• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Umieszczenie na podstronie krótkiego filmiku w podanym obszarze diva o rozdzielczości 640x360.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
134 wizyt
pytanie zadane 18 października 2015 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,130 p.)

Chciałbym umieścić na podstronie 20-minutowy filmik, który byłby ulokowany w podanym obszarze o rozdzielczości 640x360. Np. na youtubie klikamy na wybrany filmik i odtwarzamy go prawdopodobnie o rozdzielczości 640x360 z możliwością oglądania na pełnym ekranie.

Biorę pod uwagę taki kod:

<div id="topbar">
	<embed src="filmik.avi" autostart="false" />
</div>

"false" - plik nie zostanie odtworzony po wczytaniu (trzeba go uruchomić "ręcznie" - poprzez wyświetlony panel kontrolny).

Aktualnie taki mam kod:

<div id="topbar">

</div>
#topbar
{
	background-color: #008080;
	padding: 5px;
	margin-left: 237px;
	margin-top: 30px;
	margin-bottom: 20px;
	width: 640px;
	min-height: 360px;
}

Co należy wpisać w kodzie, aby po kliknięciu na ten podany obszar o rozdzielczości 640x360, można było odtworzyć filmik?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 18 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Obecnie przeglądarki obsługują tag `<video>` który powinien być lepszy od `embed`. Można tam dodać parametr controls aby wyświetlało panel konstrolny `<video src="..." control />`.

Jeśli chcesz odtwarzać film o rozdzielczości `640x360` to najlepiej wygeneruj plik o takiej wielkości aby przeglądarka nie musiała czytać z serwera nadmiarowych danych, które i tak nie wyświetla. Będzie miała mniej do ściągania i nie będzie musiała przeliczać każdej klatki obrazu do takiej wielkości.
komentarz 18 października 2015 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,130 p.)

Dla testu wpisałem taki kod:

<div id="topbar">
	<video autoplay>
		<source src="filmik.avi" type="video/avi">
	</video>
</div>

ale nie działa.

Gdzie mam wpisać rozdzielczość?

komentarz 18 października 2015 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,130 p.)
Podejrzewam, że nie przeczyta formatu AVI.

Pewnie czyta tylko format MP4, OGG i WEBM.

Co zrobić, aby nie konwertować tego filmiku do któregoś z tych 3 formatów?
komentarz 18 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)

http://www.w3schools.com/tags/att_video_width.asp

<video width="640" height="360" autoplay>

A jak chcesz ustawić to prze CSS to nadaj temu tagowi `id`

komentarz 18 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)

Jeśli nie chcesz konwertować to zostaje Ci użyć gotowy player, które w razie problemu użyje player napisany we Flashu. np. http://videojs.com/ https://www.jwplayer.com/

 

Tylko obecnie Flash coraz bardziej odchodzi w zapomnienie - niektóre przeglądarki ze względu na odkryte dziury domyślnie mają zablokowane uruchamianie Flasha.

Różne przeglądarki odtwarzają różne formaty (a przynajmniej dawniej tak było). Jedne otwarzały tylko WEBM a inne tylko MP4 tak więc trzeba było przygotowywać wszystkie formaty (ręcznie lub przygotować sobie skrypt, który to robił za nas).

komentarz 18 października 2015 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,130 p.)

Wszystko pięknie i ładnie, ale brakuje odtworzenia w AVI.

 

Tylko nie pisz mi, że muszę ten filmik konwertować na format MP4, OGG albo WEBM ?smiley

0 głosów
odpowiedź 19 października 2015 przez Radekoslaw123 Gaduła (3,080 p.)

do <embed src="filmik.avi" autostart="false" /> w drugiej linijce dodaj takie coś żeby to tak wyglądało : <embed src="filmik.avi" autostart="false" width="640" height="360"/> powinno działać :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 88 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2022 w HTML i CSS przez zbiku25 Gaduła (3,000 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 156 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2016 w HTML i CSS przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 979 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2018 w Sieci komputerowe, internet przez extr4v3rT Początkujący (440 p.)

92,631 zapytań

141,498 odpowiedzi

319,869 komentarzy

62,011 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...