• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z Lightbox'em

Object Storage Arubacloud
0 głosów
275 wizyt
pytanie zadane 10 października 2015 w JavaScript przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
Cześć, mam problem. Od ponad 2h godzin męczę się z Lightbox'em i chciałbym w końcu ten problem rozwiązać :)

Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak wrzucić zdjęcia do kodu, aby wszystko działało jak należy. Oglądałem już poradniki na YT, ale nadal mam problem.

Z góry dzięki za pomoc :D

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Jeśli najróżniejsze poradniki nic nie dały to czy kolejny poradnik tu napisany coś zmieni ? Równie dobrze możemy odesłać Cię do kolejnych poradników zamiast trudzić się w tworzeniu kolejnego.

Lepiej pokaż kod jaki stworzyłeś aby można było szukać błędu. Inaczej zrobimy dla Ciebie kolejny poradnik a ty przy jego wykonywaniu znowu popełnisz ten błąd i na nic to wszystko.

Możesz kod wrzucić na https://jsfiddle.net/ aby można było na nim wykonywać zmiany.

ps. podczas tworzenia przydatna bywa konsola wbudowana przeglądarki Firefox czy Chrome bo pozwala sprawdzać czy kod JavaScript wykonuje się poprawnie.
komentarz 10 października 2015 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

Ok wysyłam kod :) 

<!DOCTYPE html>
<html>

<head>
    
    <link rel="stylesheet" href="tlo.css" tpye="text/css"/>

    
</head>

<body>
    <a href="arpita_patra_2465947k.jpg" data-lightbox="image-1" data-title="My caption">Image #1</a>
    
    
    
</body>
</html>
body:after {
  content: url(arpita_patra_2465947k.jpg) ;
  display: none;
}

.lightboxOverlay {
  position: absolute;
  top: 0;
  left: 0;
  z-index: 9999;
  background-color: black;
  filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(Opacity=80);
  opacity: 0.8;
  display: none;
}

.lightbox {
  position: absolute;
  left: 0;
  width: 100%;
  z-index: 10000;
  text-align: center;
  line-height: 0;
  font-weight: normal;
}

.lightbox .lb-image {
  display: block;
  height: auto;
  max-width: inherit;
  -webkit-border-radius: 3px;
  -moz-border-radius: 3px;
  -ms-border-radius: 3px;
  -o-border-radius: 3px;
  border-radius: 3px;
}

.lightbox a img {
  border: none;
}

.lb-outerContainer {
  position: relative;
  background-color: white;
  *zoom: 1;
  width: 250px;
  height: 250px;
  margin: 0 auto;
  -webkit-border-radius: 4px;
  -moz-border-radius: 4px;
  -ms-border-radius: 4px;
  -o-border-radius: 4px;
  border-radius: 4px;
}

.lb-outerContainer:after {
  content: "";
  display: table;
  clear: both;
}

.lb-container {
  padding: 4px;
}

.lb-loader {
  position: absolute;
  top: 43%;
  left: 0;
  height: 25%;
  width: 100%;
  text-align: center;
  line-height: 0;
}

.lb-cancel {
  display: block;
  width: 32px;
  height: 32px;
  margin: 0 auto;
  background: url(../images/loading.gif) no-repeat;
}

.lb-nav {
  position: absolute;
  top: 0;
  left: 0;
  height: 100%;
  width: 100%;
  z-index: 10;
}

.lb-container > .nav {
  left: 0;
}

.lb-nav a {
  outline: none;
  background-image: url('data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPAAAP///wAAACH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==');
}

.lb-prev, .lb-next {
  height: 100%;
  cursor: pointer;
  display: block;
}

.lb-nav a.lb-prev {
  width: 34%;
  left: 0;
  float: left;
  background: url(../images/prev.png) left 48% no-repeat;
  filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(Opacity=0);
  opacity: 0;
  -webkit-transition: opacity 0.6s;
  -moz-transition: opacity 0.6s;
  -o-transition: opacity 0.6s;
  transition: opacity 0.6s;
}

.lb-nav a.lb-prev:hover {
  filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(Opacity=100);
  opacity: 1;
}

.lb-nav a.lb-next {
  width: 64%;
  right: 0;
  float: right;
  background: url(../images/next.png) right 48% no-repeat;
  filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(Opacity=0);
  opacity: 0;
  -webkit-transition: opacity 0.6s;
  -moz-transition: opacity 0.6s;
  -o-transition: opacity 0.6s;
  transition: opacity 0.6s;
}

.lb-nav a.lb-next:hover {
  filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(Opacity=100);
  opacity: 1;
}

.lb-dataContainer {
  margin: 0 auto;
  padding-top: 5px;
  *zoom: 1;
  width: 100%;
  -moz-border-radius-bottomleft: 4px;
  -webkit-border-bottom-left-radius: 4px;
  border-bottom-left-radius: 4px;
  -moz-border-radius-bottomright: 4px;
  -webkit-border-bottom-right-radius: 4px;
  border-bottom-right-radius: 4px;
}

.lb-dataContainer:after {
  content: "";
  display: table;
  clear: both;
}

.lb-data {
  padding: 0 4px;
  color: #ccc;
}

.lb-data .lb-details {
  width: 85%;
  float: left;
  text-align: left;
  line-height: 1.1em;
}

.lb-data .lb-caption {
  font-size: 13px;
  font-weight: bold;
  line-height: 1em;
}

.lb-data .lb-number {
  display: block;
  clear: left;
  padding-bottom: 1em;
  font-size: 12px;
  color: #999999;
}

.lb-data .lb-close {
  display: block;
  float: right;
  width: 30px;
  height: 30px;
  background: url(../images/close.png) top right no-repeat;
  text-align: right;
  outline: none;
  filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(Opacity=70);
  opacity: 0.7;
  -webkit-transition: opacity 0.2s;
  -moz-transition: opacity 0.2s;
  -o-transition: opacity 0.2s;
  transition: opacity 0.2s;
}

.lb-data .lb-close:hover {
  cursor: pointer;
  filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(Opacity=100);
  opacity: 1;
}

 

komentarz 10 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Trzeba było wrzucić na jsFiddle i podesłać link bo wtedy można na tym eksperymetować.

Nigdzie nie widzę abyś wczytywał bibliotekę Lightbox w JavaScript
komentarz 10 października 2015 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
Ok, już wrzucam do jsFiddle tutaj jest link https://jsfiddle.net/2o4khuwo/
komentarz 10 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Jeśli próbujesz skorzystać z http://lokeshdhakar.com/projects/lightbox2/ to widzę podstawowy błąd - nie wczytujesz jQuery i lightbox.js
komentarz 11 października 2015 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
A jak mam ją wczytać?
komentarz 11 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)

<script src="...adres_pliku..."></script>


Taka informacja powinna być w każdym tutorialu a na pewno jest na stronie LIghtbox2

0 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
edycja 11 października 2015 przez furas

 

W pełni działający przykład https://jsfiddle.net/dpkemaav/

CSS i JS wczytuje z zewnętrznych serwerów aby nie trzeba było tu nic dołączać.

Wstawiłem też jakieś zewnętrzne zdjęcie kotka aby było coś widać

Na końcu wczytywany jest plik zawierający połączenie biblioteki jQuery i Lightbox2.

Nie blokuje to wczytywania innych elementów strony a co może ważniejsze Lightbox zaczyna działanie czyli poszukiwanie zdjęć na stronie gdy już cały kod HTML jest wczytany więc ma w czym szukać.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 112 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2015 w JavaScript przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 746 wizyt
pytanie zadane 11 października 2015 w HTML i CSS przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 76 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...