamhexi

.Witam!

Otóż posiadam projekt w c++ + SDL 2.x.x. Wszystko zainstalowane od dawna na moim komputerze (w sensie biblioteki). Ale na wakacje też jechać trzeba, a że laptopa na w domu nie używam to nie było tam projektu. Gdy wyjechałem pobrałem i zainstalowałem SDL2 taki jak na komputerze. Projekt otworzyłem z wcześniej przygotowanego pendrive'a, podpiąłem liby itd. Dopisałem kilka linijek a tu error, którego na kompie nie było.

Dokładnie: 

||=== Build: Debug in graprzygodowa (compiler: GNU GCC Compiler) ===|
1. D:\C++\CodeBlocks\MinGW\bin\..\lib\gcc\mingw32\4.9.2\..\..\..\libmingw32.a(main.o):main.c (.text.startup+0xa7)||undefined reference to `WinMain@16|
||error: ld returned 1 exit status|
||=== Build failed: 2 error(s), 5 warning(s) (0 minute(s), 2 second(s)) ===|

Ostrzeżenia pominąłem. Jak naprawić błędy? Dodam, iż pliki mają odpowiednie prawa, istnieje funkacja int main().

Jeżeli coś potrzebne to mogę dopisać. Proszę o pomoc, gdyż nie wiem co jest przyczyną. Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam gorąco wink

PS Mógłby ktoś sprawdzić to u siebie z podpiętym SDL2.x.x. Bardzoooooo dziękuje za pomoc.

KOD: 

main.cpp https://wklej.to/cD3wF

fps.cpp : https://wklej.to/x2u4Y

komentarz 31 lipca 2016 przez Bot Użytkownik (760 p.)
Podaj kod
komentarz 31 lipca 2016 przez Iamhexi Obywatel (1,330 p.)
już daje, ok. 650 linijek kodu :/
komentarz 31 lipca 2016 przez Bot Użytkownik (760 p.)
teraz czy możesz wyróżnić co dopisywałeś?(linijki w kodzie)

I czy masz dodane SDL_IMAGE
SDL_Image jest chyba zlinkowane, program nie musi działać na tym komputerze, ale po przeniesieniu na domowy musi.

Dopisałem:

funkcję - void ekwipunek, poprawiłem coś w ifach odpowiadających za chodzenie, poza tym na końcu dodałem  SDL_Quit(); return 0;
Jeżeli to wina nie zaincludowanej biblioteki to na komputerze ze wszystkim podpiętym będzie działać?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 1 sierpnia 2016 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)

http://stackoverflow.com/questions/24586808/undefined-reference-to-winmain-with-sdl-compiling-in-a-native-enviroment

@edit

Też miałem ten problem, działa też wpisanie w main na początku linijki "#undef main"

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 508 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2016 w C i C++ przez SebekMakaron Obywatel (1,290 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,133 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,919 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2016 w C i C++ przez Avalon Obywatel (1,130 p.)

93,466 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,730 komentarzy

62,846 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...