• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Skrypt wyświetlający litery od A do Z.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,118 wizyt
pytanie zadane 20 października 2015 w JavaScript przez Piotrek Rybarczyk Nowicjusz (230 p.)
Witam mam problem ze skryptem. Chciałbym aby wyświetlał on litery od A do Z. Udało mi się kiedyś zrobić coś takiego, ale niestety teraz nie mogę do tego dojść. Pewnie jest tam jakiś banalny problem, ale nie daje mi to spać. Funkcja jest poprawnie wywoływana przyciskiem ale zamiast całego alfabatu pojawia się tylko literka "a".

Bardzo prosiłbym o pomoc ;)

Oto ten niedziałający kod:

function funkcja(){
for (var x='a';x<='z';x++){
document.write(x);
}
}

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 października 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
wybrane 20 października 2015 przez Piotrek Rybarczyk
 
Najlepsza
Używaj kodów ASCII (zwyczajnie liczb z przedziału odpowiedniego), a następnie wyświetlaj z pomocą String.fromCharCode().

Nota bene - tak samo powinien zrobić Pan MZ w ostatnim kursie na temat "obróbki stringów", gdzie napisał tak tragiczny kod, że za głowę się łapałem. No offense.
komentarz 20 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

gdzie napisał tak tragiczny kod, że za głowę się łapałem.

Kiedyś obejrzałem pierwszy odcinek kursu i już się zapowiadało, że nie będzie to dobra seria.

komentarz 20 października 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Na JS się aż tak dobrze nie znam, ale kurs HTML/CSS też jest... no mam dużo zastrzeżeń.
+1 głos
odpowiedź 20 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
JavaScript nie potrafi zwiększać liter/tekstu o jeden. Możesz najwyżesz zwiększać liczby. Musisz używać kodów ASCII które są liczbami.
0 głosów
odpowiedź 20 października 2015 przez Piotrek Rybarczyk Nowicjusz (230 p.)

Ok dziękuje wszystko teraz działa ;)

Oto terażniejszy kod:

function funkcja(){
var c;
var z='';
for (var x=97;x<=122;x++){
c=String.fromCharCode(x);
c+=",";
z+=c
}
document.getElementById("pole").innerHTML=z;
}

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 280 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,108 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 536 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2021 w JavaScript przez persikk Obywatel (1,140 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...