• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Skrypt wyświetlający okienko na stronie

Object Storage Arubacloud
+1 głos
534 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2021 w JavaScript przez persikk Obywatel (1,140 p.)

Witam

chciałbym napisać skrypt który po prostu wyświetli okienko na danej stronie. Ogólnie ma to być tylko zwykłe okienko, ale żeby się pojawiało jak skrypt jest aktywny. Skrypty piszę w Tamper Monkey'u bo ułatwia łatwe zarządzanie skryptami w internecie. 

Wystarczy przykładowo taki kwadracik http://prntscr.com/xgqn4c . Nie musi on byc tak rozbudowany tylko jednolity z resztą wydaje mi się że poradzę tylko że nie chce mi się pojawić nawet zwykły kwadrat.

 

 

(function() {
   

  let Q = `
            #box
            {
               position: absolute;
               height:200px;
               width:200px;

               border: 2px solid red;
              padding: 5px;
              text-align: center;
               background: blue;
               left:100px;
               top:100px;
               cursor: grab;



               z-index: 390;
             }

        `;
   let P = document.createElement(`style`);
   P.appendChild(document.createTextNode(Q));
    this.initHTML();


})();

Ogólnie napisałem coś takiego nie wiem czy to ma prawo działać ale dopiero zaczynam zabawę ze skryptami w JavaScript.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 22 stycznia 2021 przez persikk Obywatel (1,140 p.)

Dobra po dopisaniu paru rzeczy udało mi się osiągnąć zamierzony efekt.

Wrzucam jak by ktoś kiedyś miał podobny problem

(function() {
   

  let Q = `
            #box997
            {
               position: absolute;
               height:200px;
               width:200px;

               border: 2px solid red;
              padding: 5px;
              text-align: center;
               background: blue;
               left:100px;
               top:100px;
               cursor: grab;



               z-index: 390222;
             }

        `;



        let O = document.createElement(`select`)


        L = document.createElement(`div`);
        L.id = `box997`, L.setAttribute(`tip`, `Złap i przenieś :)`);
        L.appendChild(O), document.body.appendChild(L);


   let P = document.createElement(`style`);
     P.type = `text/css`;
   P.appendChild(document.createTextNode(Q)), document.head.appendChild(P);



})();

 

1
komentarz 22 stycznia 2021 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
a nie lepiej stworzyć klasę w css z tym stylami i po prostu dynamicznie stworzyć element w drzewie DOM w normalny sposób w pureJS? Nie widzę kompletnie uzasadnienia dla wrzucania libki do takiej rzeczy i do tego w tak udziwniony sposób...
komentarz 22 stycznia 2021 przez persikk Obywatel (1,140 p.)
Ogólnie piszę coś takiego pierwszy raz i wzoru się na kodach które znalazłem w internecie ale generalnie nie są to typowe same okienka ale spore rozbudowane kody i na bazie kodu udało mi sie ustalić tyle co mam.

Gdybym umiał napisac w taki sposób jak ty mówisz z pewnością bym to zrobił ale niestety nawet nie mam pojęcia o czym piszesz. Teraz już wiem że coś takiego istnieje i zapewne zaraz sobie wygogluje i cos się zacznę w tym kierunku edukować, jeśli masz jeszcze jakieś sugestie jak można to zrobić lepiej itp to zamieniam się w słuch bo jestem początkujący i totalnie zielony
1
komentarz 22 stycznia 2021 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
To sugeruję zacząć od nauki podstaw js na spokojnie, serio, nie idź w biblioteki jak nie znasz języka bo szybko sie zniechecisz. Sam to przerabialem na poczatku nauki i wiem po sobie że to była zła droga :) małymi kroczkami od podstaw a zobaczysz że szybko bedziesz umiał napisać cos takiego w czystym js.
komentarz 23 stycznia 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

@persikk, a może taki efekt Ciebie zainteresuje wink tzw. Modal Box  [ 1 ]  [ 2 ]

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 279 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 2,446 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,117 wizyt
pytanie zadane 20 października 2015 w JavaScript przez Piotrek Rybarczyk Nowicjusz (230 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...