• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak pobrać ścieżkę do zdjęcia do formularza ?

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
324 wizyt
pytanie zadane 11 października 2015 w SQL, bazy danych przez Rafik Obywatel (1,870 p.)

Witam!

Mam zrobiony formularz który wysyła dane do BD. Zrobiłem także formularz do aktualizacji tych danych który pobiera dane z danej komórki i wstawia je do formularza. Fragment kodu:

<textarea name="rodzaj" rows="1" cols="50"><?php echo $rodzajfilmu?></textarea>

Problem mam jednak w momencie jak chce pobrać ściężkę do zdjęcia żeby w forularzu też się pojawiła. Tak wygląda kod w formularzu do wstawiania zdjęć.  

Wybierz plik:<input type="file" name="image" />

W konsekwencji jak chce zaktualizować tekst to musze również na nowo wgrywać zdjęcia. 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
edycja 11 października 2015 przez furas
Na serwerze musisz sprawdzać czy przesłano zdjęcie i jak ktoś nie poda zdjęcia to modyfikujesz w bazie tylko tekst.

Lub zrób osobny formularz do modyfikacji danych bez pola na zdjęcie - jeśli nie chcesz aby zdjęcie dało się modyfikować.

Możesz jeden formularz tak przerobić aby pole dla pliku pojawiało się tylko gdy spełniony jest jakiś warunek np. "if(edycja==false)"

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,474 wizyt
pytanie zadane 4 września 2017 w C i C++ przez altara Początkujący (290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,047 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,237 wizyt
pytanie zadane 6 września 2015 w SQL, bazy danych przez Rafik Obywatel (1,870 p.)

93,382 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,540 komentarzy

62,738 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...